Et strejf af køreglæde

 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde
 • Et strejf af køreglæde

Ford Puma bringer dynamikken ind i en klasse, hvor den længe har haft trange kår

Puma kører ikke som Fiesta. Hvordan skulle den også kunne det? Den er højere, meget længere og tungere – ingredienslisten til “1 styk dynamisk bil” er fyldt med ord som lav og let, så uanset hvor mange gange Fords repræsentanter ved præsentationen i Malaga siger, at Puma kører som Fiesta, så er det en sandhed, de har pyntet gevaldigt på.

Hvis jeg vender den om, glemmer mest muligt om Fiesta, som den nye Puma er baseret på, og vender blikket mod konkurrenter til Puma, så lyser dynamikken i Fords nye model op. Den vil være langt foran allerede efter et par sving, forsvundet i horisonten og have efterladt Hyundai Kona, Renault Captur, VW T-Cross og Opel Crossland X langt bag sig. Der hvor de fleste andre bliver træge, presset af at være høje og mest bare komfortable, strammer undervognen i Puma sig op og giver den en med alle hjulophæng, og det ødelægger ikke engang affjedringskomforten.

Jeg kører to Puma-versioner i Malaga, og de er bestemt ikke skabt ens. Ford går all in på dynamikken i sine ST-Line-modeller, mens de andre versioner er skruet ned til et mindre intenst niveau – Titanium er lige nu den eneste anden udstyrsvariant af Puma, og hvis Puma ST-Line er 10 ud af 10 på den dynamiske skala for Puma, så er Titanium på 7 ud af 10, måske 7,5. Neutraliteten i undervognen og nerven i styretøjet, som er grundlæggende for Fiesta ST-Line er det, der gør forskellen – den er ikke til stedet i Puma på helt samme måde.

Det er usædvanligt, at en bilproducent som Ford, for hvem det er umuligt at forlange et sekscifret beløb af kunderne for en sportslig opsætning og omgang a la M Sport fra BMW, at gå så langt med et udstyrsniveau. For ingeniørernes og designernes ekstra indsats, hvor vi taler om markant anderledes design og større ændringer i undervognen, tager Ford bare 13.000 kr. Tag Puma ST-Line og kør væk, inden Ford opdager fejlen i prislisten.

Du kan nu “bygge” en Puma og få prisen på Ford.dk

Flere kræfter end de fleste

Prislisten skal man lære at “kende”, før man dømmer Puma ude. Billigst på prislisten er Puma 1,0 EcoBoost Titanium til cirka 226.000 kr. Hmm, det er Nissan Qashqai-penge. Meget mere end hvad de billigste Hyundai Kona og Opel Crossland X går for, og den fine og også dynamiske Seat  Arona starter ved cirka 180.000 kr.

46.000 kr. er store penge i mini-SUV-klassen, så først når man dykker ned i, hvad Ford så giver for pengene, giver det mere mening. For det første er der motoren. Billigste Arona har 95 hk – billigste Puma har 125 hk. For det andet er der udstyret. Basismodellen Arona Reference har aircondition, stålfælge og plastikrat – basismodellen Puma Titanium har automatisk klimaanlæg, 17” alufælge, læderrat, varme i rattet, trådløs opladning af smartphones, og, og, og.. Hvis man er ude efter en skrabet model, kan Ford ikke hjælpe. Hvis man er ude efter mange kræfter og meget udstyr til en rimelig pris, giver Puma rigtig god mening.

EcoBoost-benzinmotoren med 125 hk skal bakse med flere kilo i Puma end i Fiesta. Det giver sig selv. Og på min tur rundt i Malaga skal den bakse med bjerge, som intet har med din lokale bakke at gøre, så motoren vil uden tvivl virke mere magtfuld i Danmark; der skal geares ned og trædes kraftigt på speederen i de spanske bjerge, som er udmærket underholdning med den fine manuelle gearkasse, men høje omdrejninger får motoren til at brumme rigeligt. Koblet sammen med Titanium-udstyret, så er Puma med 125 hk et fint bekendtskab.

ST-Line med samme motor, pumpet op til 155 hk, demonstrerer langt mere overskud, end de 30 hk lægger op til. Langt færre nedgearinger, større omdrejningsvillighed og deraf stærkt stigende køreglæde. Begge benzinmotorer har 48 volt-system, som samler bremseenergi og fodrer motorerne for både at give et ekstra skud og for at aflaste benzinmotoren; det giver mere motorbremse, lidt som i en rigtig hybrid- eller elbil, og jeg bruger derfor bremserne mindre, end jeg ellers ville. Behageligt, faktisk.

