Suzuki Jimny – 10 ting om den lille 4×4

 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4
 • Suzuki Jimny - 10 ting om den lille 4x4

Den mindste vaskeægte firehjulstrækker på markedet lander i april hos forhandlerne. Interessen er enorm, og har du overvejet at hoppe med på Jimny-bølgen, får du her 10 vigtige ting om mikro-firehjulstrækkeren

Den nye Suzuki Jimny vækker noget i selv de mennesker, som er mest ligegyldige overfor biler. På kun 365 cm (med det store reservehjul) har Suzuki pakket en charme og en stil, som går lige i hjertet. Den minder om klassiske kør-til-verdens-ende-firehjulstrækkere som Land Rover Defender og Mercedes-Benz G-Klasse, men japanerne trækker mindst lige så meget på egen fortid – den første Jimny kom allerede i 1968.

Jimny er noget særligt. Den er i en klasse for sig, for til prisen er der intet der kan hamle op med dens terrænegenskaber og mekaniske opbygning. Den kan til nød bruges til fire personer, men Jimny handler mere om at komme langt ud i det blå med gummistøvler på end om at fire skal kunne rejse komfortabelt på tyske motorveje.

Allerede nu er interessen i Danmark for Jimny enorm i forhold til det, Suzuki er vant til med sine biler, for selv om de fleste potentielle kunder nok hverken ejer en skov eller har adgang til at jorde rundt og more sig i skoven, så lokker det at kunne købe en lille arbejdshest. Når arbejdshesten ser så fantastisk ud, som den gør, så vil mange slå til alene af den grund.

Efter forsinkelser er de danske forhandlere klar til at vise Jimny i midten/slutningen af april, og som optakt til introduktionen har vi været på tur i skovene omkring Ledreborg Slot for at byde den lille japaner velkommen. Du får her “10 hurtige” om den nye Jimny. Hvis du vil dykke ned i data på Jimny, finder du specifikationerne i artiklen, vi linker til herunder.

Advarsel: Dette er IKKE en SUV

Der kommer kun 250 af dem i år

Suzuki har fået flere forespørgsler og tilkendegivelser om køb, end mærket nogensinde tidligere har prøvet. Flere end 1.400 danskere har meldt sig som interesserede, og selv om bare hver femte af de danskere ender med at skrive slutseddel i løbet af 2019, vil der være udsolgt. Importøren er, som de fleste andre importører i de andre 193 lande, hvor den sælges, på tildeling, og i 2019 er Danmark tildelt cirka 250 styk. Det bliver næppe i 2020, vi ser en bedring, for i Japan er der to års ventetid, og i Tyskland er der allerede lukket for nye slutsedler for resten af året.


Prisen bliver 230.000 kr.

Nu hvor vi er tæt på introduktionen, ligger priserne fast. Sådan nogenlunde, i hvert fald. I forhold til den første pris, vi fik fra importøren, som var 225.000 kr. for basismodellen Active og 250.000 kr. for den mere luksuriøse Adventure, skal der lægges cirka 5.000 kr. til. Startprisen er cirka 230.000 kr., og Jimny Adventure koster så 25.000 kr. mere – 255.000 kr.
Der er ingen sammenlignelig bil på markedet, og 230.000 kr. for en høj mikrobil skræmmer nogle købere. Men det er de købere, som ikke sætter sig ind i, hvor terrænduelig og hårdfør Jimny er. Det her er isenkram, som kan tåle tæsk, som ville få en Vitara til at falde fra hinanden.

Til professionelle. Og til det sjove

Suzuki kommer ikke til at sælge Jimny som en lille SUV til dem, der vil have den rå/nuttede stil. Den er lavet til jægere, skovbrugere, entreprenører og alle andre, som har behov for at kunne komme frem næsten alle steder. Vores skovtur ved Ledreborg viser med al tydelighed, at Jimny er en seriøs firehjulstrækker. Skoven er mudret, dækket af fugtige blade og en indbydelse til store gummistøvler. Vi går fra baghjulstræk (2H) til firehjulstræk (4H) og slår over til at bruge reduktionsgear (4L), så vi kan kravle og Jimny kan arbejde optimalt. Den lille 4×4 har terrændæk på, og den lille bil er lige så lidt udfordret i pløre og stejle nedkørsler, som Swift Sport er det på landevejen.
Hvordan det end lader sig gøre, så giver akselafstanden på 225 cm, det 172 cm højere karrosseri og en frihøjde på 210 cm en forbløffende komfort. Gearene glider nemt, og den er helt usædvanligt overskuelig med sit kantede karrosseri. Jimny er mere city-SUV, end man skulle tro.

