Ny RAV4 – maskulin og markant Toyota

  • Ny RAV4 - maskulin og markant Toyota
  • Ny RAV4 - maskulin og markant Toyota
  • Ny RAV4 - maskulin og markant Toyota
  • Ny RAV4 - maskulin og markant Toyota
  • Ny RAV4 - maskulin og markant Toyota
  • Ny RAV4 - maskulin og markant Toyota
  • Ny RAV4 - maskulin og markant Toyota
  • Ny RAV4 - maskulin og markant Toyota
  • Ny RAV4 - maskulin og markant Toyota

Toyota introducerede verden for RAV4 i 1994 – den første rigtige kompakt-SUV. Efter fire generationer med blødt design træder en ny RAV4 frem med større muskler og mere maskulinitet. Den femte generation kører på ny platform med nye motorer, men som ventet er det slut med dieselmotorer

I 1994 vidste de færreste, hvad en SUV var for en størrelse. Sport Utility Vehicle, som vi slet ikke vil prøve på at oversætte direkte til dansk, men nøjes med at kalde en multifunktionel, høj bil, dukkede op med den første Toyota RAV4, som fængede med det samme. Funktionel, speciel og velkørende, så vejen var banet for SUV’ernes popularitet. Så godt som alle andre er fulgt efter Toyota siden 1994, og at forestille sig Honda uden CR-V, Volkswagen uden Tiguan og Nissan uden Qashqai er svært.

Med konkurrence kommer også hårdere vilkår, og RAV4 er trådt i baggrunden og salget i Danmark har i en årrække været svagt. Men den første hybridudgave introduceret med faceliftet af generation fire i 2015 har langsomt, men sikkert givet RAV4 en stærkere plads i Danmark – i de første tre måneder af 2018 er salget steget med 50 procent sammenlignet med første kvartal sidste år. En passende afskedssalut for den fjerde RAV4 – som nu må vige pladsen for en helt ny RAV4.

På New York International Auto Show står en ny RAV4, som viser den japanske SUV i et helt nyt lys. Toyota har i den grad oppet sig, og designet er både langt mere maskulint og langt mere klassisk firehjulstrækker end før. RAV4 ligner i meget høj grad konceptbilen FT-AC, som havde premiere i 2017, og tydelige træk fra den terrænædende 4Runner, som længe har været solgt i USA, går igen. RAV4 ligner nu mere en SUV, der får en kano spændt på taget og et par solide terrændæk på – en modsætning til den gamle, hvor designet mest lagde op til et eventyr i et storcenter. Design kan gøre rigtig meget for at fremme idéen om eventyr og den gode historie, og Toyota rammer plet med sin nye RAV4-historie.

RAV4 er faktisk ikke ændret meget i størrelsen. Den er en smule kortere, mens akselafstanden er forlænget med tre centimeter. En centimeter mere i bredden og samme højde som før – man får umiddelbart et andet indtryk, et indtryk af nye proportioner, men målene er altså næsten de samme.

Ny 1,5-liters motor i C-Klassen

Mere stiv platform og nye motorer

Toyota er hastigt i gang med at bruge den vellykkede TNGA-platform, som debuterede i Prius og som bruges i C-HR, Camry og den nye Auris, og RAV4 er næste levende billede. Med TNGA stiger stivheden i chassiset med 57 procent i forhold til den gamle RAV4, og platformen tillader, at den nye SUV også har en frihøjde, der er hævet med omkring 1,5 centimeter. Helt nye firehjulstræksystemer, afhængig af motor, har premiere i RAV4, og et af systemerne (til den rent benzindrevne variant) fungerer som i Audi Q5 ved at være koblet helt fra, når ekstra greb ikke er påkrævet.

Motorprogrammet bliver overskueligt, for som lovet kommer ingen ny personbil fra Toyota med dieselmotor. Man vil derfor kunne vælge en ny 2-liters benzinmotor uden turbo (Dynamic Force) med en endnu ikke offentliggjort ydelse – vi vil forvente mindst 160 hk, men vi ved allerede nu, at den vil kunne fås med enten manuel eller automatisk gearkasse. Mere interessant er dog hybridudgaven, som har en ny 2,5-liters benzinmotor og to el-motorer. I forbindelse med firehjulstræk i hybridudgaven er det den ene elmotor, der står for at overføre kræfter til bagakslen. En ydelse omkring 200 hk ligger i kortene, og det samme gør bedre brændstoføkonomi end dagens RAV4 Hybrid byder på; den kører i snit 21,3 km/l i den mest økonomiske version.

Billederne viser den amerikanske RAV4-model, som bl.a. kommer i udgaverne Limited, XSE Hybrid og Adventure. De tre udstyrsvarianter dækker over den luksuriøse (Limited), den sportslige (XSE Hybrid) og den mere rå og offroad-prægede Adventure, som har mere ulakeret plast på eksteriøret og unik grill – i stil med konceptbilen FT-AC. Det europæiske modelprogram offentliggør Toyota først senere.

Interiørdesignet udstråler funktionalitet og kvalitet, og mens Toyota leger med formerne i kabinen på den mindre C-HR, så virker RAV4-kabinen mere afdæmpet, moden og raffineret. I denne større SUV-klasse leges der ikke i nær samme grad med formerne. Det mest legesyge er den delvist digitale instrumentering, som i den nye Auris, hvor den digitale del viser speedometer og rejseoplysninger, mens analoginstrumenterne viser tankens indhold og kølervæskens temperatur. Infotainmentsystemet fås i en udgave med 7″ skærm eller med en større skærm på 8″ – og Apple CarPlay er nu endelig tilgængelig.

Toyotas Safety Sense-pakke i nyeste generation med adaptiv fartpilot, skiltegenkendelse, sporassistent med aktiv indgriben, fjernlysassistent og automatisk nødbremse med fodgænger- og cyklistgenkendelse.

Introduktionen af den nye RAV4 i Danmark og resten af Europa ligger ikke lige om hjørnet: første kvartal 2019.

Kom med ind i den nye Toyota Auris