Ford producerer Puma med flere motorer endnu, bl.a. en 1,5-liters diesel med 120 hk og benzinversioner uden 48 volt-systemet. En basis-benziner med 95 hk laver de også, men lige nu fokuserer importøren på benzinmotoren med 125/155 hk.

VIDEO – Kamiq eller T-Cross?

Den plads Fiesta ikke har, men ikke den plads, Kamiq har

5,4 cm højere, 14,6 cm længere, 7,1 cm bredere og med 9,5 cm mere mellem akslerne. Puma er en væsentligt større bil end Fiesta, og det var den nødt til at blive for ikke at ende med lige så tåbelige pladsforhold som den. Kun voksne som lyver for sig selv og os andre sidder godt og med god plads på bagsædet af Fiesta. Puma har udmærket plads på bagsædet, når man først er kommet ind under den lave døråbning, og to voksne kan nu sidde fint uden et falsk smil.

Bagagerummet er faktisk et af de større i klassen, og det er indrettet med elementer, som får mig til at sige, at Ford har tænkt sig om. Elektrisk bagklap med spark-under-kofangeren-funktion, et dækken/hattehylde som er fast monteret i selve bagklappen og derfor ikke hænger i irriterende snore og 1 meters plads i bredden giver god plads og nem adgang.

Men det smarteste er den store Mega Box. Navnet skal nok få en eller to potentielle kunder hos Ford-forhandleren til at fnise eller tage sig til hovedet, men produktet bag navnet er meget anvendeligt: En boks indbygget i bagagerummet under den justerbare bundplade. Den er vandtæt, kan vaskes og spules, har en bundprop og vejer ikke alverden. Skal guldfiskene med på ferie, så er Mega Box stedet, men i det daglige er boksen god til at gemme alt fra kabinekufferter til dyrebare ejendele.

Ny Peugeot 2008 – de danske priser

Udstyret gør meget for oplevelsen

Ford er, efter min mening, hverken rigtig gode til materialekvalitet, funktionalitet eller design i sine bilers kabiner. For mange utydelige knapper, for mange kedelige stykker plast. Puma reddes, især i ST-Line-versionen, af en lækker instrumentering, som er en skærm på 12,3” med høj opløsning, god overskuelighed og forskellige opsætningsmuligheder. Og så hjælper det omfattende udstyrsniveau i Puma også ret meget på tingene. 8” touchscreen, lændemassage i forsæderne, armlæn foran, bakspejl med automatisk nedblænding, varme i forruden, automatisk nødopkaldssystem og udvidet nødbremsesystem er også en del af standardudstyret i enhver Puma.

Puma har køreegenskaber til at få mange konkurrenter til at virke triste, og den stiller med usædvanligt meget standardudstyr. Den sætter også den nu udgåede EcoSport i et endnu dårlige lys, end den bil gjorde rigtig fint helt af sig selv. Men den kører ikke helt som en Fiesta, bare så du ved det.

 

FORD PUMA 1,0 ECOBOOST 48V 155 ST-LINE
MOTOR R3, 999 cm3
YDELSE 155 hk ved 6.000 o/min
240 Nm ved 2.500 o/min med overboost
GEARKASSE 6-trins manuel
O-100 KM/T 9 sekunder
TOPFART 205 km/t
FORBRUG 17,9 km/l
CO2 128 gram/km
MÅL (L/B/H) 419/181/155 cm
AKSELAFSTAND 259 cm
BAGAGERUM 456-1.216 liter
VÆGT/TRÆK 1.280/1.100 kilo
DÆK 215/55 R17
PRIS (INKL. LEVERING) 255.250 kr. Puma fås fra 225.370 kr.
PRIVATLEASING ENG.YDELSE/MND. YDELSE Ikke fastlagt
BESKATN.GRUNDLAG, FIRMABIL Ikke fastlagt
ÅRLIG EJERAFGIFT 1.000 kr.
VÆSENTLIGT STANDARDUDSTYR 17 tommer alufælge, infotainmentsystem med 8 tommer touchscreen, bakkamera, varme i forsæder, trådløs opladning af smartphones, varme i rattet, varmetråde i forruden, el-klapbare sidespejle, tågeforlygter, digital instrumentering med 12,3 tommer display, automatisk nødopkald, køreindstillinger, sportsundervogn
VÆSENTLIGT EKSTRAUDSTYR Design-pakke med 19 tommer alufælge og større bagspoiler til 7.770 kr., fuld-LED-forlygter til 5.040 kr., elektrisk bagklap og nøglefri adgang og start til 5.190 kr.
PÅ GADEN I DANMARK Nu