Ford Puma er tilbage (men den er ingen coupé)

  • Ford Puma er tilbage (men den er ingen coupé)

Når vi hører navnet Ford Puma, kommer der en fræk lille coupé frem på lystavlen. Det billede skal vi til at skifte ud, for når Ford sidst på året lancerer en ny Puma, snakker vi crossover og ikke coupé – en moderne en af slagsen med 48 volt hybridteknologi og masser af plads

Alt var sjovere i gamle dage. Måske lidt for sjovt, for lige så sjov og kæk den Fiesta-baserede Puma var i slutningen af 1990’erne, lige så stilfærdigt døde den i starten af 00’erne uden en afløser. Ford Puma (og i nogen grad Opel Tigra, som fandtes fra 1994 til 2001 som coupé) var den fornuftige bilentusiasts svar på en Porsche. Under motorhjelmen lokkede den lille coupé med navn fra kattedyrenes verden med en 1,7-liters benzinmotor med 125 hk, som japanske Yamaha havde en finger med i spillet i udviklingen af.

Men bilmoden fra 1990’erne kommer ikke tilbage, ikke umiddelbart i hvert fald, i modsætning til moden i tøjindustrien fra dengang. Hvis Ford satte en lille coupé i søen, ville mange af os juble. Og alt for få af os ville købe den. Så når der er i slutningen af 2019 kommer en ny Puma til Danmark, så vil den være alt andet end en coupé. Den vil være praktisk, rummelig, fornuftig, for der er tale om en lille crossover (eller mini-SUV).

Her hos Blog om Biler kan vi tilgive Ford at genbruge navnet på en model, som ikke har noget med den engang så elskede Puma at gøre. Det kan vi, fordi Ford så under to år efter introduktionen af EcoSport får en, sandsynligvis, gennemarbejdet, lækker og velkørende bil i et segment, hvor biler som Peugeot 2008, Seat Arona, Opel Crossland X og snart også VW T-Cross er det helt store. EcoSport er en af de ringeste biler i klassen, og Puma kommer derfor som kaldet.

Den nye Puma er baseret på den nyeste Fiesta, mens EcoSport kører med ældre teknik, som tydeligvis kun er blevet ringere ved at blive brugt i SUV’en. Puma bliver mere en forhøjet hatchback med ekstra frihøjde end en egentlig SUV, så lad os kalde den en crossover – så kalder vi EcoSport en mini-SUV og skynder os videre. Hvad vi så skal kalde Fiesta Active, som Ford introducerede i 2018, modtager vi gerne forslag til.

Drop EcoSport, køb en Fiesta Active

48 volt og op til 155 hk

Indtil videre eksisterer et enkelt billede af Fords nye crossover i B-segmentet, og selv gennem lysstrålerne i billedet kan vi se en stor grill, som på den nye Kuga, LED-forlygter med bløde former og en linje langs siden, som stiger kraftigt mod bagenden. Vi forventer, at Puma får et kabinedesign, der ligger meget tæt på det, vi kender fra Fiesta. Så 8″ touchscreen, let aflæselige instrumenter og middelmådig materialekvalitet er altså det, vi regner med.

Men hvor Fiesta hverken er praktisk eller rummelig, så bliver Puma det. Ford kalder selv bagagepladsen for klasseledende – 456 liter med fem siddepladser i brug. Det lover godt for de praktiske egenskaber, og vi håber, at pladsen ved bagsædet følger trop og bliver mere luftigt end i Fiesta.

Den nye Kuga, altså storebroren til den nye Puma, såvel som Fiesta og Focus kommer med 48 volt batteriteknologi, og Puma bliver også udstyret med samme mild-hybridteknologi. Udover et litium-ion-batteri med 48 volt spænding består systemet af en starter-generator og en trecylindret benzinmotor, og den af generatoren i batteriet opsamlede energi bruges både til at give mere drejningsmoment og sænket forbrug. Puma får motorer med flere ydelser, men topmodellen skulle lande på 155 hk.

Yep, Ford Explorer indtager Danmark (som plugin med 450 hk)