Fuldfed plugin-hybrid fra Kia – Optima SW PHEV til familie eller firmabilisten

 • Fuldfed plugin-hybrid fra Kia - Optima SW PHEV til familie eller firmabilisten
 • Fuldfed plugin-hybrid fra Kia - Optima SW PHEV til familie eller firmabilisten
 • Fuldfed plugin-hybrid fra Kia - Optima SW PHEV til familie eller firmabilisten
 • Fuldfed plugin-hybrid fra Kia - Optima SW PHEV til familie eller firmabilisten
 • Fuldfed plugin-hybrid fra Kia - Optima SW PHEV til familie eller firmabilisten
 • Fuldfed plugin-hybrid fra Kia - Optima SW PHEV til familie eller firmabilisten
 • Fuldfed plugin-hybrid fra Kia - Optima SW PHEV til familie eller firmabilisten
 • Fuldfed plugin-hybrid fra Kia - Optima SW PHEV til familie eller firmabilisten
 • Fuldfed plugin-hybrid fra Kia - Optima SW PHEV til familie eller firmabilisten
 • Fuldfed plugin-hybrid fra Kia - Optima SW PHEV til familie eller firmabilisten

Danskerne har et år endnu til at købe elbiler og plugin-hybrider med lav registreringsafgift, og den generelle ændring af afgifterne i efteråret skar en stor luns af prisen på mange af dem. Et af de åbenlyst bedste tilbud er den store Kia Optima Plug-in Hybrid med alt i udstyr til priser fra kun 342.000 kr. Vi tester den nye stationcarudgave med større batteri for at se, om konceptet holder i hverdagen 

Selv hvis man ikke har sin egen ladestander hjemme i garagen, kan der være grund til at kigge nærmere på en af de opladelige hybridbiler på markedet, for bilerne med to motorer er lige nu inde i en periode med meget høj-værdi-for-pengene-faktor: 20 procent registreringsafgift med ekstra fradrag frem til udgangen af 2018 og den ændrede registreringsafgift i efteråret har betydet store prisfald på de teknisk avancerede biler.

Den store firma- og familiebil Kia Optima Plug-in Hybrid (PHEV) er en af de opladelige modeller, der lyser op på tilbudstavlen med lave priser. Da sedanudgaven kom på det danske marked i starten af 2017, var prisen 450.000 kr., og da den nye stationcarudgave, Optima SW Plug-in Hybrid, skulle lanceres i august, var den første prissænkende aftale (den med elbiler og plugin-hybrider) på plads, og den skulle sælges for 420.000 kr. Spol frem til oktober, og prisen er endt i et helt andet og meget mere behageligt leje: 342.000 kr. for sedanen, 362.000 kr. for SW-versionen, som ikke bare er mere rummelig, men også den flottere bil af de to.

“Tank” hvad du vil for 299 kr. om måneden

Idéen med den nye Optima SW Plug-in Hybrid er, at batteriet på 11,26 kWh – svarende i størrelse til at det er lidt over en fjerdedel i størrelse af det, der sidder i den nye Nissan Leaf – skal lades op, så man i hverdagen kan køre på enten ren strøm eller en blanding mellem benzin og strøm. Gør man ikke det, kører man rundt i en stationcar, som skal bruge ekstra energi på at slæbe de 170 kilo (batteripakken vejer 130,5 kilo), som den opladelige udgave af Kias store stationcar er tungere end dieselversionen med automatisk gearkasse.

Det kan selvfølgelig også gå uden en carport eller garage med privat boks til opladning på væggen. Hvis du kan finde en ladestander i det offentlige rum, er der ingen garanti for, at den er ledig eller altid er funktionsdygtig, men jeg finder en Clever-stander til en fuld opladning natten over, før jeg bevæger mig ud på en testtur fra København til Slagelse. Et abonnement som inkluderer ubegrænset opladning ude og hjemme til en plugin-hybrid koster 299 kr. om måneden, så prisen på en opladning afhænger i høj grad af, om man gør det en eller flere gange om dagen eller bare et par gange om måneden.

VIDEO: Fed Polo GTI til en overkommelig pris

62 km på strøm på papiret, lidt over 40 km i virkeligheden

Ladetiden ligger på mellem 3 og 6 timer, og for den “indsats” betales man med en potentiel rækkevidde på ren el på 62 kilometer. Jeg kommer med andre ord ikke i mål på strøm, for mellem de to sjællandske byer er der omkring 100 kilometer. Plugin-hybridernes fremmeste opgave, hvis jeg ser bort fra at de også laves for at sænke bilfabrikanternes samlede modelprogrammers CO2-udledning, er at få dig videre udenafbrydelse med hjælp fra en forbrændingsmotor. Kia Optima har sat en 2-liters benzinmotor med 154 hk på opgaven – hvor Volkswagen i Passat GTE bruger en motor på 1,4 liter med turbo, så kører Kia-motoren uden turbo.

