Danskerne er købelystne

  • Danskerne er købelystne
  • Danskerne er købelystne
  • Danskerne er købelystne

Salget af nye biler fortsætter i højt gear, og efter første halvår af 2018 går det næste lige så godt som i 2017. Mest solgte bil i de første seks måneder af året er en fransk minibil

Efter de første seks måneder af 2018 er det tid til at gøre status. Danskerne køber fortsat rigtig mange nye biler, og salget af nye biler i den forløbne måned ligger kun en smule, cirka 6,5 procent, under juni sidste år, som skiller sig ud som den måned, hvor danskerne har købt flest biler nogensinde i løbet af blot en enkelt måned. Sidste års rekord i juni bød på 23.965 nye biler, og i år er tallet for juni 22.501 nye biler. Maj og juni har budt på næsten ubegribeligt godt sommervejr, og godt vejr er noget, der kan holde bilkøberne hjemme på terrassen, altanen eller i haven, så set i det lys er bilsalget rigtig godt kørende.

Det lille fald i juni står i forhold til, at det samlede salg i hele første halvår faktisk faldt mindre en junisalget, når sammenligningen køres videre med tallet for 2017: De Danske Bilimportører, som leverer tallene, melder, at 120.750 nye personbiler forlod bilforhandlerne med nummerplader på fra 1. januar til og med 30. juni 2018, og i den tilsvarende periode sidste år kørte 123.802 nye personbiler ud fra de danske forhandlere – et fald på cirka 2,5 procent. Mest solgte bil i første halvår 2018 var Peugeot 208 efterfulgt af Nissan Qashqai og VW Golf.

1-0 til Frankrig?

SUV’erne i en uskøn blanding

Men indkøbsvanerne har ændret sig i det forgangne år, på nogle områder endda ret så drastisk, for ændringerne i registreringsafgiften sætter spor. Bilerne bliver større, og de bliver dermed mere sikre. Mikrobiler spiller en meget lille rolle de fleste steder i Europa, og danskerne vil med noget lavere priser hellere have de større biler, og mikrobilerne er faldet fra 17,2 procent af markedet til kun 10,1 procent. Dermed er mikrobilerne procentuelt under den store mellemklasse, hvor biler som Mercedes-Benz C-Klasse og Volkswagen Passat dominerer; i første halvår tog det segment, hvor de fleste biler er firmabiler, 10,6 procent af markedet mod 9,5 procent sidste år.

Det er ikke fordi køberne pludselig går fra købe bil til 100.000 kr. til at købe en til 400.000 kr., så det er mere tænkeligt, at der opgraderes trin for trin i de fleste klasser – og at SUV-segmentet, som omfatter alle de ”højbenede” biler, har vundet terræn, så det i dag står for 26,8 procent af alle nye personbiler, op fra 17,3 procent sidste år. SUV’erne er nu største segment foran minibilerne (Ford Fiesta, Citroën C3, VW Polo), som er faldet en smule fra 27,1 procent til 25,7 procent, men skal vi tale opbygning af segmenter, er minibilerne reelt set absolut størst. Segmentet for minibiler består udelukkende af biler i præcis samme klasse, mens SUV-segmentet er en stor masse med alt fra Peugeot 2008 til Bentley Bentayga.

Årets Brugtbil 2018 – de fem finalister er klar