Ny machostil til RAV4

 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4
 • Ny machostil til RAV4

Efter C-HR går Toyota videre med sit nye mantra ”aldrig mere kedelige biler”, og det er der kommet en helt ny og langt mere interessant RAV4 ud af. Fordi Toyota efterhånden er lig med hybridbiler, prøver vi den nye SUV som hybrid

For alle som måtte være nervøse for, at C-HR var en enlig svale, der slap ud fra forsøgsklinikken hos Toyota med et vildt design og fine køreegenskaber, så kommer 2019 som en forsikring om, at det slet, slet ikke er tilfældet. Det skal være helt slut med de kedelige, kønsløse Toyota-modeller, kommer det fra højeste sted hos den japanske gigant, og når Corolla og Camry senere i år vender tilbage fra de døde modellers land, så vil jeg godt love, at de er meget sjovere og langt mindre søvndyssende end de var, da de sidst fandtes som nye biler i Danmark.

Corolla og Camry må vente lidt endnu, for først skal forhandlerne byde velkommen til en ny RAV4, som de forventer sig rigtig meget af. RAV4 har i siden den udgående models facelift i 2015 fået status som Toyotas store model i Europa, og danske kunder har accepteret den som en (midlertidig) afløser for Avensis. Jeg tvivler på, at den nye Camry kan vælte RAV4 af pinden, for den nye RAV4 er et stærkt kort – designet og køreoplevelsen tager et stort skridt i den rigtige retning, og Toyota har konkurrencedygtige priser klar til firmabilisterne.

Et af de stærkeste kort, Toyota har på hånden med den nye RAV4, er hybridteknologien. Toyota sov godt nok i timen, for først efter mere end 20 år på markedet kom RAV4 som hybrid med faceliftet i 2015. Teknologien lå på hylderne, længe før Toyota gjorde alvor af at omstille RAV4 til hybriddrift: i 2005 fik en del markeder verden over SUV’en Highlander som hybrid, og Camry fulgte hurtigt efter som hybrid. Historien om Prius vil jeg slet ikke begynde på.

Det positive er, for Toyota, at alle stort set alle konkurrenter også har været alt for langsomme i optrækket, og først nu hvor en helt ny RAV4 Hybrid lanceres, er Honda klar med sin hybridversion af den nye CR-V.

Jeg prøver den nye RAV4 Hybrid på spanske veje, og der er vitterligt kun fokus på hybriden ved arrangementet. Dieselmotorer er udgået fra Toyotas personbiler, og RAV4 med 2-liters benzinmotor (uden hjælp fra en elmotor) har japanerne helt undladt at tage med til prøvekørslen i Spanien. Hybrid er så godt som lig med Toyota, så jeg vil ikke engang sige, jeg er overrasket. Den danske importør regner med, at hybriden minimum skal stå for 80 procent af salget, og 2-liters motoren med 175 hk for de sidste 20 procent.


Det er vel stadig bare en hybrid med CVT-gearkasse og en hylende motor?

Hybrid er lige så meget en tankegang, som det er en samling af flere teknologier, som spiller sammen. Når jeg jokker speederen i bund, og holder den nede, på vej ud af landevejen, så går den firecylindrede 2,5-liters motor op i sit højeste stemmeleje, og den lægger sig ved høje omdrejninger, til jeg besinder mig og slipper gassen. Hvis man vil køre RAV4 Hybrid på den måde, så anbefaler jeg, man ombestemmer sig og køber en Mazda CX-5 2,5.

Tankegangen er, at man lærer at massere speederen, så RAV4 finder det rigtige niveau mellem acceleration og fremdrift, så benzinmotoren ikke ryger op i det røde felt hele tiden. Det er nemmere og mere behageligt at være med på tankegangen denne gang, for benzinmotoren har volumen og bundtræk til helt fornuftig fremdrift – også når jeg har de ”bløde” køresko på. Det korte af det lange er, at der bare er mindre støj, mere harmoni og et lavere forbrug. Jeg kommer ikke med en konklusion her, men en foreløbig fornemmelse, som jeg er spændt på at teste yderligere i Danmark.

RAV4 Hybrid kommer med skiftepaler på rattet fra midterste udstyrsniveau, H3, hvis man skulle have lyst til at rode med kunstigt anlagte geartrin. Der er ingen grund til det, for det frarøver hybridsystemet styringen over, hvornår der skal bruges moment fra benzinmotoren, og hvornår elmotoren skal træde til – og ”skiftene” kommer ikke altid, når jeg venter dem, og at bruge palerne er som at trække i en elastik. Der sker et eller andet, men fordi det ikke altid passer med lydene og følelsen i kroppen, ved jeg alligevel ikke, hvad der foregår.

Supersælgeren: opdateret Passat klar til forsvare sin position

Hvordan er hybridsystemet bygget op?

Der er en meget væsentlig forskel på RAV4 Hybrid med forhjulstræk og den tilsvarende med firehjulstræk. Den forhjulstrukne udgave har en elmotor, som sidder ved forhjulene, men firehjulstrækkeren har også en elmotor mellem baghjulene. Den skaber et elektrisk drevet firehjulstræk, AWD-i, uden direkte mekanisk forbindelse, og det sparer vægt og brændstof i forhold til et mekanisk system. I forhold til den gamle RAV4 Hybrid er AWD-i-systemet hurtigere til at reagere, og det maksimale moment baghjulene kan overføre til underlaget er steget med 30 procent. Under normale betingelser trækker firehjulstrækkeren som en forhjulstrækker, 100 procent foran, men i alt 80 procent af de samlede kræfter kan baghjulene stå for.

