Mere kant, mere hybrid – den nye Toyota Auris

  • Mere kant, mere hybrid - den nye Toyota Auris
  • Mere kant, mere hybrid - den nye Toyota Auris
  • Mere kant, mere hybrid - den nye Toyota Auris

Corolla blev til Auris i 2006, og 12 år efter skiftet kommer nu den tredje generation af Auris – denne gang med mere spænding i designet, en ny hybrid med 180 hk og platformen fra Prius og C-HR, som har vist sig at sparke liv i bilerne med køreegenskaber i fornem balance. Den japanske hatchback fås også med 116 eller 122 hk

Toyota har løftet hybridbilen fra at være et underligt koncept for de mest inkarnerede til at være en biltype, hr. og fru Danmark har taget til sig. Det skyldes ikke den evigt kontroversielle Prius, men hybridudgaverne af de helt almindelige familiebiler Yaris og Auris. I 2010 var Auris Hybrid den første til rigtigt at bringe hybridbilen ned på det niveau, og i dag er hybridbilerne ingen nicheforretning for Toyota, men hele grundstenen i indtjeningsfundamentet.

Derfor gør Toyota mere end bare bevare status quo med introduktionen af den tredje generation Auris, den helt nyudviklede udgave af japanernes bil i Golf-klassen: som vi allerede flere gange har skrevet det, bliver Auris den første Toyota med to hybridversioner, en “low power” og en “high power, om man vil. Den almindelige Auris Hybrid kører med en 1,8-liters benzinmotor og en el-motor, som går sammen om at yde overskuelige (men i hvert fald i C-HR helt udmærkede) 122 hk. Den stærkere udgave får en 2-liters benzinmotor, og sammen med elmotoren ryger ydelsen op på anseelige 180 hk. Den version vil tiltale kunder, som må kigge forgæves efter en Auris med dieselmotor. Den stærke hybrid kommer med skiftepaler bag rattet, så man kan få lov at “geare” op og ned i den trinløse CVT-gearkasse.

Toyota siger farvel til diesel, lancerer stærkere hybrid

Hvis du er en af dem, der bemærker, at Auris heller ikke denne gang kan kobles op til en stikkontakt for at tappe strøm til ren elektrisk drift, så ligger det fast, at en Auris plugin-hybrid heller ikke vil blive introduceret. Toyota forsvarer sig med, at det ikke kan betale sig rent økonomisk at gøre hybriderne mere komplicerede for at opnå en marginal rækkevidde på el. For at gøre det endnu mere klart, oplyser Toyota, at Auris Hybrid på en typisk pendlertur alligevel vil køre på strøm cirka 50 procent af tiden.

Der er endnu en drivlinje i modelprogrammet, hvis man ikke ønsker en Auris med noget som helst elektrisk i sig udover det absolut mest nødvendige: 1,2-liters benzinmotoren med turbo, som blev introduceret med den gamle Auris’ facelift og også gør tjeneste i C-HR. Den yder 116 hk, og mens den umiddelbart falder ind som basismodel, så vil virkeligheden sandsynligvis vise, at den prismæssigt vil ligge på linje med basishybriden med 122 hk.

TNGA – en meget bedre platform

Den gamle Auris var, og vi siger det så pænt som muligt, at så interessant at sidde bag rattet af som en selvkørende bil, hvis man er typen, der godt kan lide at køre. Der var store plads til forbedringer, om det så gælder dynamik, komfort eller støj, og som forventet tager Toyota springet over på den nye TNGA-platform (Toyota New Global Architecture), som japanerne første gang gjorde brug af til den nye Prius – og for to år siden i C-HR. Det er en stivere, har et lavere tyngdepunkt og på alle måder bedre basis for Auris, og i de to førnævnte biler har TNGA vist sig som en øjenåbner; Prius og C-HR er budbringere af Toyotas nye filosofi – at bilerne skal give mere køreglæde med komfort på et højere plan. Det virker, og vi tvivler ikke på, det også vil virke i den nye Auris.

Til forskel fra mange konkurrenter, om det så er Volkswagen Golf eller Opel Astra, så er Auris udstyret med en dyrere form for baghjulsophæng af typen multilink. Med det udgangspunkt tillader vi os at regne med, at Auris på et tidspunkt kommer som en ægte GTI-konkurrent med det nye GRMN-tilnavn, som debuterede på Yaris.

Længere, lavere – bedre sammenhæng i designet

Toyota forfinede med faceliftet af den udgående Auris designet betydeligt, men den nye Auris tager det videre og kommer med et 4 cm længere og 2,5 cm lavere karrosseri. Fronten er en hel del lavere – motoren er monteret 4,7 cm lavere end før. Hvor Auris før så tung ud i toppen, ser den nu meget bredere ud. Fronten minder delvist om den gamles, men lygterne virker endnu skarpere, og LED-forlygter er standard på alle versioner. Toyota taler om at have integreret formen fra skroget på en katamaran i siden af grillen, men da vi ikke har en katamaran til direkte sammenligning, lader vi det være op til dig, om du kan se skibet i den japanske hatchback.

Også bagtil er LED-lygter standard, og formen fra forlygterne går faktisk igen her. Fin detalje, som giver sammenhæng, men især bagendens design med store boomerang-former vil være oplæg til diskussion. Vil man pynte lidt ekstra på sin Auris, fås den som de fleste mini-SUV’er og flere minibiler med tag og stolper i sort som kontrast til resten af karrosseriets farve.

Vi ville rigtig gerne tilbyde et kig ind i kabinen i den nye Auris, men Toyota holder den del af bilen for sig selv, desværre. Vil den hente inspiration fra C-HR, eller vil den være mere konservativ? – Vi kan tyde en stor fritstående skærm til infotainmentsystemet på billederne af det udvendige, men mere end det må vi vente med. Det samme gælder i øvrigt information omkring en eventuel stationcar – laver Toyota en ny, eller droppes den praktiske karrosseriform igen?

Auris vil komme med en omfattende sikkerhedspakke som standard under navnet Toyota Safety Sense. Udvidet automatisk nødbremse, vognbaneassistent og fjernlysassistent vil bl.a. være standard.