Hvad er Lexus i dag?

 • Hvad er Lexus i dag?
 • Hvad er Lexus i dag?
 • Hvad er Lexus i dag?
 • Hvad er Lexus i dag?
 • Hvad er Lexus i dag?
 • Hvad er Lexus i dag?
 • Hvad er Lexus i dag?
 • Hvad er Lexus i dag?
 • Hvad er Lexus i dag?
 • Hvad er Lexus i dag?
 • Hvad er Lexus i dag?

Lexus lukkede og slukkede i Danmark i 2013, men den danske importør har set lyset – luksusbilerne fra Toyota-mærket kommer tilbage til landet i starten af 2020. Bilerne vil med undtagelse af to være hybrider med benzinmotor – undtagelserne er den nye elbil, UX 300e, og den fantastiske LC med V8-motor

Vi har kigget misundeligt mod andre lande siden 2013. Det var året, hvor den danske Toyota-importør trak Lexus, koncernens luksusmærke, ud af Danmark. Salget var helt i bund, men det var udvalget af modeller på mange måder også – der manglede flere modeller, flere hybrider, flere SUV’er.

Danskernes forhold til luksuriøse biler fra især Audi, BMW, Mercedes-Benz og Volvo, erhvervet på diverse leasingformer, er imidlertid kun taget kraftigt til siden 2013, og for nylig blev det besluttet, at Lexus skal tilbage i folden (og konkurrencen) i Danmark. Det sker i foråret 2020, hvor den første Lexus-forhandler åbner i Toyotas danske hovedkontor i Herlev, lige nord for København.

Denne gang har Lexus bilerne, der kan gøre en forskel, håber importøren. Stort set hele modelprogrammet fås nu med hybridteknik, og SUV-udbuddet hos Lexus er tredoblet. Med genstarten i Danmark vælger importøren næsten udelukkende at introducere hybridbiler – et træk, som set fra et imagesynspunkt giver rigtig god mening. Dieselbiler producerer Lexus ikke mere, og hybridbilers profil kan være den afgørende profil for Lexus i Danmark, nu hvor biler med både el og benzin er helt almindelige.

Men plug-in-hybrider har Lexus endnu ingen af, så hybriderne kører med et lukket system, hvor opladningen af de forholdsvis små batterier foregår udelukkende internt, altså ved fx genindvinding af bremseenergi. Det er dog sådan, at Toyota mangler evnen i forhold til plug-in-hybrider: Prius findes som plug-in (og sælges nu i Danmark kun som plug-in), og den ventede RAV4 plug-in-hybrid har netop haft premiere med en kraftig motorydelse lige over 300 hk; da RAV4 kører på samme tekniske platform som bl.a. Lexus-sedanen ES og en kommende ny udgave af SUV’en NX, vil Lexus hurtigt kunne få plug-in-hybrider på modelprogrammet.

Lexus extraordinaire

Der mangler noget

Modelprogrammet i Danmark kommer til i løbet af 2020 at omfatte mærkets første fuld-elektriske bil, som er lavet på Lexus’ mindste model. Den kompakte crossover hedder UX, og som elektrisk UX 300e får den en rækkevidde på cirka 400 kilometer. Den elektriske motor yder omkring 200 hk, og rækkevidden bakkes op af et batteri med en kapacitet på 54,3 kWh. Elbilen UX 300e har netop haft verdenspremiere, og den er ikke kun en god nyhed for Lexus-fans med strømførende ønsker; det giver et afsæt for Toyota til at udbrede den elektriske C-HR, som findes på det kinesiske marked, til de europæiske markeder.

I Danmark kan vi glæde os til at se tre modeller i SUV-kategorien (en af dem i to karrosserilængder), to sedaner og en coupé. Men når vi tæller sammen, betyder det, at der mangler tre modeller, som fås på de fleste andre markeder, hvor Lexus opererer: sedanen IS i Audi A4-størrelse, coupéen RC/RC F i klasse med BMW 4-serie og den store firehjulstrækker LX. LX er en luksusudgave af den hårdføre Toyota Land Cruiser – den kan vi leve uden. Coupéen RC, der som RC F er en BMW M4-konkurrent med V8-motor, spiller i en snæver niche. IS var tidligere en “populær” model for Lexus i Danmark, men importøren har vurderet, at de ikke vil satse på segmentet med A4, 3-serie og C-Klasse. Der skal i stedet kæmpes i 5-serie-klassen med ES. Ærgerligt, at det går ud over den kompakte og interessante IS. Vi er okay med, at de udgående modeller CT 200h, en A3-konkurrent af ældre dato, og 5-serie-konkurrenten GS (med baghjulstræk) heller ikke kommer til landet.

