En bedre basis

 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis
 • En bedre basis

Basismotoren i Mazda 3 har fået 28 hk mere, og det giver mere bundtræk og mere køreglæde. Priserne skal man dog lige tygge på, for 3’eren er langt fra de billigste udgaver af Focus, Ceed og Corolla

Det er ingen facitliste, som siger, hvor meget er nok, og hvor meget er for lidt. Jo, når det kommer til, hvor meget salt du må indtage, hvor meget kaffe du må drikke og hvor mange timer du skal arbejde hver dag, så er der ret så præcise tal. Når det kommer til hestekræfterne i en bil, så er dit bud så godt som mit, og mit er så godt som bilproducentens.

Den nye Mazda 3 startede for godt og vel et år siden med en 2-liters benzinmotor med 122 hk som basismotoren. Dengang faktisk med den motor som den eneste benzinmotor, før den nye SkyActiv-X-motor med 180 hk fulgte efter. Jeg har haft den samme mening hele vejen i gennem; basismotoren er tilpas, samtidig med at den også er en motor, som kunne have bedre bundtræk og mere at give af. Mit bud er, 122 hk er nok, men jeg mener også, mere flere kræfter ville være bedre.

Mazda 3 er ingen voldtomt tung bil, men den ligner en bil, der kan mere end flytte sig adstadigt som en Skoda Rapid. Den oser af mere end 122 hk. Og Mazda har set skriften på væggen. Japanerne har masseret 2-liters motoren til en højere ydelse, som lyder af mere acceleration og mere overskud. 28 hk mere, så basismotoren nu yder 150 hk.

Driver’s car

Samme drejningsmoment, men langt hurtigere acceleration

Der er stadig maksimalt 213 Nm ved de samme 4.000 o/min til rådighed, men fornemmelsen er der allerede efter de første få kilometer. Den er stærkere, ret meget stærkere. Basis-3’eren kan nu klare 0-100 km/t på 9,1 sekund og løbe 206 km/t på toppen. Den gamle basisversion med sine 122 hk skulle bruge 10,4 sekunder og løb tør for mere at give af ved 197 km/t. Topfarten er ligegyldig, mens hurtigere acceleration er noget, man bliver rigtig glad for.

Der er stadig ingen turbolader i den store motor, så man er afhængig af at skabe træk på den gammeldags måde: Med omdrejninger. Det var meget nødvendigt med 122 hk, og ingen storslået oplevelse, fordi motoren aldrig føltes helt “vågen”. Hvis jeg skulle sætte procent på, bare for at illustrere forskellen, så er den forstærkede motor mindst 25 procent mere vågen. Der er meget bedre respons fra lave omdrejninger, og der er vokset større muskler frem fra lave til høje omdrejninger, hvor der før var ret tynde overarme.

Det kræver omdrejninger, hvis motoren skal føles af 150 hk på samme måde, som de gør i en Golf 1,5 TSI med 150 hk. Man skal op på både 4.000 og 5.000 o/min for at den føles næsten lige så frisk som den tyske motor. Den er støjsvag og lyder ikke anstrengt, så det er ikke ubehageligt at bevæge sig rundt deroppe. Det gør jeg en del i løbet af testugen, men jeg kører uden problemer 15-16 km/l.

Den manuelle gearkasse er fantastisk. Gearkassen i den nye Golf, som testet med 1,5’eren med 130 hk, er tarvelig og træg ved siden af. 3’eren kører med en af de bedste gearkasser i Golf-klassen, hvis ikke den bedste.

Cylinderfrakoblingen, som også 122’eren havde, er med til at give det lave brændstofforbrug. Men hvor Golf’ens frakobling af to af de fire cylindre sker med meget få vibrationer og støjgener til følge, er der overraskende meget spektakel i Mazda’en. Når den kører jævnt med lave omdrejninger, raller motoren og rat og pedaler vibrerer. Især når motoren er kold, er det et problem, som træder frem igen og igen. Løsningen? Flere omdrejninger! Eller måske en opdatering, Mazda?

