Ny 1,3-liters motor til Renault, Nissan og Mercedes-Benz

  • Ny 1,3-liters motor til Renault, Nissan og Mercedes-Benz
  • Ny 1,3-liters motor til Renault, Nissan og Mercedes-Benz

Det efterhånden tætte samarbejde mellem det fransk-japanske firma og den tyske modpart fører nu til en ny 1,3-liters benzinmotor, som har premiere i Renault Scenic i starten af 2018 med 115-160 hk

I Mercedes-Benz-modellerne A-, B- og C-Klasse finder man en dieselmotorer fra Renault, hos Nissans luksusmærke Infiniti finder man en 2-liters turbomotor fra Mercedes-Benz i modellen Q50 og den tyske SUV GLA lavet om til en QX30, og den nye X-Klasse fra Mercedes-Benz er en poleret og opgraderet udgave af Nissan Navara og Renault Alaskan. Det er med andre ord et ikke uvæsentligt samarbejde, Nissan-Renault-alliancen har med Daimler, koncernen bag Mercedes-Benz.

Hidtil har den direkte udvikling i fællesskab mellem de to industrigiganter ikke været til stede, i hvert fald ikke synligt, men det ændres der nu på med introduktionen af en ny benzinmotor, der er et fælles projekt. Der er tale om en firecylindret benzinmotor på 1,3 liter, som sandsynligvis vil blive en af de mest producerede af sin art i verden. Den vil sprede sig til en meget omfattende række af biler, og vi vil med al sandsynlighed se den i alle kommende udgaver af de Mercedes-Benz’ nye kompaktmodeller (A-, B-, CLA-, GLA-modellerne m.fl.) og i store dele af både Renaults og Nissans modelprogrammer – fx i kommende udgaver af Renault Clio og Nissan Juke.

Renault Kadjar i første danske test – mere end en Qashqai?

Hos Renault med 115, 140 og 160 hk

Den nye 1,3-liters motor med turbo får sin ilddåb i en af Renaults modeller i starten af 2018, nemlig MPV-modellen Scenic og i den forlængede udgave af samme, Grand Scenic, og i disse modeller er det tydeligt, at den nye konstruktion skal dække bredt. Tre ydelsesniveauer viser, at den kan erstatte eksisterende motorer på 1,2 og 1,6 liter: i Scenic yder basisvarianten 115 hk, den næste udgave 140 hk og den stærkeste variant 160 hk. Manuel gearkasse er eneste mulighed med 115 hk, mens Renault kobler de stærkere versioner sammen med enten en manuel gearkasse eller en EDC-dobbeltkoblingsgearkasse.

Set specifikt i forhold til den gamle 1,2-liters TCe-motor med 130 hk, som er en af de motorer den nye 1,3 TCe skal erstatte, yder 1,3’eren med 140 hk 35 Nm mere, en stigning fra 205 til 240 Nm, over et bredere omdrejningsfelt (maksimalt moment fra 1.600 o/min mod 2.000 o/min i den udgående motor). Selv basisudgaven med 115 hk har med 220 Nm et højere maksimalt drejningsmoment end den gamle 1,2 med 130 hk.

Brændstoføkonomien og CO2-udledningen for alle udgaver af motoren i Scenic med manuel gearkasse lander på 18,5 km/l og 122 gram/km, som er en forbedring fra 1,2’erens 17,2 km/l og 129 gram/km. Den nye motor er desuden konstrueret med cylindre med en særlig overflade, som giver mindre friktion og forbedret temperaturstyring.