Den nye CLA er større, federe

 • Den nye CLA er større, federe
 • Den nye CLA er større, federe
 • Den nye CLA er større, federe
 • Den nye CLA er større, federe
 • Den nye CLA er større, federe
 • Den nye CLA er større, federe
 • Den nye CLA er større, federe
 • Den nye CLA er større, federe
 • Den nye CLA er større, federe
 • Den nye CLA er større, federe
 • Den nye CLA er større, federe

Den nye CLA er den anden generation af Mercedes-Benz’ kompakte coupé med fire døre, og under det mere sammenhængende design gemmer sig teknikken fra den seneste A-Klasse. Senere på året kommer CLA også som shooting brake

750.000 mennesker kan ikke tage fejl. Så mange har købt den første generation CLA fra Mercedes-Benz som coupé med fire døre eller som Shooting Brake (den lave stationcar) siden CLA kom på markedet i 2013 og i 2014 fik selskab af CLA Shooting Brake, og CLA-serien har været med til både at få nye kunder i butikken og sænke kundernes gennemsnitsalder.

CLA og CLA Shooting Brake er, med andre ord, nogle af de mest ungdommelige Mercedes-Benz-modeller, og det har designerne skulle omsætte til en helt ny CLA, som netop har haft premiere i Las Vegas. Missionen er fuldført, og resultatet er en ny CLA, der ser helstøbt, bredere og mere voksen ud, men også en CLA der stadig har det frække og ungdommelige over sig, samtidig med at den er ekstremt aerodynamisk. Og selv om tyskerne lægger ud med kun at vise CLA som coupé, så er det kun et spørgsmål om tid, før den nye Shooting Brake følger efter.

Den nye CLA er en velvoksen bil, og man skal ikke lade sig snyde af, at den hører til som medlem af A-Klasse-familien med den nye A-Klasse hatchback i spidsen: den gamle var allerede en lang bil, men med ekstra 4,8 cm i længden og 5,3 cm i bredden er CLA nu større end BMW 4 Gran Coupé – og bare en enkelt centimeter kortere end C-Klasse. Så hvilken klasse CLA egentlig hører til, kan man blive i tvivl om, men hele idéen med at gøre den så stor er at give plads til den nye A-Klasse sedan, der er væsentligt kortere med 455 cm. A-Klasse sedan fås til priser fra cirka 320.000 kr., og den udgående CLA fås lige nu fra cirka 375.000 kr., så en prisstigning for CLA virker til at være i kortene.

A-Klasse sedan klar til bestilling

Den fjerde i rækken

Den nye CLA er det fjerde medlem af den fornyede familie af kompakte modeller baseret på forhjulstræk hos Mercedes-Benz, og forud for den har vi fået A-Klasse hatchback, A-Klasse sedan og den nye B-Klasse. Det ydre design er bestemt ikke fjernt fra A-Klassen, men som det gælder den gamle CLA, så går den sine egne veje. Forlygterne er større og buer ud mod hjørnerne, og på motorhjelmen rejser et par “power domes” sig. Taglinjen falder stærkt mod bagenden, sideruderne er små, og der er mere end bare en snert af den seneste CLS over bagenden – men CLA-baglygterne virker mere passende i størrelsen på bilen, end de skarpe baglygter på CLS gør.

Interiøret er derimod A-Klasse 1 til 1 – er der væsentlige forskelle, så nævner Mercedes-Benz dem ikke her i første omgang. Førerpladsen er bygget op med den brede, fritstående skærm, der består af digital instrumentering til venstre og en touchscreen til højre. Om den store udgave, som First Edition-udgaven på billederne har, altså med to skærme i størrelsen 10,25″, bliver standard, er nok tvivlsomt – så regn i stedet med to mindre skærme på 7″. MBUX-systemet, først introduceret i A-Klasse hatchback, er yderligere forfinet i CLA, så talebetjeningen af systemet virker bedre. Man kan sige “Hey, Mercedes” til bilen, og så kan den hjælpe med at skrue op og ned for varmen eller finde en destination, og som noget nyt er det kun den person, der senest har “talt” med systemet, der kan aktivere det, når man er flere i bilen – så selv om alle råber “Hey, Mercedes”, er det kun en stemme, bilen lystrer. MBUX-infotainmentsystemet er også udvidet med Interiør-assistenten fra GLE, der ved hjælp af sensorer kan se, om det er føreren eller passageren, der skal til at betjene fx bilens touchscreen.

Mercedes-Benz lover, at CLA vil have de mest dynamiske køreegenskaber i hele A-familien, og det lover i den grad godt for de kommende AMG-medlemmer, CLA 35 med 300 hk og CLA 45 med over 400 hk. Den eneste motor, tyskerne har afsløret indtil videre, er 2-liters benzinmotoren med 225 hk og 7-trins automatisk dobbeltkoblingsgearkasse, men vi kan regne med også at bl.a. CLA 200 med 163 hk og CLA 220 d med 190 hk.

En stjerne i Golf-klassen