Fem typiske fejl man gør som bilist

  • Fem typiske fejl man gør som bilist

SPONSORERET INDHOLD

ARTIKLEN ER UDARBEJDET I SAMARBEJDE MED NEMbilhandel.dk

Selv som erfaren bilist kan det være svært at huske de mange regler i trafikken. Hvornår skal man bruge blinklys? Hvordan er det nu med vigepligten? Og hvornår må hornet anvendes? Overholder du ikke færdselsreglerne, kan det have fatale konsekvenser. Og så er det ligegyldigt, om du har fået en god bilhandel i hus på din nye bil med stor motor og mange hestekræfter, hvis du ikke er i stand til at køre. Her er fem typiske fejl, som mange danskere gør som bilist. Kører du mon rigtigt?

Orienter dig i trafikken

“Spejl, spejl, skulder”. Disse tre ord har enhver køreskoleelev med garanti hørt adskillige gange, når de færdes på vejene i skolebilen. Det kan virke som spild af tid, og mange glemmer at gøre det, når først kørekortet er i hus. Men hvis ikke du orienterer dig rigtigt, kan det have konsekvenser for både dig og andre i trafikken. Højresvingsulykker sker hyppigt i Danmark, men hvor mange liv kunne være reddet, hvis man lige kiggede sig en ekstra gang over skulderen, inden man svingede til højre?

Du skal orientere dig hver gang, du foretager dig andet end at køre ligeud. Det gælder både overhalinger, sving, sammenfletninger, igangsætning og parkering. En bil har seks blinde vinkler, hvor bilistens udsyn er begrænset, men ved at bruge bakspejl, sidespejl og kigge sig over skulderen, kan du komme de blinde vinkler til livs.

Husk at holde til højre

Når du i byerne, på landevejen eller på motorvejen kører på en vej med flere vognbaner, er det vigtigt at placere sig korrekt. Du skal som udgangspunkt altid holde dig i højre side af vejen. Der er dog enkelte undtagelser, som hvis du skal skifte vognbane ved sammenfletning, overhale, forberede dig til at svinge længere fremme, eller hvis du skal forbi en parkeret bil. Når du har overhalet en anden bil, skal du altid trække ind til højre bagefter, da det faktisk er ulovligt at ligge i venstre vejbane konstant. Ved at holde til højre letter du trafikken, og gør det mere sikkert for dig og andre bilister.

Sådan sammenfletter du rigtigt

Når vejen snævrer ind, og der bliver et spor mindre, skal du bruge flettereglen. Desværre er danskere ikke altid gode til at flette ind, hvilket kan føre til farlige situationer for bilisterne omkring. Når du skal flette ind, er det vigtigt at holde din egen vognbane helt indtil flettepunktet. På den måde lettest trafikken, da man udnytter pladsen på vejen bedst mulig. Ved sammenfletningen flet da som en lynlås med skiftevis en bil fra højre og venstre vejbane. Det handler altså ikke om at være hurtigst eller klemme sig ind i de små huller, der er i trafikken. Hvis alle blot bruger flettereglen korrekt, går trafikken hurtigere fremad.

Ubetinget- og højre vigepligt

Når du har vigepligt, skal du holde tilbage. I situationer med hvide hajtænder på asfalten og et skilt med en omvendt trekant har du ubetinget vigepligt, og du skal derfor holde tilbage for al trafik fra både højre og venstre. Hvis der ikke er nogen skiltning, eller hvis lysreguleringen er gået i stykker, har du højre vigepligt. Det betyder, som ordet antyder, at du skal holde tilbage for al trafik fra højre. Hvis ikke du overholder din vigepligt, skaber du en farlig situation for dig og andre bilister. Det er dog vigtigt altid at være opmærksom i trafikken, da du ikke kan regne med, at alle overholder sin vigepligt.

Brug hornet rigtigt

Nogle bilister ser hornet som et signal, der kan bruges i tide og utide. Det er dog ikke korrekt. Faktisk er det kun tilladt at bruge hornet, hvis det er for at afværge en ulykke. Det kan for eksempel være, hvis nogen har overset en bil og er ved at krydse en vej, eller hvis en person er ved at stige ud af sin bil, men har overset de bagfrakommende biler. Det er altså ikke tilladt at dytte af din kollega som en venlig hilsen, eller bruge hornet til at vise din utilfredshed, hvis bilisterne foran dig kører for langsomt. Du hjælper ingen ved at dytte, men gør derimod blot flere bilister stressede eller sure. Hav tålmodighed og overhold færdselsreglerne.