Hyundai Kona udfordrer med vovet design

  • Hyundai Kona udfordrer med vovet design
  • Hyundai Kona udfordrer med vovet design
  • Hyundai Kona udfordrer med vovet design
  • Hyundai Kona udfordrer med vovet design
  • Hyundai Kona udfordrer med vovet design
  • Hyundai Kona udfordrer med vovet design

Premiere på en anderledes og frisk SUV – Hyundai Kona overrasker med mere vovet design end de fleste andre i mini-SUV-klassen. Kona kommer med tre motorer med op til 177 hk og mulighed for firehjulstræk

I går var der premiere på Citroëns finurlige og friske mini-SUV C3 Aircross i Paris, og i dag løfter koreanske Hyundai sløret for sin lille SUV i Milano. Der kunne ikke være større forskel på de to biler, men fælles for dem er, at de ikke ligner noget som helst andet i den hurtigt voksende klasse. De er anderledes, provokerende, spøjse – og en berigelse for en klasse, hvor et nyt medlem som Opel Crossland X er spillet ud som et sikkert og kedeligt valg.

Så er Citroëns nye mini-SUV her

Hyundai har været vovet før. Mest af alt med en bil som Veloster med tre døre, men det var en coupé for et smalt publikum. Kona, opkaldt efter et område på Hawaii, skal appellere til et langt større publikum – især unge mennesker, som gerne vil have en rummelig SUV, men også en SUV, som virkelig bryder med designnormerne. De opdelte LED-lygter i fronten i stil med dem på Jeep Cherokee, den kraftige plastbeklædning i organiske former (Hyundai kalder det bilens ‘rustning’) og den buede grill, Cascading Grille, gør det umuligt for Kona-kørere at gemme sig i trafikken.

De vil til gengæld sidde i en kabine, som er overraskende konservativ, men uden tvivl også funktionel i forhold til bilens ydre. Der skulle være bedre loftshøjde end i nogen konkurrent, og der skulle overordnet set ikke være gået på kompromis med pladsforholdene. Førerpladsen minder stærkt om den i den nye i30, med den 8″ skærm stående frit og med samme rat. Der er dog runde luftdyser i siderne og friske farver omkring alle luftdyserne, i hvert fald som en mulighed.

På en helt ny platform

Det muskuløse, plastbeskyttede ydre er faktisk ikke helt for sjov. Hyundai har udviklet en ny platform til brug i Kona – og i den kommende Kia Stonic – med kraftig frontramme og mulighed for et kompakt firehjulstræk. Den kompakte og lave opbygning gør, at vælger man Kona med firehjulstræk, går det ikke ud over pladsen i bagagerummet. Forhjulstræk er standard, og hvilke motorer der kan kombineres med firehjulstræk er endnu ikke offentliggjort.

Det er til gengæld de motorer, Kona kommer med. Udenfor Europa er en 2-liters benzinmotor uden turbo med 149 hk basismotor, men den er heldigvis ikke på vej til Danmark. Hos os bliver der tale om en trecylindret benzinmotor på 1 liter med 120 hk som basismotor, og opgraderingen derfra er til den kraftige 1,6-liters T-GDI med 177 hk. Med denne motor bliver Kona næsten til Kona GTI med en 0-100-tid på 7,7 sekunder.

Vi forventede at se Kona præsenteret med den nye 1,4 T-GDI med 140 hk, men det er muligt, Hyundai sender den ud på et senere tidspunkt. Der kommer også en dieselmotor på 1,6 liter til Europa, dog er ydelsen ikke på plads endnu. Manuel gearkasse bliver standardsetup til den lille benzinmotor, mens en dobbeltkoblingsgearkasse med syv trin er standard til 1,6 T-GDI og sandsynligvis ekstraudstyr til dieselmotoren.

 

Kona kan fyldes med udstyr

Hyundai præsenterer i Kona sit første head up-display, i hvert fald udenfor luksusmærket Genesis, af typen, hvor billedet vises på en lille glasskærm. Infotainmentsystemerne kommer i 5, 6 og 8″, og Apple CarPlay/Android Auto og trådløs opladning af smartphones bliver en mulighed i hvert fald i forbindelse med den største skærm. Sikkerhedsudstyret tæller bl.a. kollisionsadvarsel, automatisk nødbremsesystem, sporskifteassistent, træthedsregistrering, fjernlysassistent og blind vinkel-system.

Den nye Kona kommer allerede til Danmark i løbet af efteråret. Priserne kommer, når vi nærmer os dansk introduktion.