Rifter er familiens nye partner

 • Rifter er familiens nye partner
 • Rifter er familiens nye partner
 • Rifter er familiens nye partner
 • Rifter er familiens nye partner
 • Rifter er familiens nye partner
 • Rifter er familiens nye partner
 • Rifter er familiens nye partner
 • Rifter er familiens nye partner
 • Rifter er familiens nye partner
 • Rifter er familiens nye partner
 • Rifter er familiens nye partner
 • Rifter er familiens nye partner
 • Rifter er familiens nye partner
 • Rifter er familiens nye partner

Peugeots udgave af Berlingo skifter navn fra Partner Tepee til Rifter, og navnet er kun en lille del af det, franskmændene har ændret ved familiecontaineren. Den kommer nu i to længder og med langt mere sikkerhedsudstyr. Første tur i topmodellen med 8-trins automatgear

Det handler om indhold, indhold og indhold. Køber man en kassevogn i personbilsudgave, så er det fordi en stationcar er for upraktisk, en MPV for dyr og en SUV begge dele. Der skal være oceaner af plads til familien og næsten alt hvad en familie kan finde på at slæbe med sig til hverdag og på ferie. Hvis du har for vane at tage ungernes cykler, alle dynerne og tøj til fjorten dage med på weekendbesøg hos svigerfamilien i den anden ende af landet, så er du enten virkelig frustreret, hver eneste gang det sker, eller du har allerede den multifunktionelle familiecontainer holdende i indkørslen.

Hører du til en af de to kategorier, så kan du roligt læse videre, for så vil du være interesseret i den nye Peugeot Rifter, som i starten af oktober kommer til Danmark som afløser for Partner Tepee. Rifter er Peugeots udgave af Citroën Berlingo (eller omvendt), som også kommer på markedet i den nye udgave i år, og selv om Rifter-navnet ikke giver den store mening, så er det langt mindre tåbeligt end navnet Partner Tepee. Som nyt medlem af PSA-koncernen har Opel også fået lov at lave en udgave af den kørende kummefryser på basis af de franske biler, efter at Combo tidligere har været baseret på Fiat Doblò.

Det er mere end navnet, Peugeot har skiftet. Rifter kommer nu ikke kun i en almindelig udgave i omtrent samme størrelse som Partner Tepee (4,40 meter), som fortsat fås med enten fem eller syv sæder, men også i en 35 cm længere udgave, hvor man også vælger mellem fem eller syv sæder. De to bageste sæder kan justeres i længden, hvis man vælger den lange, og en 19 cm længere akselafstand giver et bagagerum på op til 4.000 liter, hvis passagersædet foldes ned. 4.000 liter. Det er mere end dobbelt så meget som i de største stationcars, så oceaner af plads er det rigtige begreb at bruge her.

Hvad er så forskellen på Rifter og Berlingo/Combo?

Designet er mere forskelligt, end det har været i de to første generationer af de Berlingo og Partner. Første generation fra 1996, som fik os danskerne og mange andre folkeslag til at elske biltypen, inden vi godt et årti senere ikke længere kunne udstå den, var næsten identiske biler. Generation to fra 2008 gjorde det lidt mere klart med forskellige lygter og mere mærkeidentitet, at bilerne kom fra forskellige steder. Den nye generation, som altså er vokset til trillinger, giver fronten et helt unikt design på henholdsvis Rifter, Berlingo og Combo.

Berlingo er som snydt ud af næsen på C3 og C3 Aircross, og med dobbelte forlygter og store tågeforlygtehuse er den som en kørende lampebutik. Airbumps, farvede indlæg og sorte A-stolper er bare ekstra kulør. Opel Combo er den direkte modsætning med et konservativt, alt andet end grænsesøgende design, som jeg kunne forestille mig vil minde mindre børn om en sød, rund bamse. I interiøret er Berlingo og Combo ret så ens, så det er detaljer som midterkonsollen, rattet og farverne, der er forskellige.