VIDEO: Jimny, en charmerende japansk dværgged

Den er få point fra 4 stjerner

Man skal lytte til Euro NCAP, selvfølgelig skal man det. Sikkerheden i en ny bil er vigtig at holde sig for øje, og testorganisationen gav sidste år Jimny blot 3 ud af 5 stjerner. Det er ikke noget, Suzuki er stolt af. Men ser man på procenttildelingen i et sammenstød, for både voksne og børn, ligger Jimny højt nok til at få 4 stjerner. Det der trækker firehjulstrækkeren fra 4 til 3 stjerner er primært en sporassistent, som ikke hyler højt nok og/eller ikke opfører sig aktivt nok ved at trække i rattet. Med et mere involveret system, ville Jimny sandsynligvis nå mere imponerende 4 stjerner.

Gule plader? Glem det

Jimny er ingen familiebil. Den kan til nød have to voksne eller to børn på bagsædet, men hele bagsædet virker underdimensioneret og til at være 50 procent mindre end i en almindelig bil. Mange vil ende med bare at klappe det todelte ryglæn frem og bruge det udvidede varerum. Der er alligevel taget højde for det med slagfast plast på bagsiden af ryglænet – det samme som i det meget lille bagagerum.
Gule plader er Jimny for kort til. Om Suzuki-importøren så ville det eller ej (det vil importøren ikke), så ville varerummet blive for kort til indregistrering på gule plader. Derfor er Jimny altid på hvide plader.

Behold bare handskerne på

Især basisudgaven Active har et interiør, som virker bygget til at blive brugt og brugt til lidt af hvert. Det er helt sort, helt uden pynt og sjov. Det er til for at være funktionelt, og derfor har plasten i kabinen fået en særlig behandling, som gør den mere modstandsdygtig overfor ridser. Adventure-modellen har samme plast, men er pyntet op med krom og lidt kulør omkring de runde luftdyser. Jimny Adventure har også infotainmentanlæg med 7” touchscreen, som kan betjenes med handsker på. Vi prøvede det, og de infrarøde sensorer fik skærmen til at lystre vores læderhandsker.

Facelift gør Suzuki Vitara mere relevant

På lur i skoven

Vi kender det alle. Efter en morgen, der startede kl. 2 med at pakke til jagten, har hjortene ikke vist sig – og klokken er 8. Hvis bare man kunne snuppe en lur. Jimny gør det muligt. Med en smule arbejde, hvor nakkestøtterne på forsæderne afmonteres, sæderne køres helt frem, og ryggen på sæderne lægges helt ned, står man med to sengesæder, hvor man kan ligge udstrakt på forsæder og bagsædets siddehynder. Det er ikke en seng til flere nætter, men det er ekstremt effektiv udnyttelse af en meget lille bil.

Den har ingen mekaniske spær på akslerne

Jimny er bygget op som en god gammeldags firehjulstrækker med chassisramme (karrosseriet monteres ovenpå rammen) og stive aksler. AllGrip Pro-firehjulstrækket er det mest hårdføre, mindst automatiserede, Suzuki har, og det er noget, der tiltaler entusiaster og terrænglade folk. Der er dog intet mekanisk spær på hverken foraksel eller bagaksel, men Suzuki har givet Jimny et “kunstigt” differentiale, hvor bremserne bruges til at simulere et spær – hvor meget kraft/greb hvert af hjulene på de to aksler.

Det koster på forbruget at køre traditionel firehjulstrækker

Det måtte næsten være sådan. Naturlovene kan selv ikke Suzuki lave om på, og når de laver en høj bil med vindmodstand som en køleboks, skal det koste på forbrugssiden. Målt efter den nye WLTP-norm kan Jimny svinge sig op på 12,7 km/l, og det var også i det leje, vi ender i under testen på skov og landeveje. Så i det mindste er det høje forbrug ikke i strid med den officielle værdi. Hvis det bare handler om at få en nuttet mikro-SUV med firehjulstræk, så kan Suzuki levere en mere økonomisk Ignis AllGrip til 176.000 kr. Den har et WLTP-forbrug på 17,2 km/l.

Noget på krogen

Jimny er lavet til at arbejde, ikke til at se køn ud. Så selvfølgelig fås den med trækkrog. Den maksimale vægt på krogen er 1.300 kilo, og mens det ikke vil gøre den attraktiv for folk med en stor hestetrailer, så er det meget for så lille en bil med 102 hk. Det er faktisk 100 kilo mere, end nogen Vitara må slæbe rundt på. Hvor meget Suzuki tager for selve trækkrogen, har vi endnu ikke fået ud af dem.

VIDEO: Swift Sport med bredere appel