Dieselbiler? Nogle mærker oplever større nedgang

  • Dieselbiler? Nogle mærker oplever større nedgang
  • Dieselbiler? Nogle mærker oplever større nedgang
  • Dieselbiler? Nogle mærker oplever større nedgang
  • Dieselbiler? Nogle mærker oplever større nedgang

Et øjebliksbillede af bilsalget i Danmark – vi kigger på fordelingen af benzin og diesel i fem bilklasser, fra mini til luksus. Vi kigger på salget i juni 2018 og samme måned i 2017

Efter Volkswagen for snart tre år siden sendte bilindustrien og millioner af kunder ud på en rutschetur af de helt store, har debatten raset omkring diesel, dieselbiler og dieselmotorer, og myndigheder og producenter kæmper for at finde hoved og hale i tingenes reelle tilstand. Taberne vil i sidste ende være forbrugerne, for ejer man en dieselbil, kan værditabet blive langt højere end forventet, man kan ende med at blive udelukket fra at køre i nogle områder, og benzinbilernes forbrug kommer, endnu i hvert fald, ikke i nærheden af dieselbilernes lave brændstofforbrug.

Har danske bilkøbere, firmabilister og leasingtagere så vendt ryggen til dieselbilerne, når de skal have ny bil? For at tage pulsen på markedet for nye personbiler, har vi kigget på salget af benzin- og dieselbiler i fire bilklasser. Som repræsentant for hver klasse har vi taget to tilfældigt udvalgte bilmodeller, og derefter har vi set på salget i juni 2017 og juni 2018. Det er ingen statistisk analyse, men et øjebliksbillede af danskernes vaner på to tidspunkter med et års mellemrum. De fire klasser er minibilerne, Golf-klassen, den store mellemklasse og luksusbiler.

I miniklassen har vi udvalgt Citroën C3 og Volkswagen Polo. Citroën C3 er en af de få minibiler, som danskerne vælger i stort tal med dieselmotor, og i juni 2017 var 159 biler ud af 352 med dieselmotor (55 procent), men det har ændret sig i løbet af et år, så det i juni i år var nede på 35 procent. Hos Volkswagen var dieselandelen af solgte Polo allerede lavt med lige under 10 procent i 2017, men det faldt yderligere her i juni til blot 2 procent. En forklaring på, at Volkswagen sælger så få Polo med diesel kan være, at merprisen er høj, mens Citroën ofte har samme pris på benzin og diesel.

Årets Brugtbil 2018 – de fem finalister er klar

Store ændringer hos BMW

I Golf-klassen har salget af den ene model ændret sig dramatisk, mens den anden har rykket sig i mindre grad. Både salget af BMW 1-serie og Ford Focus tæller i juni år flere benzinbiler end i 2017, men ændringen hos BMW er til at tage at føle på: fra 90 procent diesel sidste år til 31 procent i år. Ford har dog også fået Focus-kunder til at skifte, så dieselandelen faldt fra 30 procent sidste år til 14 procent i år. I den store mellemklasse, typiske firmabiler, er der ingen ændring at spore i salget af Mercedes-Benz C-Klasse, hvor diesel dominerer: 81 procent i juni 2017, 81 procent i juni 2018.

Hos Opel er der en dieselnedgang i Insignia-salget fra 36 til 27 procent, men i den større luksusklasse viser BMW, at tendensen fra 1-serie i nogen grad gælder flere modeller. Næsten alle 5-serie var i juni 2017 udstyret med dieselmotor (94 procent), men i juni i år var andelen 71 procent. Hos konkurrenten Mercedes-Benz er E-Klassen dog stadig en dieselbil med stort D: 94 procent sidste år, 88 procent i år.

Der sælges færre dieselbiler i Danmark, men de fleste mærker har – endnu – ikke oplevet en opsigtsvækkende nedgang. Hos nogle producenter er faldet ikke dramastisk, mens det er stort hos andre, så der er bestemt en tendens til færre nye dieselbiler i Danmark.

Volkswagen putter 1,5 TSI Evo i Passat, Tiguan og Touran