SUV-mesteren fra Korea

 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea
 • SUV-mesteren fra Korea

Kia har flere af de højbenede modeller end de fleste andre bilmærker, og i USA har de nu også en SUV på 5 meter med otte sæder. Morten B. Bek tager den store Telluride på langtur i Arkansas, Memphis og Texas

Den rigtige bil til det rigtige marked – eller de samme bilmodeller til alle markeder i hele verden. Det er to filosofier, og mens Ford har brændt nallerne med sin One Ford-strategi (amerikanerne gider ikke have en Fiesta, europæerne vil ikke køre en amerikaniseret Mondeo), så leverer strategien med at målrette modellerne til de forskellige markeder vind i sejlene for Kia. Koreanerne giver os europæere en Soul og en Ceed, mens amerikanerne får Seltos og Cerato. De ligner måske nok hinanden, men de er så forskellige, som de skal være for at begå sig på forskelligartede markeder-

Amerikanerne kan jeg godt være ret misundelig på, når det kommer til Kia. Jeg har haft det gevaldigt komfortabelt i den store luksuslimousine K900, som jeg så udmærket ved er urealistisk i forhold til vores lille land, og den kompakte sedan Cerato har et klassedesign. Mest misundelig på amerikanske Kia-kunder er jeg, når det kommer til Telluride, den store SUV, du ser på billederne. Telluride er 5 meter lang, kan rumme op til otte personer og har et solidt, lækkert design.

Jeg kører ofte rundt i USA, og jeg kører mange kilometer. De to uger, jeg kører i Telluride bringer mig gennem staterne Arkansas, Tennessee og Texas (med en meget kort afstikker til Alabama) og op på næsten 4.000 kilometer. Det sker stort set kun i USA, at jeg har så meget tid og så mange kilometer med en bil, så det er for mig, som motorjournalist, noget særligt og en glædelig begivenhed. Jo flere kilometer, jo mere kender jeg til bilen – jo bedre kan jeg vurdere den.

Kia kører med designklatten

Jeg henter den mørkt lakerede (Dark Moss) Telluride i et parkeringsanlæg ved lufthavnen i Houston, Texas, og jeg har på forhånd læst alt, jeg kunne om SUV’en: Den er storebror til Sorento og den største SUV nogensinde fra Kia. Hos Hyundai har de en tilsvarende model, de kalder Palisade. Åbner jeg motorhjelmen, ser jeg, at maskinrummet huset en moderne 3,8-liters V6-motor; uden turbo, som det gælder fleste biler i USA i denne. SUV’en er designet i Californien og bygges i Georgia, så den er skabt på det marked, den skal betjene. Telluride koster, for hvad det er værd for os danskere, 350.000 kr.; i den absolut dyreste udgave med firehjulstræk, læderstue, komplet sikkerhedspakke, stort infotainmentsystem og Harman/Kardon-lydanlæg, ikke i en skrabet version.

Designet var jeg lun på, da jeg så Telluride for første gang, som selvfølgelig var på en stribe ret så polerede og bearbejdede fotos. Den slags kan få en Mitsubishi Space Star til at ligne en million. Men Telluride ligner virkelig en million. Uden at designerne direkte har plagieret andre mærkers SUV’er, så har den store SUV noget til fælles med biler i millionklassen, Volvo XC90 og Range Rover. Bastant, kantet, solid, tryghedsskabende. Efter min mening har de færreste bilmærker en lige så sikker hånd, som Kia har det for tiden. Og det uden at modellerne ender med at ligne hinanden, hvorfor Soul ikke ligner en miniudgave af Telluride, eller omvendt.

I Texas fylder den 5 meter lange Telluride ingenting på hverken parkeringspladsen eller motorvejen. Texas er en af staterne med flest pickups i omløb, og texanerne får dem gerne hævet maksimalt i undervognen og sat gigantiske dæk på, og så kigger man ind i undervognen fra sin store SUV, ikke ind ad vinduerne.

Her er den så – den nye Kia Optima

Små veje til Arkansas

Fra det travle Houston kører jeg hurtigt nordpå, og efter amerikansk standard bliver vejene meget små, da jeg nærmer mig staten Arkansas. Jeg kender den ikke for andet end at Bill Clinton er født i staten, men jeg har opdaget en lille nationalpark med varme kilder. Hot Springs National Park. Ikke fordi jeg har brug for varme kilder til at lindre ømme muskler efter 7-8 timer i Telluride, for selv uden at være skabt med luftundervogn og til en prisklasse, hvor der i USA er KRIG om kunderne, så er der en affjedring med den helt rigtige komfort, gode sæder med mange indstillingsmuligheder og støjisolering som undertrykker selv de mest indtrængende lyde fra lastbiler, som overhaler.

