Fed ny Santa Fe – men priserne vil være knald eller fald

 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald
 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald
 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald
 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald
 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald
 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald
 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald
 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald
 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald
 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald
 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald
 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald
 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald
 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald
 • Fed ny Santa Fe - men priserne vil være knald eller fald

Hyundai vil have større del i det voksende salg af SUV’er med tre sæderækker, og hvis prisen på den nye Santa Fe kan komme ned i et fornuftigt leje, har den store SUV gode chancer. Blog om Biler prøvekører topmodellen med 2,2-liters dieselmotor, firehjulstræk og 8-trins automatgear i Spanien

Danskerne har fået smag for SUV-modellerne mellem de kompakte og de helt store. Biler med fem eller syv sæder, længde som en VW Passat stationcar og priser som mange familier kan passe ind i et stramt budget. Nissan X-Trail, Peugeot 5008 og Skoda Kodiaq er favoritter, som i et stykke tid har været på fremmarch i salgsstatistikken. En SUV som også passer perfekt ind i klassen, er Hyundai Santa Fe, som for 17 år siden var koreanernes første SUV. En SUV som i starten var lidt af et hit i Danmark (stor SUV og lav pris tiltalte danskerne), men som tiden er gået, er en ny Santa Fe på danske plader et mere spektakulært syn end en ny Porsche Cayenne.

Santa Fe er ingen dårlig bil, men priserne har givet kunderne åndenød. I skrivende stund koster den billigste Santa Fe 544.000 kr. inklusive levering. Sid ned, tag et glas vand. Hyundai er kommet langt med sine biler, men koreanerne har bare ikke et image, der kan bære den slags priser – for slet ikke at tænke på værditabet på en ukendt koreansk SUV til mere end en halv million. Tag en tår vand mere.

Det kommer derfor ikke som en overraskelse, at Hyundai-importøren meget gerne vil lave om på det, når den helt nye Santa Fe kommer til Danmark i september. Danskerne skal genfinde lysten til at køre Santa Fe, og der skal sælges flere af dem. Den nye SUV kan være bedre end nogen Audi eller BMW, men det har ingen betydning, hvis priserne igen starter så højt. Det finder vi først ud senere, men her og nu prøver vi Santa Fe i Spanien for at finde ud af, hvad køberne kan forvente af selve bilen.

Hvad er det nye ved Santa Fe?

Så godt som alt, i hvert fald når det drejer sig om det, man kan se. Den gamle Santa Fe var tilforladelig at se på, og den stod ikke ud som noget særligt eller noget anstødeligt. Pænt design, men det har mange biler, så Hyundai har arbejdet videre med de vovede former fra den mindre Kona, givet dem et mere modent udtryk, som passer til en meget større bil. Den nye Santa Fe har den effekt, at den ser stor og imponerende ud, men også dyr, og den effekt havde forgængerens design ikke på mig.

Under de meget tynde LED-kørelys løber den øverste bevingede del af Hyundais ”Cascading grille”, mens selve grillen buer indad og giver plads til de øvrige lygter som LED-hovedlygter og tågeforlygter. Syv centimeter mere end før er sat på i den samlede længde, og næsten hele forlængelsen er gået ind mellem akslerne, som nu har 277 cm mellem sig. Det er to centimeter mindre end Skoda Kodiaq, men fordi Santa Fe er syv centimeter længere end den tjekkiske model, ser Santa Fe større ud. I profil er designet velproportioneret, og mens bagenden ser mere traditionel ud, er LED-baglygterne med 3D-effekt en god måde at få bilen til at virke speciel.

På trods af mere længde og mere udstyr er Santa Fe blevet lettere, og den er også blevet meget stivere i konstruktionen – som skal gavne køreegenskaber og sikkerhedsniveau. Hyundai har forhøjet andelen af let højstyrkestål til 57 procent, den højeste andel i nogen Hyundai, og det er gavnligt for andet en vægten: de bageste vinduer kan på den måde laves 41 procent større, og det giver mere lys i kabinen og mere luft.

