Ny Audi Q3 – til tops i klassen?

 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?
 • Ny Audi Q3 - til tops i klassen?

Udvalget af kompakte SUV’er nærmer sig det uoverskuelige, men Audi håber, at en gennemgribende fornyelse af Q3 kan gøre den førende i klassen. Vi tester Q3 35 TFSI med 1,5-liters benzinmotor med 150 hk

Premium, SUV i mellemklassen og ny fra ende til anden og top til bund. Oddsene er gode for, at den nye Audi Q3 kan gøre stor karriere i Danmark og mange andre steder i verden, for den passer præcist ind i et segment, som allerede er stort og bliver meget større i de kommende år. Og så kommer den alt andet end for tidligt, den nye Q3. Den første Q3, som nu er henvist til pladserne for brugte biler, sendte Audi i produktion i 2011. Den stod på samme platform som den femte generation Golf, og når vi i år kommer til at se VW Golf nummer otte, så står det klart, hvor gammel Q3 egentlig var blevet.

MQB og Q3 har været to ord, der ikke passer sammen. Hvis du har glemt, hvad MQB er for en størrelse, så er det den variable platform fra Volkswagen-koncernen, som har affødt den største samling forskellige bilmodeller på kloden (jeg er holdt op med at tælle) – lige fra platformens debut i den snart udgående A3 og Golf 7 fra 2012 over Passat og TT til den nye Seat Tarraco. MQB og Q3 har nu endelig mødt hinanden, og både forhandlerne og kunderne kan være glade, for det er der kommet en langt bedre bil ud af end den første Q3.

For at finde ud af, hvor meget bedre Q3 er blevet, tester vi her et eksemplar af en af de varianter, som Audi regner med vil falde i danske kunders smag: Q3 35 TFSI S-Tronic Advanced. Okay, det kræver en russisk afgangseksamen i kodesprog, men jeg skal holde det kort. 35 kommer fra Audis nye måde at måle ydelse på, hvor et tocifret tal 25 til 70 indikerer forskellige spænd af ydelser. Med tallet 35 lander Q3 med 150 hk i den lave ende, mens TFSI viser, at den kører med benzin i indsprøjtningssystemet. S-Tronic er Audis måde at sige automatisk dobbeltkoblingsgearkasse på, og Advanced er det midterste udstyrsniveau af tre.

VIDEO – Dansk test af Audi Q3

Den træder ud af skyggen

Når den nye Q3 står på de bonede gulve hos forhandleren, så passer den meget bedre ind i nutiden end den gamle. Det bedste jeg har at sige om designet på den udgående Q3 er, at den viste tyngde. Q3 viser nu den fulde SUV-styrke fra Audi, og den passer meget bedre ind i det store modelprogram (og i salgsudstillingen) blandt nye A6’ere, A5 Sportback og den nye A1 Sportback.

Det er som om, det hos nogle mennesker virker anstødeligt at sige, at Audi kan lave flotte biler. Måske det bare er misundelse? Jeg støtter alle, som mener at A4 er trist og selvudslettende at se på, og jeg håber, der kommer et facelift i år, som kan forberede den til mere lige kamp mod den nye BMW 3-serie, men jeg mener også, at den nye Q3 er en SUV med et meget attraktivt design. Designet er harmonisk og kommer med mange fine detaljer, og så er jeg, efter en del overvejelser, endt med at være vild med den store grill med de vandrette kromribber. Hvis man synes, den er lige prangende nok, den store Single Frame-grill, så køb en sølvfarvet bil – eller køb en konkurrent med et mindre luftindtag.

Interiøret er et hole in one for Audi. Det mener jeg af to årsager. Designet, opsætningen og materialevalget er tre ting, som sammen giver den første årsag. Med digital instrumentering og 8,8″ touchscreen som standard (de fås begge i varierende niveauer af visning/luksus) ser interiøret teknisk, moderne og overskueligt ud, og især skærmen i midterkonsollen har en imponerende opløsning – og både instrumenteringen og infotainmentsystemet er legende lette at arbejde med. I Q3 (og A1 Sportback) har klimaanlægget stadig en separat plads med gammeldags drejeknapper, fordi der ikke er en ekstra touchscreen i midterkonsollen, som der er fra A6 og opefter. Jeg foretrækker måden, det gøres på i Q3, for det sparer tid i forhold til betjening. Tid hvor man i stedet kigger på vejen.

Jeg har ikke været ombord i den nye Range Rover Evoque, men som det står lige nu, så er Audi igen førende på materialer og materialesammensætning i klassen. Alt er præcist sat sammen, der er tyk og rigtig flot plast på mange flader, og hele instrumentbordet virker faktisk en tand mere solidt end i A6.

