Euro NCAP gør det umuligt at sammenligne

  • Euro NCAP gør det umuligt at sammenligne
  • Euro NCAP gør det umuligt at sammenligne
  • Euro NCAP gør det umuligt at sammenligne
  • Euro NCAP gør det umuligt at sammenligne

Forbrugerne bruger fornuften og sammenligner resultater af sikkerhedstest på tværs af årgange, fordi det er svært at gøre andet. Men det er alt andet end fornuftigt, for testen ændrer sig konstant

At vi har en fælleseuropæisk organisation, som tester nye bilers aktive og passive sikkerhed har den mindste overdrivelse betydet, at tabet af mange, mange menneskeliv i trafikken er undgået. Euro NCAP er forbrugernes vagthund, der utrætteligt pacer bilfabrikanterne til at forbedre niveauet for sikkerheden i nye biler. Men Euro NCAP har kastet sig så hårdt over opgaven, at fremskridtet giver bagslag. I løbet af de seneste år, senest her i 2018, er kravene til biler med mellemrum blevet kraftigt opjusteret, så især den aktive del af en bils sikkerhed, altså systemer som automatisk nødbremse og sporassistent, vurderes på et helt andet niveau end for bare to år siden.

Den del er i sig selv utroligt positiv, for en nødbremse forhindrer ikke bare buler, den har potentiale til at redde menneskeliv. Intet kunne være bedre, end at producenterne tvinges til at gøre bilerne bedre, systemerne mere avancerede og præcise. Bagsiden af medaljen er, at det nu er stort set umuligt at sammenligne sikkerheden i en tre år gammel bilmodel med sikkerheden i en helt ny.

Nye plugin-hybrider fra Peugeot med op til 300 hk

Fem stjerner er ikke fem stjerner

Hos forhandlerne står man som kunde overfor en bilmodel, der i 2015 fik de maksimale fem stjerner hos Euro NCAP, og ved siden af står så en helt ny model fra 2018, som får tre eller fire stjerner. Den første er naturligvis den sikreste, ikke? Det er umuligt for kunden at vide. Uden at lave et stort stykke researcharbejde for at sammenligne vurderingsmetoder og nye tiltag, er man overladt til tilfældighederne eller tom salgssnak. Euro NCAP gør et fornemt arbejde, men organisationen bør stærkt overveje sin fremgangsmåde overfor forbrugerne. At læse den udvidede rapport fra 2011 på eksempelvis Volkswagen Up, som dengang fik fem stjerner, er en overskuelig affære, for den fylder bare tre sider. En model testet i 2018 har en rapport på 14 sider, som vidner om en helt anderledes grundig og udvidet test, men også om problemet med at skulle afkode de to test ved siden af hinanden.

En bil som i 2011 fik et samlet resultat på fem stjerner, ville helt sikkert få mindst to, måske tre, stjerner færre i dag. Det er logisk, sund fornuft, at en bilmodel med snart otte år på markedet med stor sandsynlighed ikke er så sikker som en helt ny model, men det er ikke forbrugerens opgave at finde frem til det i Euro NCAP’s jungle. Man kan ikke sammenligne resultater på tværs af årgange, men det er præcis hvad den sunde fornuft får forbrugerne til ude hos forhandlerne – det burde bare ikke være sådan. Man vil i mange tilfælde være bedre tjent med en bil, som i år har fået tre stjerner, end en bil der for få år siden fik fem stjerner. Der er som minimum brug for et nedgraderingssystem for ældre modeller, så man som forbruger har en større chance for at finde en sikker bil.

Den seneste runde af test giver fem stjerner til Audi A6 og Volkswagen Touareg, fire stjerner til Ford Transit/Tourneo Connect og tre stjerner til Suzuki Jimny.

VIDEO: Jimny, en charmerende japansk dværgged