Lige hvad der manglede

Fra GLA-konkurrent til en modspiller til BMW 8-serie

Med flere og mere relevante bilmodeller end i 2013 får Lexus i 2020 en ny og forbedret chance for at bryde i gennem i Danmark. Især den kompakte crossover UX kan blive interessant, som hybrid eller elbil, og den uhyrligt specielle og lækre coupé LC (læs Blog om Bilers test fra USA af LC 500) er en pryd for mærket.

UX er baseret på den fine Toyota-platform, som også bruges til C-HR, Corolla og Prius. Den 449 cm lange UX kommer som elbilen UX 300e med cirka 200 hk og hybriden UX 250h, som har samme drivlinje som den faceliftede C-HR 2,0 Hybrid – altså en 2-liters benzinmotor og en samlet ydelse på 184 hk. UX 250h findes dog både med forhjulstræk og firehjulstræk, hvor C-HR kun fås med forhjulstræk. En basismodel kun med benzinmotor, UX 200 med 171 hk, kommer ikke til Danmark. UX er en konkurrent til bl.a. BMW X2 og Mercedes-Benz GLA.

NX deler noget teknik med den tidligere udgave af Toyota RAV4, men er på de fleste områder sin egen. Den står med et stærkt design, og størrelsesmæssigt ligger den tæt på, men dog lidt under, biler som BMW X3, og den kan ikke stille med motorer så stærke som X3. Til Danmark kommer versionen NX 300h, en hybrid med 2,5-liters benzinmotor og en ydelse på 197 hk, mens den rene benziner, NX 300, med 2-liters turbomotor, udebliver.

RX er blandt de ældste navne i Lexus-modelprogrammet, og den blev i 2017 til en model i to udgaver: Standardversionen RX med fem sæder og den forlængede RX L med syv sæder. Begge kommer til Danmark, og begge kommer som 450h’ere med hybriddrift. I motorrummet på firehjulstrækkeren ligger en 3,5-liters V6. En konkurrent til bl.a. Audi Q7.

ES har været med hos Lexus i mange år, men først i 2018 indfandt den sig i Europa. Den Camry-baserede forhjulstrækker kommer som erstatning for baghjulstrækkeren GS; Lexus har opgivet at lave en 5-serie-klon og satser i stedet på god plads, luksus og effektivitet i den nyeste generation ES. ES 300h har en firecylindret 2,5-liters motor og en elmotor, samlet ydelse på 218 hk og et godt øje til kunder, som ellers ville vælge Audi A6. ES er en stor bil med en længde på 498 cm.

LS er flagskibet og indbegrebet af Lexus. Den store sedan har været med siden starten i 1989, og den får lov at komme med til Danmark som topmodel. Fra tidligere at have kørt med V8-motor kører LS nu med V6-motor – en 3,5 liter stor en af slagsen, som er monteret med to turboladere. Den rent benzindrevne version, LS 500, med 417 hk, er valgt fra i Danmark. Her er hybriden, LS 500h med 359 hk, enerådende. LS indfinder sig naturligvis i klasse med BMW 7-serie.

LC er det mest spektakulære, Lexus har lavet til dato. Den lave luksuscoupé er designet, som var den stadig en unik konceptbil, og kabinen er et stykke kunst i sig selv. Den er baseret på samme platform som den store sedan, LS, men den har et trumfkort i ærmet: Den fås med 5-liters benzinmotor med 464 hk, en fremragende og syngende V8 uden turbo. Hvordan vi ved, den er fremragende? Vi har testet den i USA, og du kan læse meget mere om den i linket herover. Nå ja, den fås “primært” som hybrid, LC 500h, med 3,5-liters benzinmotor og en systemydelse på 359 hk. LC er i klasse med den nye BMW 8-serie Coupé – og Lexus har netop har premiere på en cabrioletversion, LC Convertible.

VIDEO – Vild og vidunderlig BMW M850i