Opnåelig luksus

 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus
 • Opnåelig luksus

Mazda 6 ser ud som Mazda 6, men det seneste facelift er større end som så. Den japanske bil virker nu skarpere på rigtig mange områder –køreegenskaber, komfort, sikkerhed og indretning

Den røde lak glinser i sensommersolen, og strålerne virker til at trænge gennem uendelige lag ned til lakeringens små metalpartikler. Jeg åbner døren, sætter mig ind i det lysebrune sæde med nappalæder, bruger el-indstillingen af sædet til hurtigt at finde mig til rette bag rattet. Startknappen får motoren til at live op langt ude foran, og lige foran mig lyser head up-displayet op i forruden. Jeg kører hånden hen over det bløde panel, som strækker sig i hele bilens bredde. Det er som dengang Chevrolet brugte store stofindlæg i Cruze, men her er det ruskindslignende stof brugt med øje for elegance og sammenhæng.

Før jeg justerer Bose-lydanlægget til mine egne præferencer, aktiverer jeg ventilationen i sædet, som arbejder på en noget anden måde end systemet i så mange andre biler; der bliver ikke pustet kold luft ind på ryggen af mig, som hurtigt kan få oplevelsen til at minde om at have den bageste del af kroppen på en isblok og den forreste på tur i troperne, men i stedet suger ventilationssystemet varmen fra min krop væk. Angsten for at sidde fastsurret af hundredevis af små støvsugere behøver man ikke have – jeg kan frit bevæge mig i sædet.

Det er nok gået op for dig, at denne bil føles som en helt i gennem luksuriøs oplevelse, og måske også at detaljerne er både lækre og gennemtænkte. Var det ikke for de afslørende ord under overskriften, ville første afsnit mere minde om oplevelsen i en godt udstyret Mercedes-Benz E-Klasse og ikke om det, nogen forventer af en Mazda 6. Endnu et facelift til det japanske mærkes største model i Danmark har taget bilen i en nyt retning, og det er ikke kun et overdådigt udstyr og mange nye raffinerede detaljer, der taler for det. Mazda har lyttet til kritik, og på trods af 6’erens fremskredne alder – den er årgang 2012 med et par facelift under vesten – står den nu (næsten) som en helt ny bil.

Facelift til Mazda 6 – veludstyret til fornuftige priser

Et design med lang holdbarhed

Til mit held stod der en anden Mazda 6 lige ved siden af testbilen, da jeg hentede den. Først med den ”gamle” model ved siden af den nye kan jeg se, at japanerne har mere end bare justeret lidt her, filet lidt til der. Grillen er så meget dybere end før, at nummerpladen dækker underkanten, og i grillen sidder ikke længere seks lameller på tværs, men det mere og mere populære tiltag med små lodrette elementer (her er det ”klodser”) i et forskudt mønster. Designerne har rigtig ladet grillen brede sig, og kromvingen går nu hele vejen gennem den nye LED-forlygters bund. Ikke et stykke over dem som før. Tågeforlygterne er væk, arbejdsopgaven overtaget af avancerede funktioner i forlygterne, og i stedet sidder en smal, elegant stribe krom i hver side af kofangerne. En perfekt foryngelse af et ældre design, som allerede virkede nyere og mere specielt end yngre konkurrenters. Jeg nævner i den sammenhæng gerne Ford Mondeo og Audi A4.

Mens jeg allerede har været gennem rigtig meget af kabinen, så vil jeg bruge ekstra meget tid på at slå fast, at foryngelseskuren er endnu større her. Opbygningen med det lave panel, som i topmodellen Optimum med Luxury Pack har det bløde betræk med synlige syninger, er en omvæltning fra det højere instrumentbord Mazda 6 startede med i 2012. Det ser bedre bare bedre ud, og det er så indbydende som meget dyrere biler, og de ægte træindlæg, der sammen med det bløde panelbetræk, nappalæder på sæderne og andre småting koster 25.000 kr. i Luxury Pack, og rammerne omkring luftdyserne er usædvanlige og uventede mesterværker i denne klasse.
Topmodellen har også delvist digital instrumentering, men udover at vise speedometer i kanten og ting som sikkerhedssystemernes tilstand i midten, er der ikke meget fest over den digitale visning.

Et sted som kunne trænge til et løft, selv efter faceliftet, er infotainmentsystemet. Skærmen sidder fint og højt, navigation er nu standard, og 8” er en fin størrelse (touchscreen og med dreje- og trykhjul i midterkonsollen, men grafikken er grov og menuen ser ud som den har gjort i årevis. Det vil sige ret forældet, især i forhold til, at systemet skal rumme mere end i starten af 6’erens karriere i 2012: den har nu en af klassens mest imponerende standardpakker med sikkerhedsudstyr. Adaptiv fartpilot, intelligent fartbegrænser, blind vinkel-system, sporassistent, fuld-LED-forlygter, fjernlysassistent, skiltegenkendelse, head up-display, automatisk nødbremse og advarsel- og nødbremsesystem for biler, cykler, fodgængere mv. bag bilen, når man bakker. Og det gælder alle udgaver af den store Mazda.

Apropos stor, så er der stadig forskel på, om du vælger sedan eller stationcar. Den familievenlige stationcar er sjovt nok den mindre af de to biler, selv om man bestemt kan argumentere for, at den burde have mest plads. Men sedanen har 8 cm mere akselafstand og 6,5 cm længere karrosseri. Hvorfor? I USA, hvor kun sedanen sælges, er bagsædepladsen i sedaner noget man går mere op i end i Europa.

