Tak for magien, Ford

 • Tak for magien, Ford
 • Tak for magien, Ford
 • Tak for magien, Ford
 • Tak for magien, Ford
 • Tak for magien, Ford
 • Tak for magien, Ford
 • Tak for magien, Ford
 • Tak for magien, Ford
 • Tak for magien, Ford
 • Tak for magien, Ford
 • Tak for magien, Ford
 • Tak for magien, Ford
 • Tak for magien, Ford
 • Tak for magien, Ford

Mens den nye Fiesta ikke har fået os helt op at ringe, så finder vi i den nye Fiesta ST en dynamik, nerve og køreglæde af andre dimensioner. Og der er ingen grund til at være nervøs over, at ST nu kun har tre cylindre – de 200 hk er af den slags, som ikke gemmer sig i stalden. Første tur på franske bjergveje


Ford Performance er hjernerne bag superbilen GT og den bestialske Focus RS, og det efter sigende tæt sammentømrede team bag de dynamiske biler har kastet sig over deres hidtil mindste projekt. Mindste projekt kun når det kommer til størrelsen, for den nye Fiesta ST er set med mine øjne den vigtigste bil for Performance-folkene. Den skal få entusiaster og folk som bare vil have tilgængelig køreglæde til smile stort, og den skal kunne sælges til samme pris som en helt almindelig Focus. Men ikke nok med det, så har de to tidligere Fiesta ST’er indtaget min og mange andres bevidsthed som mini-GTI-klassens største underholdningsmaskiner.

Det er sundt at være lidt skeptisk, og efter sidste år at have erfaret, at den almindelige Fiesta i de fleste udgaver er blevet mere doven i sving og har indledt en mere voksen tilværelse, så er det vist fair nok at være bare en anelse skeptisk. Heldigvis hjælper det i sig selv rigtig meget på oplevelsen, når Fiesta er strammet op som ST-Line, og Ford Performance har puttet mere end bare en stærk motor og stivere fjedre i den nye ST. Den har, populært sagt, fået hele armen – og benet med. Ford har patenteret en ny type fjedre, hvor metallet varierer i tykkelse for bedre at fordele kræfterne, og sammen med avancerede Tenneco-støddæmpere med aktiv tilpasning i forhold til om man kører motorvej eller hurtige sving, skal ultimativ dynamik og stabilitet og komfort dannes i den sænkede undervogn.

Ford Performance er gået så vidt som at montere et mekanisk spærredifferentiale fra Quaife mellem forhjulene, og mens det endnu hverken er til at få en pris ud af den danske importør eller prøve Fiesta ST uden differentialet, så vil det koste ekstra, sandsynligvis i en pakke med 18” fælge, hvor 17” ellers er standard. Et mekanisk differentiale er en langt dyrere løsning end den elektronisk simulerede type, som i standard-ST bruger ESC-systemet og bremserne til at bremse forhjulet med det ringeste greb. Så for at holde prisen på 275.000 kr., bliver det tilkøb.

VIDEO: Fed Polo GTI til en overkommelig pris

En minibil, en sportsvogn

Min blå testbil med tre døre har Quaife-differentialet og hjulene i 18”, og med udgangspunkt i den bil har Ford hævet barren for, hvad man kan tillade sig at forvente af en bil i den her klasse, for ikke at sige af en bil til i nabolaget omkring 300.000 kr. Den får mig øjeblikkeligt til at glemme, at Fiesta med sine latterlige pladsforhold imiterer en ægte sportsvogn med plads til to og en sportstaske, at en automatisk nødbremse er noget, Ford synes, man skal tilkøbe, og når jeg sidder skruet ned i det stramme Recaro-sæde – der alene er nok til at man bør overveje bilen – kan jeg ikke samtidig kigge på det underlige eksteriørdesign, som Ford til alt held ikke har drysset til med vilde spoilere og aerodynamiske underligheder, men har holdt på et niveau, som ikke skriger drengerøv. Fiesta ST behøver ikke forsvare sig, hvor Ordinær Fiesta gør det, for den er en mere ægte sportsvogn end en hel del biler, der omtales som sportsvogne.

Det burde være muligt at gå til sin læge og få en henvisning til de her små veje, som ruller sig ud i bjergene nord for Nice, omkring byer som Gourdon og Gréolières. På et kort er der svimlende mange små sving, som går i zig-zag, op og ned, og det vil kun være sjovt i en kompakt bil med lynhurtige reaktioner. Som den nye Fiesta ST. Fugtige håndflader er et tegn på hårdt arbejde, og mine hænder er tørre, for i spurtene, de hårde nedbremsninger og store udslag med rattet får jeg konstant live-transmitteret information af højeste karat gennem det tykke læderrat med de blå syninger. Styretøjet er det hurtigste, Ford Performance nogensinde har lavet, og udvekslingen er som kontakten gennem bilen og til vejen så fantastisk, at jeg intet negativt har at sige til det. Detaljeret, stramt, præcist, vanedannende.

