1-års fødselsdag for det nye bilsyn

  • 1-års fødselsdag for det nye bilsyn

SPONSORERET INDHOLD

ARTIKLEN ER UDARBEJDET I SAMARBEJDE MED Bilsyn Vodskov

 

Den 20. maj er det et år siden, de nye EU-regler for bilsyn trådte i kraft. I den anledning gør vi status over, hvilken betydning det har haft for bilejerne

De væsentligste konsekvenser af de nye EU-regler for syn af biler er, at bilen nu kontrolleres for flere – også mindre – fejl og mangler end tidligere, og at flere af de fejl og mangler, der tidligere gav en betinget godkendelse af køretøjet, nu kræver et omsyn.  Det gælder fx en defekt baglygte eller for dårligt dækmønster.

Flere omsyn – men færre end ventet

Ikke overraskende har de nye regler ført flere omsyn med sig. Men ikke så mange som ventet. Forud for den 20. maj 2018 forventede flere bilsynshaller en stigning på omkring 30 procent. Der er endnu ikke officielle tal på stigningen, men spørger man i bilsynsbranchen, er tallet væsentligt lavere end dette.

Det skyldes først og fremmest, at vi er blevet mere opmærksomme på at tjekke bilen, inden vi kører til syn. Det nikker de genkendende til hos Bilsyn Vodskov, som vi har lagt vejen forbi.

”Mere end halvdelen af vores kunder har sat sig ind i de nye regler og gennemgået deres bil inden syn, og de slipper som regel for omsyn. Men der er stadig mange, for hvem det kommer som en stor overraskelse, at en vinduesvisker eller fejljusteret nærlys kan betyde omsyn,” siger Thorkil Greve, ejer af Bilsyn Vodskov.

Hvad kan du tjekke?

Og der er mange ting, du selv kan tjekke.

  • Tjek, at alle bilens lygter virker – både nærlys, langt lys, bremselys, nummerpladelys, blinklys og tågelygter
  • Tjek, om bilens udstødning er helt tæt. Støjer den mere end normalt?
  • Tjek, at dækmønstret er mindst 1,6 mm, og at dækkene ikke har synlige skader eller slitage
  • Tjek, at kontrollamperne i instrumentbrættet ikke lyser, når du kører
  • Dyt!
  • Tjek, at bilen ikke spilder olie
  • Tjek, at håndbremsen virker
  • Har du anhængertræk, skal du også sikre dig at elstikket fungerer

Er du i tvivl, om bilen kan synes, kan du køre til en bilsynshal, der tilbyder et synstjek. Her kan du få gennemgået bilen og få en liste over de fejl og mangler, der skal udbedres. Vel at mærke til en lavere pris end omkostningen med et omsyn.

Du kan se mere om omsynsfejl hos Trafikstyrelsen

Bedre trafiksikkerhed?

Det primære mål med at indføre de nye regler har været at øge trafiksikkerheden; dels ved at indføre flere kontrolpunkter og dels ved at sikre, at alle biler kontrolleres ud fra de samme minimumskrav i hele Europa.

Der findes endnu ikke data, der kan be- eller afkræfte, om det mål er nået. Men der er næppe nogen tvivl om, at velfungerende lygter og gode dæk reducerer risikoen for uheld.

Så vi kan da kun opfordre til, at du jævnligt ”sparker dæk”. Og så er det jo også en gyldig grund til jævnligt at køre en tur for at sikre, at håndbremse og horn virker.