Toyota slanker modelprogrammet – Avensis og Verso er udgået

Turboen må blive i USA

De får noget i USA, vi ikke får i Danmark og resten af Europa, Mazda 6-køberne. En 2,5-liters turbobenzinmotor, som yder massive 420 Nm. 70 Nm mere end BMW presser ud af sine 2-liters motor med 252 hk i 330i, mere end hvad mange kraftige 2-liters dieselmotorer maksimalt yder. Ydelsen svinger, alt efter brændstoffets oktantal mellem 230 og 252 hk. Motoren virkede stærk, smidig og behagelig, da jeg prøvede den i den store SUV CX-9 i USA, så forestil dig, hvor meget styrke den ville give Mazda 6. Vi kommer ikke til at kunne købe den, er udsigten, men tro mig, importøren og de danske forhandlere ville intet have imod at kunne tilbyde en benzinmotor med turbo – som dengang i gamle dage, dengang i 00’erne, da der var noget, der hed en Mazda 6 MPS.

Så mens du dagdrømmer om turbotryk (og jeg i tankerne skriver et brev til hovedkontoret i Japan med en bøn om at ændre beslutningen), så prøver topmodellen i den europæiske 6-serie at imponere med 2,5 liters volumen, 194 hk og et af de mest velintegrerede cylinderfrakoblingssystemer, jeg har prøvet. Den er lineær, når den udvikler sine kræfter, og den kan godt tage omdrejninger, men benzinmotoren skal bruge 4.000 o/min for at levere mig spinkle 258 Nm. Bevares, det er sjovt nok deroppe og videre derfra, men kun deroppe føles motoren livlig, villig – og som om den yder næsten 200 hk.

Uden at have den til direkte sammenligning, vil de fleste få nok kræfter ved at gå en størrelse ned til 2-liters motoren, som i de fleste versioner af Mazda 6 yder 165 hk og 213 Nm. I brochuren ser 8,1 sekunder for motoren med 194 hk fint ud ved siden af 165’erens 10,6 sekunder, men i hverdagstrafikken er det dieselmotorerne på 2,2 liter med 150 hk og nu 184 hk i den stærkeste version, der vil være motorerne med overskud. Dieselmotorerne, pakket ind i stationcarkarrosseriet, giver også mulighed for at få firehjulstræk, og prisen for det ekstra vejgreb er cirka 45.000 kr.

VIDEO – Har Toyota Camry noget at gøre i Danmark?

Poleret og perfektioneret

Det kræver virkelig noget at lave en luksusbil, der er luksus hele vejen i gennem. De fine materialer som panelerne i ægte træ og en lang udstyrsliste er i sidste ende mest pomp pg pragt, men Mazda har haft svært ved at komme det sidste stykke, når det drejer sig om komfort. Komfort i flere aspekter, faktisk, for støjdæmpningen var efter flere forsøg stadig ikke god nok i 6’eren, og undervognen har aldrig været harmonisk nok til at true konkurrenternes evner.

Mazda lover, at det bliver meget bedre nu, men det korte af det lange er, at den har jeg hørt før. Uden at, hvad jeg må formode er virkelig mange ingeniørtimer, har haft den effekt, jeg forventede. Fremover vil jeg stole på den slags udsagn fra Mazda, for det er en forandret oplevelse at køre bilen nu, og ikke fordi jeg er duperet af flotte luftdyser eller at små støvsugere holder min ryg sval, men fordi fremskridtet er der, og det er solidt. Tag bare støjen, som før trængte sig på fra flere steder, som om bilen var utæt og dækkene kun var adskilt fra kabinen med en papvæg. I denne klasse forventer jeg en støjsvag bil, og det får jeg nu endelig i Mazda 6, som nu tier stille på alle de gode måder.

Undervognen og styretøjet har også tidligere været udsat for justeringer, og ved sidste facelift kom bl.a. det smarte G-Vectoring Control-system, som justerer momentet fra motoren i forhold til bl.a. rattets udslag – for optimal, behagelig kørsel. Styretøj og undervogn har japanerne formået at ændre til en mere behagelig, gennemført opsætning end før, og mest af alt glæder jeg mig over, at topmodellen på 19” hjul smidigt og komfortabelt tygger sig gennem dårlige underlag, kanter og store brud i asfalten. Før faceliftet kunne den slå hårdt, når affjedringen skulle svare igen på vejbump og huller, men nu er der et mere blødt og mere absorberende lag mellem vejen og passagererne.    
Mazda 6 har fortsat et rigtig godt vægtet og meget konsistent styretøj, som gør selv uoverskuelige og smalle landeveje med mange modkørende til en nem opgave. Den ligger præcis der, hvor man forventer det, og det er rart altid at have fornemmelsen af både for- og bagendens opførsel gennem rattet (og førersædet), når svingene dukker op. 

Luksus uden de høje priser

De billigste versioner af Mazda 6 er skåret væk, og det har gjort adgangsbilletten til modellen, der koster det samme som sedan og stationcar, dyrere, i hvert fald for private (mens firmabilister må forhøre sig hos leasingselskabet for de nye priser). Dyrere er relativt, for der er stadig tale om en stor bil med god plads til under 300.000 kr., og mens en del konkurrenter godt kan være med i det prisleje, så har ingen af dem et udstyrsniveau som Mazda 6 har fået det med faceliftet, og Opel Insignia og Ford Mondeo er på ingen måde tæt på at være så lækre og gennemførte i kabinen.

Men luksus til lavpris er den rigtige vej, hvis der er en vej frem for lige præcis denne type biler. Den klassiske familie- og firmabil skal lige nu stå stærkt i kampen mod SUV’erne og tyske biler med et premiumnavn, og så gør det bestemt ikke noget, at 6’erens design, komfort og udstyr har fået et gevaldigt løft.