Ny Hyundai i10 – premiere i september

  • Ny Hyundai i10 - premiere i september

Mens nogle bilproducenter dropper mikrobilerne, holder andre fast i de mindste modeller – og Hyundai satser på at have klassens bedste bil med den nye i10, hvor især sikkerhedsudstyret er i fokus

Det er svært at finde en mere snusfornuftig bil i den ellers meget fornuftige klasse af mikrobiler; Hyundai i10 er rummelig, komfortabel, kører med økonomiske motorer og leveres med 5 års fabriksgaranti uden begrænsning på antallet af kilometer – de færreste danskere kører mere end 20.000 km om året i en mikrobil, men den solide garanti er rar at have i baghånden.

Men når det kommer til design og sikkerhedsudstyr, ser i10 ikke så frisk ud som nogle af konkurrenterne. Det er stadig langt fra typisk i de mindste biler, at automatisk nødbremse er standard eller overhovedet fås – og i den nuværende i10 kan man kun købe en kollisionsadvarsel (bremse skal man selv, for systemet kan kun advare).

I starten af september stiller koreanerne med en helt ny i10, den tredje generation, og de trykker til den, når det kommer til design og sikkerhed. Den første tegning er ekstremt overdrevet, men noget kan vi da få ud af de fantasifulde streger.

Hvad kan vi forvente af designet?

Den anden generation af i10, som vi altså nu skal sige farvel til, er på ingen måde grim. Den er bestemt heller ikke spændende, og det vil Hyundai løse ved at gøre sin signaturgrill (Cascading Grille) større, sætte nogle kantede luftindtag ved siden af den og give bilen et “svævende” tag, hvor stolperne/taget har en anden farve. På den bageste stolpe vil designet blive brudt af en X-form.
LED-kørelysene foran er integreret i grillen, som de er det i dag.

Den nye i10 kommer i kabinen, finder vi sandsynligt, med en fritstående infotainmentskærm med Apple CarPlay (næppe standard), bakkamera, muligheder for friskere farver og trådløs opladning af smartphones.

Mikrobil med overskud – Kia Picanto med turbo og 100 hk endelig på vej til Danmark

Og hvad kan vi ellers forvente?

Selv med et friskere design sætter Hyundai ikke rummeligheden over styr. Den nuværende i10 er praktisk og rummelig, og det vil den nye også være. Platformen deler den med Kia Picanto, og vi kan tillade os at forvente høj komfort og “lette” køreegenskaber.

Basismotoren bliver den samme trecylindrede 1-liters benzinmotor, som kaster 67 hk af sig. Det er en harmonisk motor, som leverer en fin økonomi og et tilstrækkeligt overskud. Manuel gearkasse er standarden, men nægter man at skifte selv, så kommer den også med automatgear. Det bliver nok, igen, en med fire fremadgående gear. Ja, fire.

Hvorfor den nye i10 og ikke bare den gamle?

Det kan vi ikke helt sige endnu, men vi håber, at i10 også får lov at få turbomotoren, som Picanto også har. Den har 100 hk og gør Picanto rigtig sjov (og dyr). Hvis man bare vil have en lille bil, men ikke vil undvære kræfter, så er det løsningen.

Sikkerheden tager et stort spring frem, så det bliver helt sikkert en grund til at vælge den nye i10, ikke den gamle. Automatisk nødbremse med fodgængergenkendelse, aktiv sporassistent og træthedsregistrering bliver standard – en fornem pakke. Fjernlysassistent bliver også en mulighed.

Hvilke konkurrenter?

Trillingerne fra Frankrig/Japan – Citroën C1, Peugeot 108 og Toyota Aygo – er trange og på mange måder ikke moderne nok, men vigtige konkurrenter er de. Renault Twingo har fået et facelift, men i Danmark er den lille franskmand en ubetydelig bil. Kia Picanto og VW Up er kendte styrker, mens Suzuki Celerio stort set ikke længere fylder på det danske marked.

Hyundai Kona – nu også som hybrid