Med den fulde opladning lover systemet mig, kan jeg se på de dedikerede informationer på den 8″ store touchscreen, en elektrisk rækkevidde på 47 kilometer ved en udendørstemperatur på 8 grader. Altså ikke tæt på de lovede 62 kilometer, men stadig godt den halve vej til Slagelse. Gennem byen og ude på motorvejen er det ingen ulempe, at benzinmotoren er forholdvis stor i volumen og uden turbo, for benzinmotoren starter kun nogle få gange over de første 30 kilometer. Jeg lader bilen klare fordelingen i automatisk hybrid-indstilling, men den vælger i altoverskyggende grad elmotoren til opgaven, og jeg glider lydløst og med fint kraftoverskud med 50, 60 og senere 110 km/t. Med elmotoren som eneste kraftkilde kan den store Optima køre med en fart på op til 120 km/t. Jeg presser hårdere på speederen, og det får benzinmotoren til at vågne igen.

Motorvejen er stedet, hvor strømmen hurtigst får ben at gå på. Farten er høj, der er meget få muligheder for at putte energi tilbage i batteriet ved nedbremsninger, men helt tomt bliver batteriet aldrig. Der gemmes energi til at de to motorer kan løse opgaven i fællesskab, og de to motorer spiller rigtig pænt sammen. Automatgearkassen glider umærkeligt gennem de seks trin – ingen trinløs CVT eller forvirret dobbeltkoblingsgearkasse til at ødelægge komforten, og det tekniske niveau virker i det hele taget højt.

Ved Slagelse er batteriet for længst tappet så meget, som bilen tillader, men da jeg nu er kommet ind i byen, kører den på den resterende strøm og den energi, der er samlet op under de typiske nedbremsninger. Derfor formår den stadig at køre på el meget af tiden i byen, uden at jeg har været i nærheden af en ladestander. Det er svært at sige præcis hvor langt jeg er kommet med benzinmotoren slukket, men mit bud er cirka 40 kilometer, som er tæt på de 47 kilometer, jeg blev lovet i København.

Forbløffende fed Kia

Fyldt til randen med udstyr – uden at det koster

Pladsen i bagagerummet er skrumpet til 440 liter i forhold til en almindelig SW kan rumme 552 liter. Rummet er stadig okay i størrelsen, men til gengæld er opbevaringen af kablerne i en stor taske plads, så her er brug for en bedre og mere elegant løsning.

Den veldesignede stationcars vægt på omkring 1,9 tons, inklusive mig bag rattet, giver en tung fornemmelse i bilens bevægelser, og med styretøjet ret indirekte er Optima SW Plug-in Hybrid udlagt som komfortabel familiebil med dynamik som en klar biting. Komfortabel er den, men støj fra vejen og vinden hører man mere til end i VW Passat GTE, men den tyske model koster så også 437.000 kr. uden at byde på noget nær samme standardudstyr.

En eneste ting kan tilkøbes, og det er metallak til 6.999 kr. Inklusive i den lave pris på 362.000 kr. er adaptive LED-forlygter, infotainmentsystem med 8″ touchscreen og Apple CarPlay, navigation, el-styret bagklap, adaptiv fartpilot, 17″ alufælge, Harman Kardon-lydanlæg, varme i sæderne for og bag og i rattet, el-justerbart førersæde, bakkamera, nøglefri adgang og start og meget mere.

Den nye Optima Plug-in SW Hybrid er den klart mest attraktive udgave af Optima, fordi værdi for pengene, avanceret teknik, udmærkede køreegenskaber, godt design og masser af udstyr giver en attraktiv samlet pakke.

8

KARAKTER

8.0 /10

Plus

 • Lav pris (i hvert fald i 2017), rummelighed, design, højt udstyrsniveau, udmærket affjedringskomfort, god motorkraft med strøm på, velfungerende hybridsystem, relativt lang rækkevidde på el, solid samlekvalitet, udmærket bagagerum

Minus

 • Hvor skal ladekablerne være? Styretøj bedst når man kører ligeud, mere støj end i fx VW Passat