Den udgående Santa Fe fås kun med en motor, og da det er en kraftig dieselmotor med 200 hk og automatgear, er det klart, at det ikke har gjort noget godt for priserne. Det ændrer sig heldigvis, og der kommer endda en benzinmotor med 6-trins automatgear ind i billedet. Den er meget atypisk for en ny bil, for det er en stor firecylindret motor på 2,4 liter uden turbo, som yder 188 hk – meget typisk for en bil på det største marked for Santa Fe, det amerikanske. Hyundai har ikke taget den motor med til Spanien, ej heller dieselmotoren på 2 liter, som fås med enten 150 eller eller 185 hk. Den ”svage” har forhjulstræk og manuel gearkasse, den stærke firehjulstræk og en ny 8-trins automatgearkasse. I stedet prøver jeg den opdaterede udgave af den stærkeste motor, dieselmotoren på 2,2 liter med 200 hk og den nye gearkasse.

Større potentiale i Hyundai Tucson

Hvordan er det så bag rattet af den nye SUV?

Før jeg når til køreegenskaberne og den forbedrede motors evner, tager jeg fat på indretningen. Den nye Santa Fe ser ikke bare ud som en stor bil, den er også som en stor bil med en bred kabine med langt mellem forsæderne og plads til tre voksne på tværs af bagsædet. Hyundai har fravalgt separate sæder på række to, mens de to sæder på række tre er enkeltsæder. De to bageste sæder vil kunne fungere for voksne på kortere stræk, men de er mere velegnede til børn. De bageste sideruder er dog stadig meget små, så familiens yngre medlemmer med tendens til køresyge placeres helt klart bedre på række to.

For små familiemedlemmer og fodboldvenner på bagsædet er Hyundais nye sikkerhedssystem en stor nyhed, som giver familiens voksne ro i sindet. Rear Occupant Alert bruger sensorer til at overvåge, om nogen sidder i bagsædet, når bilen forlades og låses. Hvis en påmindelse ved udstigning ikke er nok, bliver Santa Fe højlydt, når dørene låses. Med Safety Exit Assist låses bagdøren, hvis man prøver at stige ud, når der kommer en bil bagfra.  

På venstre side af passagersædet finder man et par knapper, som i sig selv fortæller om luksusambitionerne med Santa Fe og SUV’erne som verdens nye luksusbiler. Med de to kan man fra bagsædet styre passagersædet i længderetning og hældning, så der bliver plads som i en limousine foran højre side af bagsædet. Hyundai har anstrengt sig for at gøre sin topmodel lækker på kryds og tværs, fra øverst til nederst, og under pressemødet opfordres vi til at røre og pille ved alt for at mærke overflader og strukturer. Læderet på de faste sæder er blødt, gearvælgeren med metalindlægget er en Audi værdig, og instrumentbordets opbygning med to buer ser godt ud, men længere nede rører jeg ved plast, som ikke engang på afstand virker dyrt.

Stort head up-display af den rigtige slags, som vises i forruden, infotainmentsystem med 7 eller 8” touchscreen (med Apple CarPlay og Android Auto) og forsæder med kølefunktion giver rigtig gode vilkår på længere ture, men komforten vinder en ekstra dimension med en kabine, som er imponerende fri for støj. Jeg kan næsten hviske til min kollega i passagersædet, mens vi ligger med 130 km/t. Affjedringen er også en styrke. For få år siden ville 19” fælge på en koreansk bil have været en katastrofe med rysten og stivhed, og i dag kan Santa Fe med de store gøre det så godt som en europæisk luksus-SUV.


Så vælter den store koreaner vel rundt i svingene?

Jeg er overrasket over, hvad Hyundai har formået at ramme med affjedring og styretøj, for niveauet er højt, og jeg er overrasket over hvor højt det egentlig er. Den store SUV køres med et virkelig godt styretøj, hvor jeg ikke kan komme på noget, der trækker ned.

Hvordan de forhjulstrukne udgaver, som fra fabrikken kommer med enten dieselmotoren med 150 hk eller dieselmotoren med 200 hk (sidstnævnte fås også med firehjulstræk), griber vejen an, er der ikke mulighed for at prøve. HTRAC-firehjulstrækket er standard med benzinmotoren og dieselmotoren med 185 hk, men det danske modelprogram kan komme til at mangle nogle varianter. Udgaver med HTRAC (navnet er en kombination af Hyundai og det engelske ord for greb, TRACtion) er variabelt alt efter førerens humør.