Rifter er hverken kulørte lamper eller sød bamse. Den er streng med sin kantede front, og af de tre minder den mig mest om oprindelsen som kassevogn (de er alle tre på vej som varevogne). Den har meget til fælles med den større Expert/Traveller, ikke så meget med Peugeots personbiler. Den fås dog, som personbilerne, som GT-Line med større fælge og mere ”sport” i designet. Jeg kan ikke se, hvad den skal til for. Rifter har ulakerede skærmkanter, antydningen af undervognsbeskyttelse, 30 mm mere frihøjde end forgængeren, tagrælinger, så hvorfor ikke lave en endnu mere SUV-inspireret udgave. Rifter Active, måske.

I interiøret har Rifter et så stort Peugeot-aftryk, som det er muligt på en fælles platform, som er lavet til – forholdsvis – prisbillige biler. Den har i-Cockpit med et meget lille rat og instrumenter, der sidder meget højere end i Berlingo og Combo, så de næsten virker som et head-up display. Den har mørkere indtræk end Berlingo, samme midterkonsol som i Combo, som indskrænker benpladsen i bredden for fører og passager, og så fortæller ingeniørerne, at Rifter har sine egne støddæmpere, fjedre og unik afstemning af styretøjet.

Suzuki Jimny er tilbage: kantet, rå og lige i øjet

Hvordan er indretningen og pladsen så ellers?

Den første køredate med den nye Rifter omfatter ”kun” et stævnemøde med den korte udgave med fem sæder, så den lange udgave og versionerne med syv sæder gemmer vi til en anden god gang. Men pladsforholdene er overdådige, og selv med den store midterkonsol er der plads til store armbevægelser i den brede kabine. Forsæderne har et lille armlæn på den inderste side, og det lille rat fjerner meget af fornemmelsen af familiecontainer. Kørestillingen er næsten som i en personbil, og det vil sige langt bedre end i den gamle Partner Tepee. Men det føles altså ikke som at sidde som i en varevogn, og den charme kan jeg forestille mig, nogle kunder vil savne.

De og alle andre kunder vil elske pladsforholdene og detaljerne. På de tre enkeltbagsæder, hvor tre ikke alt for store voksne kan sidde på rad og række, er der god plads til knæene, og foran midtersædet er der separat ventilationssystem,på ryggen af forsæderne to gode flyborde og i skydedørene noget så dejligt som rigtige elruder, der kan køre op og ned – ikke skydevinduer. Bagagerummet, det siger næsten sig selv, er helt firkantet, og det virker umiddelbart betydeligt større end de 571 liter angiver. Endnu en smart detalje er bagruden, som kan åbnes separat, hvis man skal hælde noget ind i det fyldte bagagerum eller bare ikke gider åbne den store, tunge bagklap. Jeg savner nogle kroge til poser, skinner eller opdeling i rummet, men man får ikke alt i denne prisklasse, og når det kommer til familievenlige detaljer, er Rifter med helt i front. Nævnte jeg, den har store aflæggerum over forruden, to handskerum og fås med et panoramasoltag med en slags gennemsigtig hylde i midten?

Den store touchscreen på 8” bliver næppe standardudstyr, men den pynter i havet af plast, og funktionaliteten er okay. Navigationsdelen er ikke okay, for nedtælling i meter og tydeligheden af vejens forløb på displayet er under al kritik, så det er nemt at køre forkert, hvis man kører et man ikke er vant til. Og det gør man ofte, når man følger navigationen. Med Apple CarPlay/Android Auto kan man heldigvis bruge sin telefons navigation. Rifter får plus for gode sæder, overskueligt karrosseri og mulighed for at få sikkerhedsudstyr, som er helt ualmindeligt i klassen. Jeg kan nævne adaptiv fartpilot, blind vinkel-system, automatisk nødbremse, træthedsregistrering og sporassistent.

Kører den så som en kummefryser på hjul?