Pladsforholdene er den anden årsag til, at interiøret er virkelig vellykket. Akselafstanden er med MQB-platformen er vokset med 7,7 cm, og Q3 er næsten 450 cm lang. Bagagerummet er med 530 liter stort, og med længde- og vinkeljusterbart bagsæde, nedfældeligt bagsæde i fordelingen 40:20:40 og den variable bund i bagagerummet er den nye SUV praktisk, funktionel og gennemført. Pladsforholdene i hele kabinen, fra bagagerum over det rummelige bagsæde til de to forreste pladser, er fornem, og jeg kan ikke se, hvordan nogen kunne have lyst til at opgradere til en Q5. I hvert fald ikke når det kommer til pladsforhold, men heller ikke når det gælder materialekvalitet og samlekvalitet.


Mere spænding bag rattet

Det er højst usædvanligt at få stillet en bil til test uden ekstraudstyr, og denne Q3 kommer da også med ekstraudstyr for cirka 90.000 kr. Meget af det er mere pynt end nødvendigt udstyr, fx stemningsbelysning, optikpakke og blanke rudelister, og det har derfor kun ringe indvirkning på det samlede indtryk. Blandt de mange elementer, testbilen kører med, finder jeg udstyrskode “1N7”. Igen kodesprog, denne gang fra ekstraudstyrslisten, men det betyder, at Q3 kommer med progressivt styretøj, som ændrer sig alt efter hvor meget, man drejer på rattet. Jo mere man drejer, jo hurtigere føles det, mens stabiliteten er i højsædet, når man kører lige ud.

“1N7” koster 6.062 kr., og jeg kan ikke udtale mig om, hvordan Q3 kører uden den udstyrskode. Men jeg kan sige så meget, at Q3 med “1N7” kører fremragende. Her er en udveksling i styretøjet, som vi slet ikke er vant til i andre standardmodeller fra Audi, om det så er A3, A4 eller A6. Det er hurtigere, reagerer mere prompte, og det vil være en mærkbar forskel, man skal vænne sig til, hvis man kommer fra den gamle Q3 eller en anden ikke-S- eller RS-model. For mig er det en langt bedre balance, og det føles mere sikkert. Q3 (“1N7″) styrer mere præcist, forudsigeligt og hurtigere.

Komforten er en anden stor styrke. Mens styretøjet så ikke er standard, så er både fælgmonteringen (18″ på Advanced) og undervognen med passive støddæmpere fuldstændig standard. Jeg ser ingen grund til at begynde at lege med 19 eller 20” fælge og justerbar undervogn til 25.607 kr. (kræver også noget andet udstyr), hvis Q3 skal gøre det ud for familiens daglige transportmiddel. Standardundervognen, takket være den nyere platform og forlængede akselafstand, er langt bedre end eksempelvis den, Volvo har i XC40. Fastheden har den, så krængning holdes på afstand, men Q3 er alligevel alt andet end stiv over bump og store ujævnheder.

Q3 er støjsvag, men den får enkelte minusser, fordi der kommer vindstøj omkring sidespejle og A-stolper. Jeg lægger mest mærke til det, fordi alt andet er dæmpet langt bedre. Motoren snerrer fx kun, når omdrejningerne gør højt, og det må jeg bare sige, at man ikke får meget ud af her i Q3 35 TFSI. Det er en stor bil, og en benzinmotor med 150 hk er et minimum, virker det til. Det ville være noget andet med en dieselmotor med 150 hk, hvor drejningsmomentet er mere solidt end de 250 Nm, som denne 1,5’er stiller med, og det er i princippet kun på motorvejen, motoren kommer til kort. Misforstå mig ikke. Det er en harmonisk motor, rigeligt til de fleste menneskers behov, men fordi den kører så godt, den nye Q3, kunne den godt bruge den større 2-liters motor med 190 hk, som man får i Q3 40 TFSI – men den kommer altid med firehjulstræk, så den koster cirka 106.000 kr. mere.

Audi Q3 er landet – se alle priserne

En pakke i balance

Det her er en klasse af dyre biler. 400.000 kr. er klassens udgangspunkt, når der bare skal være lidt udstyr med, og Q3 er selvfølgelig ingen undtagelse. Derfor vælger mange leasing, enten firmabil eller privatleasing. På privatleasing får man for 4.400 kr. om måneden (30.000 kr. i engangsbetaling) en Q3 35 TFSI Advanced med Prestige Selection-pakke med navigationsforberedelse og udvidet digital instrumentering – en pris, der er langt mere spiselig for mange danske kunder.

Med tanke på, at Q3 er så rummelig, lækkert indrettet og velkørende, virker listeprisen (fra cirka 385.000 kr. for basismodellen) faktisk også appetitlig. Q3 er næsten så rummelig som en Volkswagen Tiguan, og den gør det alt andet lige livet sværere for Q5, som er langt dyrere. Den nye Q3 står stærkt på næsten alle punkter, og den er blandt de bedste biler i sin klasse.

9

KARAKTER

9.0 /10

Plus

 • Materiale- og samlekvalitet, styretøj, rummelighed, kabineindretning, design, komfort

Minus

 • Motorkraft, adaptiv fartpilot ikke standard, gearkasse kan give ryk ved igangsætning