VIDEO – “Små” sedaner fra Mazda og Mercedes

Prisen er nu langt fra konkurrenterne. Sådan da

Siden jeg kørte den nye 3’er for første gang, er priserne steget. Basismodellen Sense med de 122 hk kostede i starten af sidste år 250.000 kr. Den steg på et tidspunkt med overskuelige 5.000 kr., men nu koster basismodellen yderligere 20.000 kr. Motoren er meget bedre, og isoleret set er 275.000 kr. for billigste variant til at forsvare. Den har trods alt 150 hk (friskere end før), og den er meget veludstyret (dog med aircondition, ikke automatisk klimaanlæg). Er man i gang med at sammensætte sin nye Mazda 3, så spring Sense-udgaven over og brug 15.000 kr. mere. For 290.000 kr. kommer klimaanlægget, bakkamera, 18” alufælge i stedet for 16”, nøglefri adgang og start og andre goder til.

En basisudgave af Kia Ceed koster 195.000 kr. Der er så stor en forskel, at man skulle tro, de var i forskellige klasser, ikke begge en del af Golf-klassen. Men tal er taknemmelige, og jeg siger, at prisen for den billigste 3’er er til at forsvare, fordi der er store forskelle på motor og udstyr mellem 3’eren og Ceed’en.

Ceed til 195.000 kr. har en 1-liters motor med 100 hk, og den er godt udstyret. Men ikke som den billigste 3’er med 150 hk, alufælge, adaptiv fartpilot, LED-forlygter, navigation, regnsensor, el-foldbare sidespejle og stort head-up-display i forruden. En Ceed af slagsen, som kommer tættere på basisudgaven af 3’eren (140 hk, Comfort-udstyr, Collection-pakke og LED-forlygter) koster 273.000 kr. 

Mazda 3 kunne på nogle punkter være bedre. Den er ingen familiebil, selv om den er blandt de absolut længste i Golf-klassen; bagsædepladsen er slet ikke som i en Golf. Men affjedringkomforten, styretøjet, den usædvanligt lækre materialekvalitet og indretning, støjniveauet og de både dynamiske og behagelige køreegenskaber trækker i den anden retning og gør den japanske hatchback til en fremragende bil til to voksne. Den langt stærkere basismotor var lige præcis det, der manglede.

MAZDA 3 SKYACTIV-G 150 COSMO
MOTOR R4, 1.998 cm3
YDELSE 150 hk ved 6.000 o/min
213 Nm ved 4.000 o/min
GEARKASSE 6-trins manuel
O-100 KM/T 9,1 sekunder
TOPFART 206 km/t
FORBRUG 16,7 km/l
CO2 136 gram/km
MÅL (L/B/H) 446/180/144 cm
AKSELAFSTAND 273 cm
BAGAGERUM 351 liter
VÆGT/TRÆK 1.364/1.300 kilo
DÆK 215/45 R18
PRIS (INKL. LEVERING) 313.000 kr. inkl. moms. Mazda 3 fås fra 275.000 kr.
PRIVATLEASING ENG.YDELSE/MND. YDELSE 4.995/3.795 kr. for udstyrsversionen Sky
BESKATN.GRUNDLAG, FIRMABIL Ikke oplyst
ÅRLIG EJERAFGIFT 1.160 kr.
VÆSENTLIGT STANDARDUDSTYR LED-forlygter, 18 tommer alufælge, infotainmentsystem med 8,8 tommer touchscreen, navigation, lydanlæg fra Bose, læderindtræk, el-justerbart førersæde, head-up-display, adaptiv fartpilot
VÆSENTLIGT EKSTRAUDSTYR Metallak til 6.500 kr.
PÅ GADEN I DANMARK Nu

8.5

KARAKTER

8.5 /10

Plus

 • Motor, gearkasse, styretøj, affjedringskomfort, materialekvalitet, standardudstyr

Minus

 • Pladsforhold, mangler aut. klimaanlæg i billigste udgave, pris i forhold til billigste konkurrenter