Hvad du skal være opmærksom på ved køb af brugt bil

  • Hvad du skal være opmærksom på ved køb af brugt bil

Når du køber brugt bil – uanset om det er hos en privat person eller hos en forhandler – er der nogle vigtige ting at holde øje med

Når du skal investere i en brugt bil, er der en hel del ting du bør være opmærksom på. Det kræver nemlig indsigt og forberedelse, før du køber en brugt bil. Den skal nemlig tjekkes grundigt igennem, inden du vælger at købe den. Køb af brugt bil kræver indgående kendskab til prisniveauet på modellen du kigger på – og eventuelle klassiske fejl og mangler ved den bilmodel du jagter. I dette indlæg giver vi dig et indblik i, hvad du skal holde øje med ved køb af brugt bil.

Du skal først og fremmest sikre dig, at hvis du køber af en privatperson, så skal det være af ejeren. Det kan du finde ud af på bilbogen på Tjekbils hjemmeside: http://www.tjekbil.dk/bilbogen

Dernæst skal du sikre dig, at du har sat dig godt nok ind i brugtbilmarkedet. Du skal nemlig vide, hvad prislejeniveauet generelt er, for de biler du kigger på, og tilmed hvilke fejl der er på bilen. For selvom den brugte bil kan være nysynet, så er det nemlig ikke ensbetydende med, at den er fejlfri. For synshallen analyserer nemlig udelukkende, hvorvidt bilens tilstand holder sig inden for lovens rammer – og altså ikke hvordan de vigtigste komponenter i bilens indmad har det.

Køb af brugt bil hos privat eller forhandler? – De vigtigste forskelle

Ved køb af brugt bil kan man vælge mellem at købe den hos en privatperson eller hos en brugtvognsforhandler. Der er klar forskel på at handle hos en som selv skal sælge sin bil og så tage ud til en dedikeret forhandler.

Når du handler hos en privatperson, er det vigtigt, at du mødes med sælger på en lokation, hvor det er muligt at prøvekøre bilen og foretage et grundigt tjek af bilens tilstand. Tilmed anbefales det, at du ikke kigger på en brugt bil i regnvejr eller mørke, da det begrænser muligheden for at tjekke lakkens tilstand. Det er samtidig en god ide at testkøre bilen, så du får en fornemmelse af, hvordan den kører, og om der er eventuelle fejl ved den. Sammenlign bilen med de informationer du mødte i annoncen og forhør dig om bilens ejerforhold og diverse andre dokumenter som servicebog, registreringsattest mv.

Ved køb af brugt bil hos en bilforhandler, som sælger brugte biler, er situationen i store træk den samme. Du skal gennemgå bilen grundigt for fejl og mangler – og evt. tjekke om prisen passer med andre modeller på markedet. Tilmed kan det være en fordel at tjekke brugtvognsforhandlerens andre biler og deres stand, da det kan give et indtryk af, hvordan bilens generelle kvalitet forholder sig.

Hav generelt et kritisk blik for fejl og mangler ved køb af brugt bil hos brugtvognsforhandlerne. Det kan samtidig være en fordel at medbringe den annonce, hvor bilen er til salg. På den måde kan du sammenligne annoncens indhold med de faktiske forhold, samt spørge ind til eventuelle tvivl om bilen. Medbring også gerne en vis portion skepsis, når du handler med brugtvognsforhandler – de lever jo af at sælge brugte biler.

Prøvekør altid og sørg altid for overdragelse sammen med køb af brugt bil

Ved køb af brugt bil er det det ultimativt vigtigste, at du prøvekører bilen. Uagtet om det er hos en forhandler eller hos en privatperson, er det meget vigtigt at køre en tur i bil, fordi det giver et helhedsindtryk af bilens stand og køretekniske evner. Det skal også gerne være en længere tur, da man på få kilometer ikke kan danne sig en fornemmelse af, hvordan bilen kører.

Hvis man under prøvekørsel opdager alvorlige fejl, så bed sælger om at rette op på dem eller forlang nedslag i prisen – og vigtigst af alt, stol på din mavefornemmelse. Hvis bilen ikke er som du forventede, eller du fornemmer at der spøger skjulte fejl og mangler i bilen, så fortsæt jagten på din ideelle bil. Den skal nok være derude et sted.

Hvis du vælger at købe den brugte bil, husk da altid at fikse overdragelsen med det samme. På den måde undgår man eventuelle kedelige forsikringssager i forbindelse med at eventuelle skader efter overdragelsen. Det kan gøre hurtigt online ved hjælp af NEM-ID og tager ganske kort tid.