Puma klar til angreb

 • Puma klar til angreb
 • Puma klar til angreb
 • Puma klar til angreb
 • Puma klar til angreb
 • Puma klar til angreb
 • Puma klar til angreb
 • Puma klar til angreb
 • Puma klar til angreb
 • Puma klar til angreb
 • Puma klar til angreb
 • Puma klar til angreb
 • Puma klar til angreb
 • Puma klar til angreb

Fords nye Puma kan blive alt det, EcoSport aldrig bliver – en spændende, velkørende og moderne crossover. Den nye konkurrent til Hyundai Kona og Seat Arona kommer med smarte bagagerumsløsninger, utallige sikkerheds- og assistentsystemer og motorer op til 155 hk, flere af dem med mildhybrid-teknologi

Der er stærke beviser for, at der stadig findes dårlige nye biler. Et af de bedste eksempler i nyere tid er Ford EcoSport. Den højbenede mini-SUV, oprindeligt skabt til udviklingslande hvor barren for bilindustrien bare er markant lavere, er hverken Eco eller Sport. EcoSport er heller ikke rummelig, sikker eller dynamisk, så det er en skam, at Ford har taget den til Danmark.

EcoSport bliver sidst på året udstillet i endnu højere grad, hvis den da ikke bliver helt glemt. Omkring indgangen til 2020 kommer nemlig en helt ny bil i mini-SUV-klassen fra Ford, en topmoderne crossover på samme tekniske basis som den nyeste Fiesta. Navnet på den nye model har været kendt i nogle måneder: Puma. Er man Ford-fan eller bare husker lidt af bilmarkedet sidst i 1990’erne, så kommer der en fræk lille coupé med Yamaha-motor op på lystavlen, når navnet Puma nævnes.

Ja, her hos Blog om Biler ville vi elske en ny kompakt, lav og underholdende lille coupé, men vi må også bare sige tingene, som de er. Og tingenes tilstand er sådan, at en lille coupé med stor underholdningsværdi ville stå og samle støv hos forhandlerne. Kunderne er et andet sted i dag, og en Puma med form som en crossover kommer til at sælge i langt større tal.

Måske den nye Puma kan glæde os meget noget af det, der gjorde den gamle Puma til noget helt specielt. Den har i hvert fald generne til at blive en mere spændende og skarp crossover end de fleste af konkurrenterne, for det er den nyeste Fiesta, der lægger teknik til. Ford er faktisk gået videre med platformen, så ikke alene er sporvidden øget, men undervognen er også forstærket og fornyet i forhold til Fiesta. Puma kan blive klassens bedste kompromis mellem komfort og dynamiske køreegenskaber.


Trecylindret 1-liters motor med op til 155 hk

Den nye Puma ser både lav og bred ud, og det lave tyngdepunkt taler også for, at den overskygger biler som Kia Stonic, Fiat 500X og Renault Captur. Motorerne til det får den også. Den kommer med både benzin- og dieselmotorer, men især to udgaver af den trecylindrede EcoBoost-benzinmotor på 1 liter virker interessante. Med 125 og 155 hk har de en sund ydelse, men de kommer også som nogle af de første i Fords modelprogram med mildhybrid-systemet BISG med 48 volt strømforsyning.

En elmotor får kræfter fra et batteri, som samler bremseenergi, og den kan skyde helt op til 50 Nm ekstra ind som hjælp til benzinmotoren. Det afhjælper tøven fra turboladeren, og det aflaster motoren, så både økonomi og sjov er der tænkt på. Selv den stærkeste motor med 155 hk kan efter den nye WLTP-norm køre cirka 18,5 kilometer på en liter benzin.

EcoBoost-motoren, der samtidig er den eneste trecylindrede motor på markedet med cylinderfrakobling, kommer også i udgaver uden BISG-systemet. Dieselmotoren bliver en 1,5-liters motor med fire cylindre (ydelse ikke offentliggjort), og den introduceres senere sammen med en 7-trins dobbeltkoblingsgearkasse til en eller flere af motorerne.

