C4 Cactus er fransk mester i komfort

Citroën C4 Cactus stikker ikke længere så meget i øjnene, men faceliftet bringer til gengæld en meget vellykket opgradering af undervogn og sæder med sig – franskmændene vil tilbage til det ultrakomfortable, og det lykkes

Den var en øjenåbner og en skæv figur, da den kom i 2014, men danskerne har taget Citroën C4 Cactus til sig, belønnet franskmændene med et solidt salg for at lave noget, der er så meget anderledes end alle andre biler på markedet.

Det kan ikke have været en helt nem opgave at skulle finde på nyt og give C4 Cactus et facelift, men tiden var inde, og i april har den faceliftede model premiere hos de danske forhandlere. Som du kan se og høre om i videoen, er den et par Airbumps og noget plastik fattigere, men har vundet på andre punkter. Hvis du vil et spadestik dybere, finde ud af mere om faceliftet, så fortæller vi meget mere herunder.

En tone ned, en tone op

Citroën har bestemt sig for, at C4 Cactus skal have en ny rolle. Før var den bilen med et afvæbnende, funky design, som man kunne købe, hvis den konservative C4 eller den høje C3 Picasso ikke passede. C4 er nu udgået uden en afløser, og C3 Picasso er afløst af den mere tidstypiske og spændende C3 Aircross. For at samle kunder op, som går forgæves efter C4 og for ikke at ligne C3 Aircross for meget – som det virkelig blev tilfældet – har franskmændene tonet designet ned, glattet det ud og gjort Cactus mere spiselig for kunder i den ret konservative Golf-klasse. Ja, det er her, den skal høre hjemme nu – om C4 så får en direkte afløser eller ej.

De berømte Airbumps er en skygge af sig selv, og de er rykket fra midt på dørene ned til vangerne. Plastplamagerne omkring for- og baglygter er pist væk, men der er faktisk stadig en ubrudt ramme af beskyttende plast hele vejen rundt. De nye LED-baglygter er meget bredere, og set fra netop bagenden er C4 Cactus glat som en ål. Et helt andet design end før, og kun fordi vi kan huske, hvordan den gamle så ud, virker den lidt for nedtonet. Ved siden af en Hyundai i30 vil det nok ikke være tilfældet.

Citroën går en tone eller to op andre steder. Den tidligere mester i komfort – har man kørt en gammel DS eller endda en nyere C5, ved man hvad det handler om – vil tilbage til den tid, hvor man svævede på en lyserød sky og bare kunne være ligeglad med frostsprængte veje og vejbump i en Citroën. Citroën Advanced Comfort er den nye filosofi, og i Europa bliver C4 Cactus den første med en affjedring med nye særligt udviklede støddæmpere med to kamre (C5 Aircross, til salg i Kina siden 2017, var den første på verdensplan), og så er der premiere på nye sæder med høj komfort, uden at det skal blive sofablødt.


Fransk komfort genskabt, men uden bivirkninger

De nye sæder gør sig bemærket med det samme, når man sætter sig ind i den opdaterede C4 Cactus. Det er i starten fordi, der stort set ikke er andet nyt at berette om i kabinen, hvor digitaldisplayet til speedometer stort set ikke kan vise andet end farten (omdrejninger? Mon dieu, hvem holder øje med den slags?) og infotainmentsystemet med 7″ touchscreen stadig skal stå for genvejen til klima, kørecomputer, navigation og det meste andet. Det fungerer faktisk i al sin minimalisme, og det sjove tophængslede handskerum er stadig en fed detalje. Men materialekvaliteten bærer præg af besparelser og jagten på så få kilo som muligt, og de bageste sideruder kan stadig kun åbnes på klem med en “haspe”; C4 Cactus har en lav vægt i forhold til andre biler i samme størrelse.

La pièce de résistance i bilens indre, de nye sæder, bærer derimod præg af den genfundne franske kærlighed for komfort og afslapning. De virker større, bredere og dybere end før, og efter en time på vejen mærker man virkelig det meget tykkere skum, som støtter de rigtige steder på kroppen, og trætheden melder sig så langt fra. Hynden hælder stærkt nedad mod bagenden, og det ville ikke kunne passe alle, men er man gennemsnitligt bygget, vil man finde høj komfort i sæderne.

