Hvad virker, hvad virker ikke? – Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna

 • Hvad virker, hvad virker ikke? - Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna
 • Hvad virker, hvad virker ikke? - Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna
 • Hvad virker, hvad virker ikke? - Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna
 • Hvad virker, hvad virker ikke? - Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna
 • Hvad virker, hvad virker ikke? - Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna
 • Hvad virker, hvad virker ikke? - Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna
 • Hvad virker, hvad virker ikke? - Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna
 • Hvad virker, hvad virker ikke? - Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna
 • Hvad virker, hvad virker ikke? - Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna
 • Hvad virker, hvad virker ikke? - Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna
 • Hvad virker, hvad virker ikke? - Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna
 • Hvad virker, hvad virker ikke? - Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna
 • Hvad virker, hvad virker ikke? - Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna
 • Hvad virker, hvad virker ikke? - Nissan Micra 1,0 IG-T Tekna

Nissan har skrottet 0,9-liters motoren og lagt en ny 1-liters motor i den lille Micra. Den gamle benzinmotor var et meget svagt led i Micra-kæden, så forhåbentlig er den nye motor med 100 hk et stort fremskridt. Vi tester Micra for at finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke virker

Micra har altid været den nuttede mini med et praktisk islæt. Men nuttet blev udfaset til fordel for sportslig i 2017, og mens der er kommet bedre køreegenskaber og mere seriøsitet over designet, så er den nye Micra ikke blevet et hit hos de danske minibilskøbere. For hver gang nøglerne til en funklende ny Micra blev udleveret i 2018, kunne Peugeot-forhandlerne levere 13 styk 208. Micra ligger i klassen kun over så “usynlige” biler som Honda Jazz og Mitsubishi Space Star.

Så hvad fejler den lille Micra? Fra Blog om Bilers side af bordet er et af de største problemer benzinmotoren på 0,9 liter med turbo, som også gør tjeneste i bl.a. Renault Clio. I miniklassen nytter det ikke noget, at en benzinmotor på enhver måde er meget ringere end en dieselmotor – benzinmotoren er det bærende element i motorprogrammet.

Nissan har også selv fået nok af den momentsvage og brummende mikro-motor. 90 hk er typisk en virkelig fornuftig ydelse til en lille bil som Micra, men 140 Nm leveret med træghed og prusten fra 2.250 o/min var, sagt på den pænest mulige måde, i underkanten. Der skal mere saft og kraft i motorrummet, og det skulle der komme med en ny 1-liters turbomotor med 100 hk og 160 Nm ved 2.750 o/min. 20 Nm mere, men ved højere omdrejninger, så er der en forskel (og en forbedring), der er til at mærke?

Vi tester Micra med den nye motor – og nogle øvrige (små) forbedringer, som japanerne har lavet på minibilen her i starten af 2019.

VIDEO OG FIRST DRIVE – Op til 452 km i Kia e-Soul

Hvad virker?

Hvordan en bils design opfattes har ikke kun noget med selve bilmodellen at gøre. Det har også noget at gøre med, hvor mange af dem, der kører rundt – hvor mange du og jeg ser i trafikken. Mine øjne er ikke længere trætte af at kigge på Nissan Qashqai. Som VW Up indgår den bare i det samlede billede, jeg ser, som træer, cykler, vejskilte. Fordi Micra ganske enkelt bare findes i færre eksemplarer, lægger jeg mærke til den, men også fordi der er harmoni og frækhed i designet. Nissan tilbyder pakker med meget friske interiør- og eksteriørfarver eller enkeltstående farvede elementer til alt fra sidespejle over kofangerindlæg til armlæn i orange, sort, rød og grå. Den testede Micra kommer uden den slags festligheder.

Nissan har udviklet et nyt infotainmentsystem, som fås i Qashqai og her i Micra, og med en klarere 7” touchscreen med bedre menustruktur, flottere og mere præcis grafik, DAB+ og Apple CarPlay er det et løft til Micra, der fortjener ros. Basismodellen Visia er den eneste uden Display Audio-systemet, mens Acenta, N-Connecta og den testede topmodel Tekna har det som standard. Her i Tekna stiller Micra også med navigation og Bose Personal-lydanlæg, hvor to af de højttalere sidder i førerens nakkestøtte. Et af de bedste systemer i mini-klassen.

Der er materialer i kabinen, som gør Micra interessant og omgængelig i hverdagen. De små puder til på siden af midterkonsollen, så man kan hvile knæene mod noget blødt, det lækre læderrat med overskuelige knapper, betrækket over instrumentbrættet og den farverige kørecomputer med 5” skærm er med til at vække glæde ved at køre Micra. Ved forsæderne er pladsen udmærket, og sæderne giver tilpas støtte også på 3. time.