Uden firehjulstræk yder RAV4 Hybrid 218 hk, og med firehjulstræk er der 222 hk at gøre godt med. Til spørgsmålet, hvorfor RAV4 Hybrid kører med lukket hybridsystem, hvor man leder forgæves efter en indgang til et ladestik, så er svaret fra japanerne enkelt: et lukket system er mere effektivt, kommer med et lettere batteri og et godt valg for mange mennesker. Men køber man ikke den forklaring, kan man godt regne med, at RAV4 kommer som plugin-hybrid på et senere tidspunkt. Så er Toyota ligesom dækket ind.

Den nye WLTP-norm, som kaster skygger over branchen, giver også RAV4 Hybrid en lussing, når det kommer til forbruget. Det officielle forbrugstal ville omregnet være 22,2 km/l, men WLTP-målingen får RAV4 Hybrid ned på 18,2 km/l. I praksis vil det sidste tal være mere realistisk – hvilket er hele meningen med WLTP – så vi skal nok bare lige sunde os ovenpå ændringerne.


Komplet ændret design. Har den også komplet ændrede køreegenskaber?

RAV4 er lige præcis så ny, som den ser ud i forhold til forgængeren. Helt ny, for RAV4 har fået den nye platform, som deles med den nye Camry. GA-K-platformen, lavet efter samme TNGA-filosofi, japanerne har brugt til Prius, C-HR og den nye Corolla (som alle står på GA-C-platformen), er mere end en tynd bogstavsuppe. Toyota har allerede bevist, hvor meget bedre deres nye platforme, som er lettere, stivere og giver et lavere tyngdepunkt, betyder for køreegenskaber og dynamik i biler som Prius, C-HR og ikke mindst Camry, som jeg prøvede sidste år.

Det vigtigste, der er sket med køreegenskaberne er ikke, at styretøjet føles meget mere naturligt men at hele bilen arbejder målrettet mod den gode køreoplevelse. Den gamle RAV4 gav mig følelsen af en stor bil, hvor undervogn, styretøj og affjedringen havde svært ved at kommunikere, mens den nye har langt bedre stabilitet og ro i køreegenskaberne. Affjedringskomforten er mærkbart bedre og støjniveauet i kabinen lavt, men RAV4 Hybrid virker ikke så adræt og smidig som C-HR. Men den skal også være mere et multitalent, for hvor C-HR er smart og næppe kommer til at se mere end grusveje, så er RAV4 klar til en omgang off-road og til at trække en stor trailer. Den firehjulstrukne hybrid må trække 1.650 kilo, den almindelige benzinudgave op til 2 tons.

Jeg kommer ikke uden om at springe tilbage til designet, som er en stor del af fornyelsen og helhedsoplevelsen. RAV4 går fra høj og nogenlunde attraktiv til at være lavere og mere macho. Der er kanter på karrosseriet, men næsten kan skære sig på, og hele fronten med de skrå lygter og den store grill med den sure ”mund” scorer point for at skille sig ud, men også for at være ret så attraktivt og råt på den fede måde. Designet er helt nyt for os europæerne, men amerikanerne vil vide, at RAV4 er kraftigt inspireret af Toyotas amerikanske pickup, Tacoma, der som Hilux har et ry for uforgængelighed og seriøse off-road-egenskaber. Som inspirationskilde er den rå Tacoma i hvert fald intet dårligt valg.

Ny Toyota RAV4 starter ved 299.900 kr.

Er der også en rå stil i kabinen?

Der er rå elementer, men indretningen i den nye RAV4 er mest af alt simpel, overbevisende og mere luksuriøs end før. Den rå stil føres ind udefra med stor drejeknapper med rillet gummibelægning til klimaanlægget, som er en fed detalje, og den brede midterkonsol. Syninger på tværs af instrumentbordet er set mange gange før, men her fortsætter de over i dørene og giver en rigtig god visuel sammenhæng.

Instrumenteringen er delvist digital med et 7” display mellem to traditionelle instrumenter (fra midterste udstyrsniveau), og alle RAV4 har selvfølgelig en touchscreen til infotainmentsystemet – 7” i basismodellen T2, 8” i alle de øvrige udgaver. Infotainmentsystemet er forbedret, lover Toyota, men det er en påstand, jeg har hørt flere gange i de senere år fra japanernes side, og mens der i RAV4 er bedre genvejstaster og ændret opsætning, er systemet stadig for langsomt, og kortet i navigationen er langt mere Garmin anno 2004 end BMW anno 2019. Start nu bare forfra, Toyota.

Hvad der ikke er råt, er sikkerheden i den nye RAV4. Fra basismodellen T2 med benzinmotor til 299.900 kr. er der adaptiv fartpilot, nødbremsesystem med cyklist- og fodgængergenkendelse, LED-forlygter, fjernlysassistent, vejskiltegenkendelse, tågeforlygter og sporassistent. En solid pakke, som jeg gerne så udvidet med bakkamera og blind vinkel-system, men de to ting kommer på i henholdsvis T3/H3 og H4.

Som du kan læse om ved at trykke på linket herover, så starter priserne ved 299.900 kr. for den rent benzindrevne RAV4 og ved 419.990 kr. for RAV4 Hybrid. De stiger med omkring 10.000 kr., når WLTP-normen får effekt fra 1. april. Springet mellem benzin og benzin-hybrid er med andre ord stort, også når den automatiske gearkasse og det højere udstyrsniveau er med i ligningen, og en RAV4 Hybrid med lavere udstyrsniveau til et sted omkring 375.000 kr. burde også være en mulighed.

RAV4 er en på alle måder forstærket og forbedret model, og jeg er ikke det mindste i tvivl om, at den danske Toyota-importør får held med at komme af med endnu flere end de cirka 1.400 styk, salget steg til i 2018. Kedelig er den i hvert fald ikke mere.