Store prisfald på de “grønne” biler

  • Store prisfald på de
  • Store prisfald på de
  • Store prisfald på de

Har man købt en Volkswagen Golf GTE, da den blev introduceret, vil man ikke glæde sig over regeringens afgiftsomlægning – den hurtige plugin-hybrid er nemlig samlet set faldet næsten 120.000 kr., når de nye afgifter er medregnet. Alle andre kan glæde sig over, at hybrider og plugin-hybrider bliver meget billigere

Mange nye biler bliver markant billigere fra den 3. oktober, og selv om den endelige lovtekst ikke er på plads, så belønnes lavt brændstofforbrug og moderne sikkerhedsudstyr nu i højere grad. Aftalen er sat sammen, så biler med en crashtestbedømmelse på fem stjerner hos den fælleseuropæiske organisation Euro NCAP belønnes – det er problematisk, da den ikke umiddelbart tager højde for, at ældre modeller med en gammel vurdering på fem stjerner kan være langt mindre sikre end nye modeller med fire stjerner. Belønningen for lavt brændstofforbrug er derimod en mere gennemskuelig gevinst, selv om proceduren næppe er tilpasset den nye fælles målemetode WLTP, for slet ikke at tale om den realistiske RDE-metode.

Her og nu bliver især større hybridbiler og plugin-hybridbiler forholdsmæssigt meget billigere, og derfor bliver der et langt større incitament til at køre bil med kombination af benzin og el som drivmiddel. Da plugin-hybrider, de modeller der kan oplades hjemme eller ved en ladestander med kabel, i forvejen blev billigere i foråret som en del af tilbagerulningen af afgiften på elbiler, er disse modeller de helt store vindere. I 2015 blev VW Golf GTE, en plugin-hybrid med samlet set 204 hk, introduceret til cirka 426.000 kr., og den er siden faldet i etaper – og med de ændrede afgifter falder den med 58.305 kr. fra 365.990 kr. til 307.685 kr. Dermed får man en Golf, der er næsten lige så hurtig som den sportslige Golf GTI, men over 110.000 kr. billigere og dermed tæt på en standard-Golf 1,4 TSI med 150 hk og automatisk gearkasse. Har man købt en Golf GTE til originalprisen, vil man dog næppe bryde sig om det ekstreme prisfald, som får gensalgsværdien til at rasle ned.

Det er sandsynligvis det bedst mulige tidspunkt at købe en plugin-hybrid på, altså fra den 3. oktober, da afgiftslempelsen på biler med opladelig elmotor, både elbiler og plugin-hybrider, ikke er permanent.


Også dem uden kabel bliver meget billigere

En plugin-hybrid som den store familiebil Kia Optima falder også med 58.305 kr. og koster fremover kun 341.694 kr. ((SW, stationcar koster yderligere 20.000 kr.) – den blev lanceret i februar i år til 449.999 kr. Rækkevidden på en opladning er 62 km for stationcarudgaven, som dækker behovet for daglig transport for mange pendlere. I den mere premium-mindede afdeling er der også 58.305 kr. at spare på BMW 3-serie som plugin-hybrid, 330e med 2-liters benzinmotor og el-motor; den falder til 476.595 kr. Hos Mini, ejet af BMW, falder den nye Countryman Cooper S E All4, med en kombineret ydelse fordelt på benzin og el på 224 hk, med 49.305 kr. til 446.095 kr.

De almindelige hybrider, altså de som ikke kan lades op via kabel, fx Toyota Prius falder fra 409.880 kr. til 351.573 kr., og store prisfald finder man også på Toyota-modellerne C-HR Hybrid og RAV4 Hybrid. Søstermodellerne Hyundai Ioniq Hybrid og Kia Niro Hybrid, den første en Prius-lignende bil, den anden en crossover, starter nu ved henholdsvis 260.691 kr. og 263.595 kr. – faldet fra 299.995 kr. og 299.563 kr. Plugin-hybrid-udgaver af begge de koreanske modeller introduceres senere i år, men priserne er endnu ikke på plads.