Familiecontaineren bliver aldrig en dynamisk, intensiv køremaskine. Det vil bare skræmme kunderne. Til gengæld kører den nye Rifter på ingen måde som en stor kasse, der bare er sat hjul på. Som det gælder den større Expert/Traveller, er Peugeot lykkedes med et stort fremskridt for køreegenskaberne. Rifter er baseret delvist på samme EMP2-platform som bl.a. 308 og 3008, mens den bageste del af undervognen stammer fra Partner Tepee. Kombinationen af de to dele kunne måske give et blandet resultat, men bag rattet styres Rifter let og hurtigt gennem kurverne uden at krænge voldsomt. Styretøjet er, som lovet, hurtigt for en bil af denne type, og det fremhæves af det lille rat, som man hurtigt vænner sig til.

Rifter er en høj, forholdsvis bred bil, men det er den fysiske størrelse, der gør det, ikke følelsen bag rattet. Bag rattet virker undervognen i god balance og fornemt komfortabel, og da den testede GT-Line ikke skulle have sportsundervogn eller hurtigere styretøj, skulle dæk- og fælgstørrelse være den eneste forskel til lavere udstyrede varianter. Sidder man i passagersædet, og sikkert også i et af bagsæderne, er oplevelsen en anden. Her opfanger man en affjedring med lang vandring og duvende bevægelser. Men vi kører den også på bjergveje i Frankrig, og her hører den egentlig slet ikke hjemme.

Comeback med stil – den nye Peugeot 508 SW

Hvad med motorerne?

Der er et fuldt moderne motorprogram i den nye Rifter. Koncernens nyeste dieselmotor på 1,6 liter med 75, 100 eller 130 hk og den trecylindrede 1,2-liters benzinmotor med enten 110 eller 130 hk. Rifter er endda en af de første Peugeot’er med en ny 8-trins automatgearkasse, som fås med den stærkeste diesel og den stærkeste benziner. Jeg prøver den med dieselmotoren, og gearkassen er en meget positiv oplevelse, mens motoren også gør et udmærket job.

Der er forholdsvis mange kilo og ganske høj vindmodstand at overkomme for motoren, og de 300 Nm forsvinder lidt et sted i motorrummet i den høje Rifter. I en almindelig personbil som 308’eren er den livlig og omdrejningsvillig, mens Rifter mere gør dieselmotoren til et aggregat, der cruises med. Den automatiske gearkasse træder sjældent ved siden af, og skiftene er næsten så hurtige og umærkelige som med en dobbeltkoblingsgearkasse. I GT-Line er der skiftepaler bag rattet, og mens jeg rigtig gerne bruger dem til nedstigning fra bjerget, vi kører på, så reagerer de flere gange langsomt.

Hvad skal den nye Rifter koste?

Peugeot Danmark har ingen indikationer, hverken for udstyrsvarianter eller priser, så dit gæt er så godt som mit. Da Partner og Berlingo skiftede fra første til anden generation, blev de markant større og markant dyrere biler, og mange glade kunder havde ikke råd til at skifte til en ny udgave. Denne gang skulle der ikke ske de store ændringer, og et meget løst gæt er, at Rifter vil starte et sted mellem 180.-200.000 kr., alt afhængig af, hvordan den danske importør vælger at udstyre sine biler.

Konkurrenterne i containerkategorien er, udover Berlingo og Combo, Volkswagen Caddy, mens hverken Fiat, Ford eller Renault lige nu sælger sine biler af denne type i Danmark. Det er et underdrejet segment, hvor kunderne er vandret videre til SUV’er og MPV’er, og om den nye Rifter og de to søskende kan ændre på det, tvivler jeg på, selv om indholdet er perfekt til mange familier, og bilen er langt bedre end den gamle version, Partner Tepee.

Der vil altid være kunder til biltypen, men de fleste Rifter-udgaver vil blive solgt uden bagsæder, med lukket varerum og på gule plader. Den model vil for øvrigt stadig hedde Partner.