Den nye SUV fra Kia hedder Stonic

  • Den nye SUV fra Kia hedder Stonic
  • Den nye SUV fra Kia hedder Stonic
  • Den nye SUV fra Kia hedder Stonic
  • Den nye SUV fra Kia hedder Stonic

Den kompakte SUV har verdenspremiere om to uger, en uge efter premieren på søstermærket Hyundais lancering af deres udgave af samme bil, Kona. Designmæssigt vil de være meget forskellige

Hyundai får en uges forspring, når det koreanske mærke den 13. juni udløser spændingen omkring deres nye model, den kompakte SUV Kona. En uge senere viser søstermærket Kia nemlig deres kompakte SUV, som er baseret på samme teknik, men som, viser de første skitser nu, ser markant anderledes ud end Kona. Hvor Kona, som er opkaldt efter et kystområde på den største af Hawaii-øerne, får et vovet og had-eller-elsk-mig-design med delte forlygter, så viser Kias skitser en lille SUV stærkt inspireret af den større SUV Sportage (især bagpartiet) med elegant linjeføring. Og navnet på Kias nye SUV? Stonic. Det er et navn sammensat af ordene Speedy og Tonic, som skulle hentyde til både første og sidste tone i musikskalaen – og selvfølgelig få Stonic til at lyde som en hurtig, forfriskende bil.

Bedste mikrobil, basta

Hvordan det endelige design vil falde ud, er svært at sige ud fra skitserne. Som minimum kan man trække de voldsomme fælge, de skjulte dørhåndtag og de store udstødningsrør fra, og det er også mest sandsynligt, at vinduespartierne er større på den virkelige Stonic. I kabinen er det tydeligt, at Stonic klassemæssigt og teknisk hører sammen med den nye Rio, minibilen som blev lanceret på det danske marked i foråret. Dog ser infotainmentskærmen større ud end den i Rio, men om det bare er for syns skyld, får vi at se senere på måneden. I forhold til Rio vil Stonic være lidt større, men om Stonic (og Kona) i modsætning til Rio kommer til at byde på firehjulstræk som en mulighed, melder Kia endnu intet ud omkring.

Netop størrelsesforskellen gør, at Stonic næppe kommer med basismotoren fra Rio, en 1,25-liters benzinmotor med 84 hk. Vi forventer, at den trecylindrede turbomotor på 1 liter med 100/120 hk vil være minimum, mens koncernens nye 1,4-liters turbomotor med 140 hk bestemt er en mulighed. En dieselmotor på 1,4 liter ventes også til det europæiske marked.

Stonic kommer til salg i Danmark på et endnu ikke nærmere bestemt tidspunkt i andet halvår af 2017, og den vil udover sin tekniske søstermodel Hyundai Kona også skulle konkurrere med bl.a. Peugeot 2008, Renault Captur, Opel Crossland X og Suzuki Vitara.