Finansiering af bil – hvad er dine muligheder?

  • Finansiering af bil – hvad er dine muligheder?

SPONSORERET INDHOLD

ARTIKLEN ER UDARBEJDET I SAMARBEJDE MED Samlino.dk


Går du og drømmer om en ny bil, men har ikke midlerne til at finansiere den? Du skal ikke gå i panik, for der er nemlig stadig mulighed for, at du kan komme ud at køre i netop den bil, du har øje på

Når man taler om køb af en ny bil, er der tale om en meget stor investering, hvor flertallet af danskerne ikke har de nødvendige økonomiske midler til at købe den kontant, og flere er derfor nødt til at se efter andre muligheder for finansiering. Spørgsmålet er dog, hvilken mulighed der er den rette for netop dig og i forhold til dine behov, og hvad skal du holde øje med.

Hvad er bilfinansiering?

Bilfinansiering handler grundlæggende om, hvordan du finansierer købet af din bil. I forbindelse med finansiering af bil tænker man typisk på et billån hos en bank, via et realkreditinstitut eller gennem en bilforhandler – du kan selvfølgelig også købe kontant, og så er der slet ingen grund til at tale om finansiering. 

Billån i banken

Det er ikke altid sådan, at prisen på et billån er den samme hos de mange forskellige banker, hvilket blandt andet skyldes deres forskellige måder at kreditvurdere dig på. Ydermere tager banken også kundeforholdet in mente, om du altså er en allerede eksisterende kunde. Læs mere om billån hos Samlino.dk – https://www.samlino.dk/laan/billaan

Endvidere kan det også ofte være tilfældet, at bankerne tilbyder en mere fordelagtig finansiering af bil, hvis du eksempelvis er medlem af en udvalgt organisation, såsom en fagforening eller lignende.

I tilfælde af at du vælger at benytte banken til at finansiere din bil, så skal du holde øje med renten, da det oftest er denne, som er til forhandling. Derudover skal du også holde styr på  ÅOP – hvilket er de samlede årlige omkostninger i procent, hvor diverse omkostninger, de løbende gebyrer og renten er medregnet. ÅOP kan altså bruges til at sammenligne de forskellige lånetilbud, du får, hvis løbetiden og lånebeløbet er ens på lånene.

Bankens rente er typisk højere end ved bilforhandlerne, hvorimod etableringsomkostningerne typisk er lavere. Da etableringsomkostningerne ved en billigere bil ofte udgør en større del af lånet, kan det til tider være mere fordelagtigt at låne i banken end hos bilforhandleren. Derudover skal du være opmærksom på, at du i nogle tilfælde skal stille sikkerhed for lånet – eventuelt gennem pant i nogle af dine ejendele.

Spændingen udløses: priser på ny BMW 3-serie


Finansiering af bil hos realkreditinstitut

Hvis du er boligejer og har friværdi i ejendommen, så kan du muligvis finansiere dit køb af en bil gennem et realkreditinstitut. Dette skyldes, at flere forskellige realkreditinstitutter over hele landet tilbyder finansiering af ejerboliger, hvilket også kan bruges til finansiering af bil – dog “kun” op til 80 procent af boligens friværdi.

Forskellen mellem at foretage et realkreditlån og et lån i banken er, at realkreditlån er i direkte sammenhæng med obligationer, hvilke er styret af udbud og efterspørgsel. Det betyder, at det er størrelsen på udbuddet og efterspørgslen på markedet, som afgør, hvad dit lån kommer til at koste, hvilket vil sige, at obligationsmarkedet altså fastsætter renten.

Billån gennem bilforhandleren

Når du er i færd med at undersøge mulighederne for finansiering af din næste bil, er det vigtigt også at overveje mulighederne hos selve bilforhandleren. Det skyldes, at bilforhandlerne tit har mulighed for at tilbyde en meget lav rente, fx gennem et bilmærkes finansielle afdeling.

Du skal dog være påpasselig angående stiftelsesprovisionen, som er en slags løn til bilforhandleren for “revisorarbejdet”. Denne er som oftest til forhandling, når du er i færd med at stifte billån gennem en bilforhandler. Stiftelsesprovisionen kan variere meget fra forhandler til forhandler, og derfor bør du altid holde godt øje med dette punkt, inden du skriver under på lånet.

Hvis du er på udkig efter en dyr bil, er det renten, som er i fokus, hvorfor det ofte er fordelagtigt at vælge finansiering af din bil gennem en bilforhandler, selvom omkostningerne dog kan være højere end i banken.

Det vigtigste, når det kommer til at finansiere en ny bil, er at huske at undersøge markedet, inden du vælger, hvilken form for bilfinansiering du vil benytte. Som tommelfingerregel afhænger det billigste lån af, hvilken bil du vil købe og prisen på denne bil. Husk derfor, hvilke behov du har i forhold til bilen, og sæt dig grundigt ind i de forskellige muligheder for finansiering, inden du kaster dig ud i finansieringsjunglen – der er nemlig tusindvis af kroner at spare.