Plads, udstyr og materialekvalitet tager birollerne i opsætningen af Micra årgang 2019, for stjernen er motoren – den nye 1-liters benzinmotor, en trecylindret maskine med 100 hk. 10 hk flere og lidt mere volumen kunne ende som en fodnote, men motoren er meget mere end bare lidt flere hestekræfter og 20 Nm ekstra. Jeg kan ikke komme på noget, som ikke er markant forbedret i forhold til den gamle 0,9’er. Bundtrækket er til stede, den falder ikke pludselig kraftløs ned i en kælder, gearingen passer til motorens kraftudfoldelse, der skal skiftes gear langt mere sjældent, og jeg ville uden videre tro på, at Micra havde fået 20 hk mere, ikke bare 10.

På vej er en anden, også ny, 1-liters benzinmotor med 117 hk, som kan give Nissans minibil et skud kræfter, så man i endnu højere grad kan få noget ud af den faste undervogn og det hurtige styretøj. Affjedringen er strammere end i konkurrenter som Toyota Yaris og Opel Corsa, men Micra er bestemt også et sjovere bekendtskab.


Hvad virker ikke?

Micra kunne lige så godt kaldes en 2+2. En bil med to brugbare pladser på forreste række og to sæder til brug i nødstilfælde på række to. Voksne ingen adgang, og jeg ville meget nødigt skulle montere end barnestol i det bagsæde. Til to på tur er bagagerummet på 300 liter helt i orden, men det virker mindre end i mange konkurrenter – og foldes bagsæderyglænet frem, bliver det ikke til mere end 1.004 liter som maksimalvolumen. Micra er kompakt med en længde, der holder sig en enkelt millimeter under 4 meter, men det undskylder ikke de ringe pladsforhold.

Der er mange gode detaljer i kabinen, og der er er en del dårlige. Mens betrækket på instrumentbordet og de bløde knæpuder er over gennemsnittet for kvalitet i klassen, så har dørsiderne og en del af plasten i kabinen svært ved at ramme gennemsnittet. Det hele er dog bygget godt sammen, så jeg tvivler ikke på, Micra også vil virke solid efter 100.000 km.

Infotainmentsystemet rykker Micra på en positiv måde, men ikonerne på skærmen kunne være større, og systemet kan på det visuelle indtryk ikke konkurrere med det, man får i Seat Ibiza og Volkswagen Polo. For at få et billede vist fra et bakkamera skal man købe den testede topmodel Tekna eller udstyre varianten under den, N-Connecta, med Tech-pakke til 10.850 kr. Pakken kommer med 360 graders kamera og Bose-lydanlægget, men den fås altså ikke til de to billigere Micra-versioner. Adaptiv fartpilot er desværre ikke en mulighed i nogen Micra, og mens det i forbindelse med manuel gearkasse er til at overse anvendeligheden af den aktive hjælp, så fås 1-liters motoren med 100 hk (snart) med en trinløs, automatisk CVT-gearkasse. Adaptiv fartpilot passer perfekt med en automatisk gearkasse.

For nogle kunder vil den faste affjedring og det direkte styretøj være et oplæg til underholdning og et ejerskab med mange gode timer bag rattet. For andre ville mindre fasthed og et lidt mere afslappet styretøj være mere rigtigt – Micra minder mere om den forrige Fiesta end den nye, og mens undervognen falder fint til ro på danske motorveje uden huller og riller, kan den ikke altid opføre sig ordentligt i byen.

100 hk gør ingen raket, selv om den lille Nissan er en af de lette biler i klassen. I hvert fald får jeg ikke det skub, som jeg gør i en Kia Picanto med 100 hk (som ikke vejer voldsomt meget mere), og det siger mig, at selv om ydeevnen er meget bedre end før, så skal der mere til for helt at vække begejstring. Den kraftigere motor med 117 hk kan vise sig at være den rigtige dosis.

Den manuelle gearkasse burde være skiftet i forbindelse med opgraderingen i motorrummet. Det er fem sløsede, knoklede og kedelige trin, der skal skiftes rundt mellem, og det er alt for nemt at ramme forkert, fx når man går fra 2. til 3. gear. Den automatiske CVT-gearkasse (på vej som en mulighed) må bare være bedre. Den skal være meget ringe for ikke at være det.

Med Tekna-udstyr koster Micra 1,0 IG-T omkring 190.000 kr. Det er for dyrt, og jeg vil anbefale at gå ned på udstyrstrinnet under Tekna, til N-Connecta. Den har ikke LED-forlygter, Bose-lydanlæg og navigation, men er ellers veludstyret. På kampagnetilbud, som Nissans modeller tit er, koster den 160.000 kr.

Skoda Scala – ny model i Golf-klassen fra 189.995 kr.

6.5

KARAKTER

6.5 /10

Plus

 • Design, infotainmentsystem, højt niveau for sikkerhedsudstyr, godt lydanlæg fra Bose, udmærkede køreegenskaber, bedre motor end før

Minus

 • Pladsforhold kun til to voksne, affjedring kan virke stiv, motoren kunne være endnu bedre, knoklet og upræcis gearkasse, ingen adaptiv fartpilot, høj pris for topmodellen