Fire år med fart på – de nye biler fra Alfa Romeo, Fiat, Jeep og Maserati

  • Fire år med fart på - de nye biler fra Alfa Romeo, Fiat, Jeep og Maserati
  • Fire år med fart på - de nye biler fra Alfa Romeo, Fiat, Jeep og Maserati
  • Fire år med fart på - de nye biler fra Alfa Romeo, Fiat, Jeep og Maserati
  • Fire år med fart på - de nye biler fra Alfa Romeo, Fiat, Jeep og Maserati

De fire bilmærker i Fiat Chrysler Automobiles-koncernen kommer med en lang række nye modeller de næste fire år – en kompakt SUV fra Alfa Romeo og en elektrisk sportsvogn fra Maserati er med planerne

Den store italiensk-amerikanske koncern Fiat Chrysler Automobiles har fremlagt en køreplan for de næste fire år, og i spidsen for den nye strategi står den øverste direktør Sergio Marchionne. Marchionne, direktør for foretagendet i 14 år og manden bag bl.a. genoplivelsen af Alfa Romeo, stopper i 2019, og en afløser har stadig ikke været på tale. Men planerne for koncernens mærker viser en optimistisk fremtid med store ændringer – udvidelser af modelprogrammet for flere mærker, men sandsynligvis også en nedskalering af det engang så populære mærke Fiat.

Ved den syv timer lange præsentation i fredags blev køreplanen for mærkerne Alfa Romeo, Chrysler (ikke i Europa), Dodge (ikke i Europa), Jeep, Maserati og RAM (ikke i Europa) udpenslet i usædvanlig grad i forhold til industriens standarder. Alle nye og opdaterede bilmodeller fra mærkerne blev skitseret, mens Fiat ikke fik samme opmærksomhed. Det ligger fast, at vi kommer til at se en ny udgave af den lille 500, og den vil, som en ny lille stationcarversion i stil med den gamle 500 Giardiniera, komme som elbil. Tre SUV-modeller i de mindre klasser er også på tapetet, men de er udelukkende til det sydamerikanske marked, hvor Fiat er en stor spiller. Fremtiden for Fiat 500X er dermed usikker, mens 500L vil blive afløst af 500 Giardiniera.

For Alfa Romeo, Jeep og Maserati er der derimod klare og fremsynede planer. Dieselmotorer fases ud, og delvis og her elektrificering er – alt andet end overraskende – i støbeskeen. Alfa Romeo skal fremover dække en større del af markedet, og selv om den lille Mito ikke får en afløser, bliver modelprogrammet bredere: en ny Giulietta hatchback får selskab af en kompakt SUV i BMW X1-størrelse, og over den mellemstore SUV Stelvio kommer en ny model i BMW X5-størrelse. Både Giulia og Stelvio kommer med forlænget akselafstand, som sammen med den store SUV skal dække de kunder, som måske så frem til en ny, større sedan i stil med den gamle 166. Men de forlængede udgaver kommer sandsynligvis ikke til Europa. Det gør til gengæld to nye sportsvogne. En ny GTV med op til mere end 600 hk vil have plads til fire personer, mens en ny 8C bliver en bil i kategorien supersportsvogn med mere end 700 hk, kulfiberopbygning og centermotor. Seks af de nye modeller vil kunne fås som plugin-hybrider, men hybrider og modeller med elektrisk turboladning vil blive standard.

Drop EcoSport, køb en Fiesta Active

Jeep med en strøm af nye modeller

Jeep er det mest succesrige mærke i koncernen og i stor vækst. Der er mildest talt meget i vente for Jeep i de kommende fire år. Renegade får et facelift i løbet af få uger, men den bliver afløst af en ny inden 2022. Under Renegade vil Jeep introducere en endnu mindre SUV, og den netop introducerede Compass er planlagt til et facelift. En ny Cherokee kommer også, men først introduceres den nuværende som ørkenracer med tilnavnet Deserthawk. I samme størrelse kommer en model med tre sæderækker, og så er en ny Grand Cherokee på vej med både to og tre sæderækker. Øverst kommer den nye Wagoneer til at stå som mærkets mest luksuriøse, og også den kommer i flere længder. Endelig er Wrangler på vej som pickup – og frem mod 2022 vil vi se fire elbiler fra Jeep og hele 10 plugin-hybrider. Ikke alle produkter vil nå til Europa, men det er uklart, hvilke modeller, der er tale om.

Maserati står overfor en stor fornyelse og en overgang til et helt opdateret modelprogram, hvor vi vil se fuldelektriske udgaver af alle modeller. Nye udgaver af de to sedaner Ghibli og Quattroporte kommer således som elbiler med firehjulstræk, stærke motorer og letvægtskonstruktion under navnet Maserati Blue, og det gør den nye sportsvogn Alfieri også – både som coupé og cabriolet. Den skulle minde om konceptbilen af samme navn fra 2014 og blive en skarp afløser for Gran Coupé og Gran Cabrio. Den nye udgave af Alfieri vil kunne køre fra 0-100 km/t på omkring 2 sekunder som enten elbil eller plugin-hybrid. Dynamiske plugin-hybrider og hybrider skal være med til at gøre op for, at dieselmotorerne forsvinder. I den mere praktisk orienterede del af Maserati kommer en ny Levante, den store SUV, og så introduceres en SUV i klassen under, sandsynligvis på samme platform som Alfa Romeo Stelvio.

Priser på den nye Mitsubishi Eclipse Cross – i Danmark fra slutningen af maj