At sige, Fiesta har været i træningslejr for at blive til en ST, gør den ikke ære. Den føles fundamentalt anderledes, og med alle de tekniske og mekaniske ændringer, så har den været gennem langt mere end bare træning. Det styretøjet kan sammen med undervognen, det vil være med til at smigre selv den ringeste chauffør, og det er samtidig så storslået, at jeg selv efter at have kørt mange hundrede forskellige biler over det seneste årti og lidt mere til, vil kunne huske Fiesta ST som en fremragende lille sportsvogn. Den opnår nemlig, som noget sjældent, at jeg kan føle ren dynamik, rå køreglæde, de lynhurtige reaktioner, kort sagt timers sjov, uden at jeg skal få ondt i ballerne eller få rystet kontaktlinserne ud af øjnene. Igen, jeg kan kun tale for ST med 18” fælge og det mekaniske differentiale, men her bilen i hvert fald i usvigelig balance.

Quaife-differentialet, som også en af mine gode kolleger påpeger, arbejder for at skabe balance, men det virker aldrig til at være på overarbejde eller overtage bilens og dækkenes arbejde med at skaffe greb i vejen. Undervognen med de særlige fjedre, de nye støddæmpere og mange andre tricks, jeg ikke vil trætte med, tyder det på, er også ret så fremragende, selv når den kastes ubarmhjertigt gennem tætte kurver, og jeg går tidligt på speederen. Der er for øvrigt også tre køreindstillinger i det såkaldte Drive Mode-system (Normal, Sport, Track), hvor motorlyden ændrer sig mindre end forventet, på trods af et aktivt ventilsystem i udstødningen, og ESC-systemet regulerer forskelligt. Jeg glemte det hurtigt, så turen foregår så godt som kun i Sport.

Se priserne på ny Fiesta ST med 200 hk

Treenigheden

Det ville ikke være en så hæsblæsende tur, så bragende god underholdning, uden støtte fra motoren og gearkassen. Ford Performance har sikret Fiesta ST en sikker placering midt i det lille GTI-felt med de 200 hk, som er præcis hvad vi også finder i VW Polo GTI og den billigste udgave af Renault Clio RS. Det mest vovede overhovedet ved den nye Fiesta ST er antallet af cylindre. Der er tre af dem, og det peger på en ulempe for den lille Ford. Som en haltende høne i hønsehuset, når ræven kommer. Den udvikler 290 Nm fra 1.600 op til 4.000 o/min, og heller ikke det er godt overfor en kraftig firecylindret Polo med 2-liters motor, som kan ruske op i forhjulene med 320 Nm fra 1.500 op til 4.350 o/min.

Jeg har aldrig prøvet en trecylindret motor, der lyder så godt, rykker så godt, harmonerer så godt med en bil. Det rører mig ikke, om den har tre eller fem cylindre, for at være ærlig, så længe det endelige resultat er brugebare kræfter, god lyd og omdrejningsevne. Den har det hele, den nye Ford-motor, og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at alene dens volumen på 1,5 liter, altså en halv liter mere end i fx Fiesta med 140 hk, giver pondus. Fiesta ST stormer frem, og selv for fuld skrue ved 5.000 o/min er der ingen ubalance i hverken lyd eller fysisk i motoren, og derfor får jeg lyst til at køre den ud i gearene, udnytte at den også over 4.000 o/min har mere at give af.

Under 2.000 o/min har den også overraskende meget at give af, så hyppige gearskift er desværre ingen nødvendighed. Desværre, virkelig. Den korte gearstang går ned til en gearkasse, som må være lavet af entusiaster, der aldrig har lavet andet, og at kunne sige, den virker til at være skabt til at harmonere med resten af bilens præcision og skarphed, det er faktisk lidt fantastisk. Det ville være trist, hvis gearkassen var et svagt punkt, men den er en af mange, mange styrker. Jeg kan ikke forestille mig, at nogen vil savne en automatisk gearkasse, når de har prøvet den her. Jeg lover ikke at kigge skævt, hvis nogen vælger Fiesta ST med dobbeltkoblingsgearkasse, når den dukker op, måske til næste år.

Ja, det her er en Fiesta til mindst 275.000 kr. Den har ikke samme brede appel som en Polo GTI til de samme penge, heller ikke helt samme allround-egenskaber, men for os der ved, hvad Fiesta ST kan, så er det et lille dynamisk vidunder for pengene. Om den lever op til fortiden, de to gamle Fiesta ST? Den tager alt det gode og bringer det ind i en ny tid.