Citroën taler om en revolution med de nye to-kammerstøddæmpere, og mens der rent teknisk er tale om en forholdsvis simpel konstruktion med en inddeling af selve støddæmperen indre i to med en slags stødpudesystem, så er det på ingen måde så kompliceret, som de hydropneumatiske affjedringer, som gav sublim komfort og hovedpiner ved reparation i de tidligere Citroën-modeller. Det er støddæmperne, der skal opfylde profetien om Advanced Comfort, og vi kan kun overgive os til deres effekt. Slidte, sydfranske veje omkring Marseille, vejbump og motorveje, tager undervognen ind, forvandler til velholdte veje i de nye støddæmpere.

Den høje komfort giver ingen kvalme, for bilen duver ikke, og dæmpernes force er, at de er bløde, men samtidig har en kort responstid, så undervognens vandring holdes i skak. Den er mere kontrolleret end før, meget mere komfortabel, og få biler i Golf-klassen fjedrer så fint. Støjniveauet er langt lavere end i den udgående version, så effekten af tykkere ruder og flere dæmpende materialer er også meget tydeligt.

C4 Cactus har et direkte, ganske følelsesløst styretøj, og op til et vist punkt er den også med på en hurtig dans. Den siger fra i god tid med godmodig opførsel, men dynamik overlader den til Seat Leon og Honda Civic.


Med 130 hk til nye højder

Tager man forbi Citroën-importørens hjemmeside lige nu, vil man kun finde den udgående Cactus med en 1,6-liters dieselmotor med 100 hk. Ingen benzinmotorer i sigte. Vi håber, der ændret på det, når den fornyede kommer til landet, for den trecylindrede 1,2-liters benzinmotor med turbolader er en rigtig fin motor.

Vi havde lejlighed til at prøve motoren i to udgaver, nemlig den eksisterende med 110 hk i forening med EAT-automatgearkassen med seks trin og den for C4 Cactus nye version med 130 hk og manuel gearkasse med seks trin. Automatgearkassen er tunet ind på komfort, og speederen skal ofte have en seriøs omgang for at en nedgearing gennemføres, men ellers er gearkassen bestemt anbefalelsesværdig, og motorer virker frisk og godt tilpas med den lette bil.

Den 20 hk og 25 Nm stærkere udgave virker som om, der var 40 hk og 50 Nm mere i posen. Den skal lige samle sig lidt, komme over en dal i bunden af omdrejningsfeltet, men når den gør det, har den et overraskende overskud og kan sende C4 Cactus af sted med manér. Den er samtidig kultiveret, så vi håber, Citroën beslutter sig for at udvide motorprogrammet i Danmark.

Intet på plads for Danmark endnu

Vi håber på flere ting, når det kommer til det faktisk ganske imponerende facelift af C4 Cactus. Intet, og vi mener intet, ligger fast endnu for de biler, der skal introduceres i Danmark senere på foråret. Information om priser, modeller, motorer og udstyr lander i slutningen af marts, og vi venter i spænding, for ved nærmere gennemgang af tekniske data og efter en snak med franske Citroën-folk står det klart, at hverken de nye sæder eller de nye støddæmpere er standard fra fabrikken i de billigste versioner. Så med mindre den danske importør har noget særligt i ærmet, så vil købere af nogle varianter af den faceliftede C4 Cactus få de gamle sæder og den gamle undervogn, som franskmændene underligt nok fortsætter med at producere biler med. I princippet får man så en nedtonet bil uden de store tiltag på komfortsiden, og det vil være virkelig ærgerligt. Gammel vin på nye flasker.

En umiddelbar opgradering af sikkerhedsudstyret træthedsregistrering, som giver forslag om at tage en pause, tilfalder på samme måde kun de dyreste versioner. Værst af alt, så står automatisk nødbremsesystem på præcis samme måde kun opført under topversioner, og det håber vi, ikke vil være tilfældet i danske biler. Så mens vi er imponerede over effekten af faceliftet, så afhænger den endelige dom i usædvanlig grad af, hvad der bliver standard på bilen. Advanced Comfort er først rigtig avanceret, hvis alle får glæde af den.

 

Ny Audi A6 – teknisk cool