Ny Audi A1 klar til debut

  • Ny Audi A1 klar til debut

A1 har været den mindste repræsentant for Audi siden 2010, og endelig er det tid til en helt ny udgave af den luksuriøse minibil. Op til premieren viser Audi en del af kabinen med stor touchscreen 

Audi har haft succes med at introducere en minibil med det bedste fra de større modeller – et design som på de store, en lækker kabine i god kvalitet og afbalancerede køreegenskaber. A1 har også fået de store modellers image med sig i konkurrencen mod Mini og DS 3, men efter otte år trænger tyskernes mindst til en alvorlig overhaling.

At den nye A1 er på vej som en af Audis næste modeller, har været en slet skjult hemmelighed, og nu er den helt nye udgave endelig tæt på. Som et første signal har Audi frigivet en kort video, hvor der skrives Barcelona på bilens store touchscreen – sandsynligvis en hentydning til, at premieren vil finde sted i den spanske storby, men også en henvisning til, at A1 skal produceres på Seats fabrik i nærheden af Barcelona.

Den store touchscreen, sandsynligvis størrelse 8″, erstatter det gamle MMI-system med en LCD-skærm, ikke en touchscreen, som kunne foldes ned i toppen af instrumentbordet, og dermed forsvinder også betjeningen via genvejsknapper og en stor drejeknap. I modsætning til MMI Touch Response-infotainmentsystemet i A6, A7 Sportback og A8, er der ikke en touchscreen nummer to til klimabetjening og destinationsangivelse – her skrives destinationer på den primære skærm, og klimaanlægget har sine egne knapper og displays. Virtual Cockpit, den fulddigitale instrumentering, bliver nu også en mulighed i A1.

Lad fornuften råde

Polo-platform

Fra Volkswagen Polo kommer den nye platform, som vil gøre A1 væsentlig bredere, lidt længere og en uden tvivl også mere rummelig. Der bliver i denne omgang ingen version med tre døre, da langt de fleste kunder alligevel har foretrukket Sportback-udgaven af den første A1 med fem døre.

Den nye platform, som er an aflægger af den, der danner grundlag for bl.a. VW Golf, Audi A3 og Seat Ateca, giver mulighed for firehjulstræk, justerbar undervogn, hybridteknologi og en lang række motorer. Grundstammen i den nye A1 Sportback bliver koncernens 1,5-liters benzinmotor med cylinderfrakobling, men også den trecylindrede 1,0 vil fortsætte sit arbejde i A1. Dieselmotorer har Audi ingen planer om at udfase, så forvent mindst en A1 med diesel i tanken. Som foreløbig topmodel ved introduktionen ventes en A1 med 2-liters motor og omkring 200 hk – en S1 med tæt på 300 hk kan potentielt være på vej. A1-modellerne skifter over til de nye motorbetegnelser som A8 lagde ud med, fx A8 50 TDI. Med A1 starter betegnelserne med lavere tal, sikkert 15 eller 25, for at betegne de lavere ydelser.

Den nye A1 kan gøre livet hårdt for den aldrende storebror, A3, men den kommer allerede i 2019 i en ny udgave. Som det gælder A1, vil det sandsynligvis også være slut med at kunne købe A3 med tre døre.

Q8 – Audi med karakter