I Sport-indstillingen føres op til 50 procent af kræfterne til baghjulene, i Comfort er det op til 35 procent, og i økoindstillingen Eco sendes alle kræfter til forhjulene – med mindre underlaget er glat eller løst, for så sker alt automatisk. Firehjulstrækket er mere end bare om vejgreb, og det sender den nye koreanske SUV gennem bjergene med lethed og overlegen kontrol. Jeg kører i Sport, og jeg kan mærke, hvordan baghjulene på vej ind i svinget får tildelt en stor andel af kræfterne, så bilen aktivt trækkes rundt.

De 200 hk med tilhørende 440 Nm giver den 2,2 liter store dieselmotor de kræfter, der skal til for at flytte en SUV, som trykker på vejen med omkring 2 tons, og 8-trins automatgearkassen er som i den fornyede Tucson en behagelig rejsepartner, som træder i baggrunden og arbejder punktligt og præcist. Jeg forestiller mig, at 2-liters dieselmotoren med 185 hk, som kun mangler 40 Nm i en direkte sammenligning med den testede topmotor, også vil overbevise, men jeg er skeptiske i forhold til benzinmotoren. Ja, den har 188 hk, men den har 1 Nm færre end 1,4-liters turbomotoren med 140 hk i i30: 241 Nm ved 4.000 o/min. Det lugter af, at Hyundai har set, at vi i Europa lige pludselig vil have benzinmotorer i mange biler, og så var 2,4’eren lige den, der lå klar på hylden. Men jeg giver den gerne en chance, selvfølgelig.

Volkswagen putter 1,5 TSI Evo i Passat, Tiguan og Touran

Hvilke biler konkurrerer Santa Fe mod?

Jeg kan tælle ret mange konkurrenter, og der skal nok komme flere til i de kommende år. Kia Sorento er en ældre slægtning til Santa Fe, og den lider under samme politik som den udgående Santa Fe: den er dyr. Noget billigere end den gamle Santa Fe, men stadig mindst 454.000 kr. Nissan X-Trail er blevet en succes, fordi den er billig, og med 296.000 kr. er den blandt de billigste, som fås med syv sæder, men den tredje sæderække koster 20.000 kr. og fås ikke til den billigste – og så er X-Trail 13 cm kortere end Santa Fe.

Mitsubishi Outlander starter ikke meget højere end X-Trail, men som den anden japaner er syv sæder ikke en selvfølge, og med tre sæderækker koster Outlander mindst 428.000 kr., og det er den gamle model på ingen måde værd. Af syvpersoners SUV’er, der er noget værd, findes Skoda Kodiaq, som koster mindst 399.000 kr. Den er så dyr, fordi den indtil videre kun fås med automatgear og i højeste udstyrsvariant, Style. Skoda Danmark kæmper med at få biler nok, og før kampen bliver en succes, introduceres billigere varianter ikke. Når Seat senere i år præsenterer sin udgave af Kodiaq, Tarraco, og formentlig sender den på markedet i starten af 2019, håber jeg, den kommer i nogle mere folkelige udgaver fra starten.

Den mest folkelige bil i segmentet er Peugeot 5008, som kom på markedet sidste år. Syv sæder er standard, tredje sæderække er overraskende rummelig selv om 5008 er ret kort. Stiller man ikke for store krav til udstyret, fås den til 284.000 kr., og modellen kan varmt anbefales. Der er langt op til Volkswagens Tiguan med plads til syv, Allspace, som tyskerne tager mindst 398.000 kr. for – og selv om prisen ligger tæt op af Skodas udgave af SUV’en, så mangler Tiguan Allspace automatgearkasse og meget udstyr til den pris. Har man råd, eller er man firmabilist, er Volkswagens model dog også meget vellykket.

Hvad skal den så koste?

På nuværende tidspunkt vil Hyundai-importøren end ikke give så meget som en svag indikation af, hvad vi kan forvente, for forhandlingerne omkring priserne kører med fabrikken, men den danske importør vil meget gerne sælge flere Santa Fe. Det bliver ikke svært, når der i første halvdel af 2018 blot er solgt seks styk af den udgående model.

Skal det være mange flere, skal udvalget af motorer og udstyrsvarianter være meget større end i dag, og en basismodel 2-liters dieselmotoren med forhjulstræk og manuel gearkasse, 7” touchscreen, automatisk nødbremse og 17” alufælge bør ikke koste mere end 350.000 kr. Kommer den billigste Santa Fe for tæt på 400.000 kr., så kan jeg næsten se for mig, hvordan danskerne hurtigt vil glemme den vellykkede nye Santa Fe, som de allerede har gjort det flere gange før.