Plug-in-hybrider til folket – Kia Xceed PHEV og Ceed SW PHEV

  • Plug-in-hybrider til folket - Kia Xceed PHEV og Ceed SW PHEV
  • Plug-in-hybrider til folket - Kia Xceed PHEV og Ceed SW PHEV
  • Plug-in-hybrider til folket - Kia Xceed PHEV og Ceed SW PHEV
  • Plug-in-hybrider til folket - Kia Xceed PHEV og Ceed SW PHEV
  • Plug-in-hybrider til folket - Kia Xceed PHEV og Ceed SW PHEV
  • Plug-in-hybrider til folket - Kia Xceed PHEV og Ceed SW PHEV
  • Plug-in-hybrider til folket - Kia Xceed PHEV og Ceed SW PHEV

Med de to første Ceed-modeller som plug-in-hybrider går Kia igen veje, som andre producenter endnu ikke er nået til. Ceed SW PHEV og Xceed PHEV med 141 hk ventes at få en elektrisk rækkevidde på 60 kilometer

Det er muligt, at plug-in-hybrider er overgangsmodeller, indtil elbiler eller brintbiler kan vinde frem i større stil, men for mange mennesker kan en bil med forbrændingsmotor, elmotor og kabelopladning være en rigtig god og meget økonomisk løsning; har man adgang til en ladestander eller har egen boks i garagen eller indkørslen, har en plug-in-hybrid stort potentiale, uden at man skal blive nervøs for at tage bilen på en længere ferietur – på turen sydpå står forbrændingsmotoren klar.

Men lad os være ærlige. Plug-in-hybrider er endnu ikke folkelige biler. Langt de fleste af dem er store biler, dyre biler eller (for) kraftigt motoriserede biler. En Golf GTE med 204 hk er et eksempel på, hvordan opladningsmuligheden hænger sammen med mange hestekræfter, mens biler som Mercedes-Benz E 300 de hører til blandt de store og dyre.

Demokratiseringen af plug-in-hybriderne går bedst hos Kia. Niro PHEV er en succes i Danmark, og Optima PHEV klarer sig også pænt. Begge er prisbillige og velfungerende, men Kia vil mere endnu, og to netop offentliggjorte plug-in-hybrider vil gøre konceptet endnu mere folkeligt: Ceed SW PHEV og den helt nye crossover Xceed som PHEV.

Kia Xceed er VW T-Roc på koreansk

De ser normale ud

De to medlemmer af Ceed-familien bliver to af de mest revolutionerende plug-in-hybrider på markedet. En omvendt revolution, for her er fokus på helt normale biler med helt normal ydelse til helt normale købere. Hvis Niro PHEV har lidt for særpræget design og Optima PHEV for mange hestekræfter, så vil Ceed SW PHEV og Xceed PHEV virke forfriskende tiltrækkende for deres “normale” design og forbrugsorienterede drivlinjer.

Ceed SW PHEV og Xceed PHEV har drivlinjen fra Niro PHEV (og Hyundai Ioniq PHEV), som består af en økonomi-fokuseret 1,6-liters benzinmotor med 105 hk og en elektrisk motor, og den samlede maksimale ydelse er 141 hk og 265 Nm – gearkassen er en aut. dobbeltkoblingsgearkasse. De bliver ikke semi-GTI’er som en Golf GTE, men de vil helt sikkert tiltale flere mennesker og være prismæssigt mere overkommelige.

Batteriet er en stor del af ligningen, og de to PHEV’er har en litium-ion-batteripakke med en kapacitet på 8,9 kWh, præcis som i den faceliftede Niro PHEV. Det opladelige batteri vejer i sig selv 117 kilo, og det er en vigtig grund til, at man skal kunne lade sin Ceed SW PHEV og Xceed PHEV op – kan man ikke det, kører man rundt med dødvægt, som koster på brændstofforbruget.

Ladetiden fortæller Kia endnu intet om, men til gengæld skulle den rent elektriske rækkevidde, når batteriet er ladet helt op, lande på cirka 60 kilometer, som er 11 kilometer længere end Niro PHEV.

Batteriet ligger side om side med benzintanken under bagsædet, og der er ingen større forhøjninger i bagagerummet; Ceed SW PHEV rummer mellem 437 og 1.506 liter, Xceed mellem 291 og 1.243 liter, som, som dog er markant mindre end i de almindelige versioner, bl.a. fordi rummet under bagagerumsbunden i PHEV’erne bruges til dele af hybridsystemet.


De fås med træk på

De to nye plug-in-hybrider fås med træk, som vil gøre mange Toyota Corolla Hybrid-kunder misundelige, og vi tænker også, at det nye UVO Connect-infotainmentsystem, som Ceed SW PHEV og Xceed PHEV har fra Niro PHEV og e-Soul kan gøre det samme: 10,25” touchscreen, klar menustruktur og hurtig reaktionsevne. Den store skærm bliver ekstraudstyr, mens en 8” touchscreen er standard (sammen med Apple CarPlay/Android Auto).

Det nye infotainmentsystem med 10,25” skærm vil uden tvivl også blive en mulighed i andre versioner af Ceed, før eller senere, mens den fulddigitale instrumentering, som ses i PHEV’erne (ekstraudstyr), allerede bliver en mulighed i alle Ceed inden længe.

Den nye Ceed SW PHEV bliver formentlig den billigste plug-in-hybrid hos Kia – og en af markedets billigste. Vi kan kun gætte på priserne indtil videre. Hvor Niro PHEV starter på 275.000 kr., kunne Ceed SW PHEV starte på 250.000 kr. Den nye Xceed har vi ikke fået priser på endnu, så her bliver vores gæt på PHEV-varianten mere usikkert. Den vil umiddelbart ligge tættere på Niro PHEV – en crossover koster typisk mere end en stationcar.

Hvornår de folkelige plug-in-hybrider kommer til Danmark, er ikke fastlagt, men vi opdaterer selvfølgelig, når vi ved mere.

Fra 279.999 kr.: Strømførende Kia e-Niro med rækkevidde op til 455 km

En Ceed til følelserne

VIDEO OG FIRST DRIVE – En stærk hybrid