Priser: DS 3 Crossback starter langt under Audi Q2

Stort bagagerum med en særlig boks

Vi må vente med at se og føle rummeligheden i Puma, men Ford bruger i pressemeddelelsen især plads at beskrive et bagagerum, der overgår alle konkurrenternes – og dermed også det meget lille og meget lidt brugervenlige bagagerum bag den sidehængslede bagklap i EcoSport.

Puma har et bagagerum på 456 liter, og et system kaldet MegaBox giver mulighed for et bagagerum med meget stor højde, hvor fx en golftaske kan stå opret. Rummet under den falske bagagerumsbund er desuden beskyttet af plast, og der er endda indbygget afløb i bunden, så man kan skylle rummet. Ford runder de praktiske sider af med hattehylde indbygget i bagklappen og klassens første håndfri el-styrede bagklap. Altså sådan en af typen, hvor man med nøglen i lommen bare sparker under kofangeren, for at klappen skal gå op.

Interiøret er ikke bare mere variabelt end i den mindre Fiesta, og langt mere end i EcoSport, men også mere moderne. Det er ingen overraskelse, at Puma har en 8” touchscreen til SYNC 3-infotainmentsystemet, men vi er glædeligt overraskede over muligheden for den nye fulddigitale instrumentering med skærm på 12,3” med forskellige konfigureringsmuligheder. Forsæder med lændemassage og B&O-lydsystem er regulære luksusløsninger, mens nogle kunder vil glæde sig mere over muligheden for selve betrækket på sæderne: Det kan lynes af, vaskes eller helt skiftes ud.

Ford har også skruet op for mængden af sikkerheds- og assistentsystemer i Puma, hvor EcoSport står som en af bundskraberne i klassen. Den komplette pakke kaldes Ford Co-Pilo360, men det bliver dog næppe mere end nogle få systemer, der bliver standard. Nødbremsesystem med fodgængergenkendelse, efter-kollisions-bremse (bremser bilen ned, så den ikke ruller videre), blind vinkel-system, advarsel og aut. nedbremsning for tværgående trafik når man bakker, skiltegenkendelse, sporcentrering, adaptiv fartpilot helt ned til 0 km/t med genstart, bakkamera med vidvinkel, advarsel om lokale farer (fx strandede biler) via det indbyggede modem, aktiv sporassistent og et system som styrer kontra, hvis man pludselig kører fra vejen mod en grøft, kantsten eller på anden måde kommer på afveje. Det lyder som et helt Volvo-sikkerhedsprogram, og det er imponerende for en lille crossover.


19” fælge og sportsundervogn

Ford fortæller kun noget af historien, når det kommer til udstyrsvarianter. Vi går stærkt ud fra, der kommer en basismodel med et navn a la Trend, og måske en luksus-luksus-udgave under Vignale-navnet, men Ford nævner kun versionerne Titanium og ST-Line.

Puma Titanium lyder til at være ganske veludstyret med 18” alufælge og en masse krompynt på ydersiden, læderrat og trælignende indlæg indendøre. Puma ST-Line er inspireret af modeller som Fiesta ST (måske der med tiden kommer en Puma ST), og den har mørke 18” fælge, stor tagspoiler, mørktonet pynt, læderrat med flad bund, alu-indlæg i pedalerne, sort taghimmel og sportsundervogn med unikt tilpassede fjedre og støddæmpere. Den kan udstyres med 19” fælge, som er en usædvanligt stor størrelse for bilens klasse.

Med alt det vi kender til Puma, tyder alt på, at Ford endelig er klar med en moderne og attraktiv bil, der kan konkurrere på et marked, der elsker små SUV’er og crossover-modeller. Den mindre Fiesta Active med SUV-look kan få lov at blive som et billigere alternativ, men EcoSport kan Ford godt fjerne fra forhandlerne, uden at vi brokker os. De må også gerne sætte en ny lille coupé i udstillingslokalet, men den tror vi desværre ikke på.

Ny Peugeot 2008 er fransk SUV på el, benzin og diesel