Telluride SX er den dyreste af dem alle, og den variant jeg har med på tur. Den har luksus, som virker ekstra fin, da jeg triller ind i byen Hot Springs. De varme kilder kommer man ikke til i naturen, men i badehuse i selve byen, og det er en by, som har haft et hårdt forløb, hvor smukke gamle badehuse og store resorts er lukket ned og overladt til sig selv. Hot Springs er lige dele spøgelsesby, fortidslomme og stedet for turister fra det amerikanske midtvesten. To badehuse midt i byen kører endnu, så de varme kilder kan man uden problemer få adgang til.    

Kia er ikke på listen over luksusmærker, og mens ikke alle stykker plast i kabinen er helt på toppen, så er indtrykket luksuriøst. Jeg har kørt en god del af de prisbillige, store SUV’er med seks-ni sæder i USA (bl.a. Dodge Durango, Ford Explorer, Mazda CX-9, Toyota Highlander og VW Atlas), og Telluride er den i truppen, der bedst kan sammenlignes med et produkt fra fx Mercedes-Benz. Ikke så underligt, den er kåret som årets bedste SUV af det amerikanske bilmagasin Motor Trend, og den samlede stand af motorjournalister i Texas (TAWA) har kåret den som årets “SUV of Texas”.

VIDEO – Kan en limo fra Kia være luksus?

En bundsolid V6’er

Den nye Kia har en dejligt stor benzinmotor på 3,8 liter, og det kan gå begge veje. Turboladning er som sagt undladt, så musklerne kommer ved hjælp af omdrejninger, og V6’eren kører jævnt og alt andet end trægt op mod det røde felt i omdrejningstælleren. Men jeg arbejder ikke meget i det område, for den store motor trækker rigtig godt i bunden, og kun for at komme over en vej eller hurtigt ned ad en motorvejsrampe behøver jeg tilkalde alle 295 hk.

Telluride har pladsforhold, som ville gå rent ind hos mange danske familier. Op til otte pladser (testbilen har kaptajnstole på midterste række, så den har “kun” syv), og jeg kan sidde fint på sidste række. Over to uger får jeg plads til selv store indkøb i Walmart bag den tredje sæderække, så bagagerummet er bedre end i mange andre store SUV’er med tre sæderækker.

Turen går gennem Arkansas til Memphis, Tennessee, som næppe behøver nærmere introduktion som Elvis hjemstavn og byen, hvor Martin Luther King blev skudt. Fra Memphis til Canyon Lake mellem Austin og San Antonio, Texas, kører jeg udelukkende på landeveje, store og små, og Telluride cementerer sit høje komfortniveau og viser, at den også noget så fint magter de snoede veje.

Mellem 11-12 km/l er resultatet efter lige omkring 4.000 kilometer på amerikanske veje, og jeg må desværre sige, at mange langt mindre biler på det danske marked ikke kan levere mere. Så en kæmpe som Telluride med “gammeldags” V6-motor kan jeg ikke skælde ud på for det forbrug. Slet ikke når det officielle forbrug for kæmpen i USA er cirka 9 km/l.

Den dukker aldrig op hos de danske Kia-forhandlere, er jeg bange for. Hvis den fandtes med, en på papiret, “grønnere” motorisering, som plugin-hybrid, kunne det måske være, men det ser ud til, at Kia overlader os europæere til den mindre Sorento – og den nye Ford Explorer, som kommer til Danmark i løbet af 2020. Måske i virkeligheden et tegn på, at Kia har et solidt greb om filosofien med de rigtige biler til de forskellige markeder.

KIA TELLURIDE V6 AWD SX
MOTOR V6, 3.778 cm3
YDELSE 295 hk ved 4.000 o/min
355 Nm ved 5.200 o/min
GEARKASSE 8-trins automatisk
O-100 KM/T Cirka 7,5 sekunder
TOPFART 210 km/t (begrænset)
FORBRUG, USA 8,9 km/l
CO2 Ikke oplyst
MÅL (L/B/H) 500/199/176 cm
AKSELAFSTAND 290 cm
BAGAGERUM Op til 2.464 liter
VÆGT/TRÆK 1.974/2.268 kilo
DÆK 245/50 R20
PRIS I USA Fra cirka 228.000 kr. inklusive levering
PRIVATLEASING ENG.YDELSE/MND. YDELSE Ikke muligt
BESKATN.GRUNDLAG, FIRMABIL Ikke oplyst
ÅRLIG EJERAFGIFT Ikke oplyst
VÆSENTLIGT STANDARDUDSTYR Læderindtræk, 20″ alufælge, LED-forlygter, sporskiftesystem med kamera i sidespejle og visning i instrumentering, infotainmentsystem med 10,25 tommer touchscreen, navigation, lydanlæg fra Harmon-Kardon, varme og køling i sæderne foran, adaptiv fartpilot, aut. elstyret bagklap
VÆSENTLIGT EKSTRAUDSTYR SX Prestige-pakke med head-up-display, regnsensor, nappalæder, køling i sæderne på 2. sæderække, betræk i loftet i imiteret ruskind
PÅ GADEN I DANMARK Ikke planlagt