Bil uden buler med PDR

  • Bil uden buler med PDR

SPONSORERET INDHOLD

ARTIKLEN ER UDARBEJDET I SAMARBEJDE MED HBC System

 

Klonk! Lyder det bekendt? Lyden af Bilkas parkeringsplads fredag eftermiddag, hvor du uheldigvis har parkeret ved siden af en børnefamilie, der netop har forsynet din bil med endnu en Bilka-bule til samlingen. God weekend!

Bilka-buler (og dens fætre parkeringsskader, haglskader og forvildede indkøbsvogne) er noget nær det mest irriterende, der findes. Bulerne er præcis store nok til, at du ser dem, hver gang du kigger på bilen, men ikke store nok til, at du vil koste en omlakering.

Det behøver dog ikke betyde, at du skal finde dig i dem. Løsningen hedder PDR – Paintless dent removal.

PDR – reparation uden omlakering

Paintless dent removal (PDR) er en metode til fjernelse af mindre buler uden behov for at skulle omlakere bilen. Det betyder hurtigere og billigere reparation uden risiko for, at der opstår farveforskel i lakken som ved en omlakering.

PDR er velegnet til de mindre, men ikke desto mindre irriterende buler, som fx parkeringsskader og buler fra nedfaldne genstande. Alt efter hvilken teknologi der anvendes, kan buler med en diameter på 5-10 cm. udrettes uden problemer. Har du været en tur i grøften, må PDR dog give fortabt.

Skub og træk

Bulen rettes ud ved hjælp af specialværktøj – enten ved at presse bulen ud fra indersiden eller ved at trække bulen ud udefra.

Forudsætningen for en god reparation er, at lakken ikke er væsentligt beskadiget, og at bulen ikke har for skarpe kanter. Derudover må skadestedet ikke før have været repareret, spartlet og efterlakeret. Metoden kan anvendes til både stål og aluminium.

Billigt og hurtigt

Det siger næsten sig selv: PDR er langt billigere end de metoder, der kræver omlakering. Først og fremmest fordi det går hurtigere. En reparation kan typisk udføres samme dag og tager ofte kun en time eller to. Mange værksteder tilbyder at foretage reparationen hjemme hos kunden i garagen, i indkørslen eller på p-pladsen på kundens arbejdsplads.

Gør-det-selv?

Det er muligt at købe PDR-værktøjer i enhver prisklasse – også til gør-det-selv bilejeren. Der er dog god grund til at se sig for og tænke sig grundigt om, før man kaster sig ud i buleudretningen. PDR kræver specialværktøjer og er et håndværk, der kræver både håndelag og erfaring, hvis resultatet skal blive godt. Derfor er en erfaren mekaniker med en professionel værktøjskasse det sikreste valg.

I Danmark bruger de fleste professionelle mekanikere dansk producerede værktøjer fra HBC System i Støvring. Her udvikler de tilpassede og højt specialiserede PDR-værktøjer til alle de PDR-teknikker, der findes. Dem vender vi tilbage til om lidt.

Værktøjerne er udviklet specielt til amerikanske, europæiske og japanske biler og er testet hos bilproducenterne, der benytter dem på deres autoriserede værksteder.

Metoder: Skub, træk og elektromagnetisme

Der findes flere forskellige PDR-metoder og typer af værktøjer: Skub med stænger, træk med lim og udretning vha. elektromagnetisme.

Den mest almindelige teknik benytter metalstænger til at skubbe bulerne ud fra indersiden af panelet. Teknikken kræver – som så meget andet – erfaring og godt håndelag. Skubber man for hårdt, risikerer man at lave forhøjninger – altså buler, der går udad. Det kan få lakken til at krakelere.

En forudsætning for en vellykket operation er lys. Derfor bruges der særlige PDR-lamper og i visse tilfælde også lysrefleksionsbord til at visualisere bulens form og hjælpe med at lokalisere spidsen af det værktøj, der anvendes til at skubbe bulen ud.

Sidder bulen et sted, hvor det ikke er muligt at komme ind i panelet bag bulen, kan den trækkes ud ved hjælp af opvarmet lim og specialdesignede udtrækningsværktøjer. Limen smøres på bulen, som herefter kan trækkes ud med et fjederbaseret løfteværktøj. Det løfter bulens centrum, som herefter kan masseres på plads ved hjælp af forskellige hammerteknikker.

Det nyeste og hurtigste PDR-teknik benytter sig af elektromagnetisme, hvor bilens overflade opvarmes ved hjælp af induktion.

Se PDR værktøjer og metoder