Prius med firehjulstræk (er ingen aprilsnar)

  • Prius med firehjulstræk (er ingen aprilsnar)
  • Prius med firehjulstræk (er ingen aprilsnar)
  • Prius med firehjulstræk (er ingen aprilsnar)
  • Prius med firehjulstræk (er ingen aprilsnar)
  • Prius med firehjulstræk (er ingen aprilsnar)
  • Prius med firehjulstræk (er ingen aprilsnar)

Vi havde ikke set det komme, så at Toyota udstyrer sin originale hybrid med træk på alle fire, er virkelig en overraskelse. Det fuldelektriske AWD-i-firehjulstræk er en del af et netop præsenteret facelift af Prius

Hvordan udvikler en bilproducent videre på en vigtig og banebrydende model? Når det kommer til tilfældet Toyota Prius, så er japanerne altid nænsomme med forandringerne og udviklingen. Hybriden som første gang kom ud i 1997 er, trods alt, den bil, de fleste opfatter som moderen til alle hybrider.

Toyota præsenterer nu en faceliftet Prius, og den kommer med en nyhed, vi vil kategorisere som noget stort i Prius-sammenhænge. Lige så lidt som vi havde forestillet os en Prius cabriolet eller en Prius med hævet undervogn og SUV-inspireret design, havde vi forestillet os Prius med firehjulstræk. Nu er den her, som et lyn fra en klar himmel.

Men Prius og firehjulstræk er ingen dum idé. På de danske marked vil den næppe få den store betydning, selv om Toyota-modellen er inde i et rigtig godt år på vores breddegrader med 205 styk solgt fra januar til og med oktober, så det er hovedsageligt for de amerikanske kunder, at Prius skal kunne trække på alle sine fire hjul: Toyota går med den forhjulstrukne Prius glip af rigtig mange kunder i amerikanske stater, hvor sneen kan falde i en grad, som får den danske vinter til at ligne forår. De kunder behøver ikke længere fravælge den nøjsomme hybrid. Prius med firehjulstræk vil stå for 25 procent af salget i USA, forudser Toyota.

Hold op med at mobbe Prius

AWD-i kører vi to elektriske motorer

Japanerne har til det europæiske marked døbt firehjulstrækket AWD-i, mens det i USA faktisk hedder AWD-e. Den europæiske betegnelse skal fortælle om det intelligente ved systemet, mens den amerikanske navngivelse fortæller mere om systemets opbygning, som er fuld-elektrisk. Der er intet centerdifferentiale eller andet mekanik til at fordele kræfter fra den elektriske motor i bilens forende, for baghjulene har sin egen elektriske, magnetløse elmotor.

AWD-i-firehjulstrækket er fuldautomatisk og altid klar til at tilføje kræfter ved bagakslen, når der er brug for ekstra vejgreb, om det så er i sne, regnvejr eller veje med mudder på. AWD-i aktiveres altid ved igangsætning, hjælper med greb op til 10 km/t, og så slår det fra igen – men er der så behov for mere greb, kan det være aktivt mellem 10 og 70 km/t. Toyota går efter med Prius AWD-i at kunne tilbyde markedets mest brændstoføkonomiske firehjulstrækker.

Prius med AWD-i har et nyudviklet, kompakt nikkel-metal-hydrid-batteri, og hvis det lyder som en tilbagevenden til gamle dage, før litium-ion-batterier, så vil mange med en moderne smartphone nok nikke genkendende til, hvor hurtigt et litium-ion-batteri kan påvirkes af en smule kulde. Så det nye nikkel-metal-hydrid-batteri vil være en fordel i de kolde egne.

Prius vil også i den faceliftede udgave kunne fås som helt almindelig forhjulstrækker, og den version får faktisk et nyt og mere moderne litium-ion-batteri. Uanset antallet af trækkende hjul, har Toyota glattet Prius-designet ud, så det ikke er helt så kontroversielt som da seneste version kom i 2015. Nye LED-forlygter, nye baglygter og ændringer til det øvrige eksteriør, to nye farver: Aqua Breeze og Emotional Red. I kabinen er der nye materialer, en ændret midterkonsol, og så er bakken til trådløs mobilopladning blevet større (for det er de nyeste smartphones også) – Touch 2-infotainmentsystemet er samtidig gjort hurtigere og mere tidssvarende. Den store skærm i portrætformat på billedet af kabinen vil desværre nok være forbeholdt Prius til det amerikanske marked.

Den nuværende Prius (med forhjulstræk) fås til priser fra 299.990 kr., mens priserne for den fornyede og den firehjulstrukne først senere kommer på plads. Introduktionstidspunktet hedder indtil videre “i løbet af 2019”.

Prius AWD-i kan være et oplæg til en anden hybrid i Toyotas modelprogram, der kunne få den samme opgradering med firehjulstræk. C-HR Hybrid kører med samme motor- og hybridsystem som Prius, så der burde ikke være langt fra idé til tanke, når det kommer til C-HR Hybrid AWD-i.

Camry klar til Danmark