Golf 8 – den sidste Golf?

  • Golf 8 - den sidste Golf?
  • Golf 8 - den sidste Golf?

Den første Volkswagen Golf havde premiere i 1974, og 45 år senere er vi klar til at byde ottende generation velkommen. Men er der grund til at holde fast i den gamle hatchback, når den fuldelektriske ID.3 er klar?

Den 24. oktober 2019 kunne være national helligdag i Tyskland. Det er dagen for premieren på den nye Volkswagen Golf, som er den ottende generation siden begyndelsen i 1974. Den kompakte hatchback var i 70’erne med til at redde Volkswagen ud af en krise, og i dag er den mange steder elsket som et klasseløst ikon – og den er blandt de vigtigste biler på det europæiske marked.

Men 70’erne er nu en fjern fortid, og bilbranchen er et helt, helt andet sted end for 45 år siden. Den er presset af krav fra myndighederne, udvikling af dyr teknologi til selvkørende biler og selvfølgelig elektrificering. Elektrificeringen især sætter den gode gamle Golf under pres. Presset kommer ikke mindst fra Volkswagen selv, som for en måned siden præsenterede sin ekstremt vigtige og længe ventede elbil, ID.3. ID er familienavnet, 3 hentyder til klassestørrelsen, og her taler vi altså om en elbil i Golf-klassen.

Mildhybrid, GTE og GTI

Den nye Golf kommer selvfølgelig ikke som fuldelektrisk model, nu hvor ID.3 findes, men fortsætter i udgaver med benzin, diesel og en blanding af benzin og el (plug-in-hybriden GTE kommer i to varianter med forskellig ydelse). Brændstofmotorerne kædes sammen med mildhybrid-teknologi, og dertil kommer selvfølgelig både Golf GTI og Golf R. En hatchback er første skud på Golf 8-stammen, men fremover kun med fem døre. Stationcaren, Variant, er også bekræftet, men der bliver næppe en ny Golf Sport Van.

Interessen omkring den elektriske ID.3 er voldsom, og der er ingen tvivl om, at den elektriske VW kan være med til at give elektrificeringen af bilerne et gevaldigt skub. Men elbilen er ikke for alle brugere og købere, og det vil den sandsynligvis heller ikke være i den nærmeste fremtid; batteriproduktion, udvinding af metaller til batterierne, elbilernes ladetider og adgang til ladestandere sætter lige nu en naturlig grænse for eksplosionen i salget. Rækkevidden er ved at være på plads (læs mere om rækkevidden i ID.3 i linket herunder), men det er kun en lille del af hele elektrificeringen.

Verdenspremiere på elbilen VW ID.3 – med priser

Den kører også denne gang på MQB

Golf nummer syv var sammen med Audi A3 i den nuværende generation først med den særdeles vellykkede MQB-platform, som hele Volkswagen-gruppen bruger til biler med tværliggende forbrændingsmotor. MQB får en overhaling og fortsætter i den nye generation Golf – og nye generationer af bl.a. Audi A3, Seat Leon, Skoda Octavia.

Det udvendige design bliver en videreudvikling af Golf 7, men med synlige “nyheder”. Golf 8 får skarpe kanter/streger a la Polo, og den får langt smallere forlygter end før (LED ventes at blive standard). Kabinen bliver udsat for større omvæltninger: Den digitale instrumentering flyder næsten sammen med infotainmentsystemet, og antallet af fysiske knapper til diverse funktioner, fx klimaanlægget.

Den ottende Golf får en ekstra fordel i forhold til ID.3. Mens elbilen kommer på markedet til sommeren, så kan vi vente os at se Golf hos forhandlerne i foråret.

De fem biler i finalen – Årets Bil 2020