TEST/VIDEO – To faceliftede SUV’er fra Sydkorea

Hyundai eller Kia? Tucson eller Sportage? De to koreanske SUV’er i mellemklassen har fået et facelift, og vi finder den bedste af de to – se med i videoen og læs nærmere om de to herunder

Hyundai Tucson og Kia Sportage har kørt parløb i SUV’ernes verden siden 2004, udviklet på samme platform og teknik, og siden da har de to SUV’er vokset til store succeser i det meste af verden. I Danmark er det gået mere trægt for forhandlerne at komme i gang med at sælge de to konkurrenter til Nissan Qashqai, Seat Ateca, Peugeot 3008 og Opel Grandland X, men i 2018 gik det især fremad for Kia Sportage, og der blev solgt 625 af dem – i 2017 blev det kun til 274 Sportage, så Kia har grund til at fejre.

Men hvilken af de to SUV-modeller er så den bedste? Med få måneders mellemrum har de to koreanske mærker lanceret faceliftede til henholdsvis Tucson og Sportage, og man kan derfor forvente, at de to modeller er så gode, som de nogensinde har været – og vi finder ud af, hvilken af de to, der er den bedste.


Designet

Kun de indviede vil vide, at Tucson og Sportage er søskende, biler på samme “bund”, og det er dermed lykkes Hyundai og Kia at give de to et meget selvstændigt design. Faceliftet har bestemt ikke lavet om på den situation, og en Tucson vil aldrig blive forvekslet med en Sportage eller omvendt – helt i modsætning til for 15 år siden, da de to modeller lå meget tættere på hinanden i designet.

Hyundai har plastret sin nyeste front med den buede grill (“Cascading Grille”) på Tucson. Det har givet mere grill, men ikke mere harmoni i designet. LED-forlygter kan man nu få til sin Tucson for 12.999 kr., hvor det før var xenon-forlygter, Hyundai diskede op med. Tucson har kanter, hvor Sportage har buer og rundinger, og ikke alle synes, at Sportage-fronten, som kun har været udsat for mindre synlige ændringer omkring grillen, lygterne og tågelygterne, er vellykket, men denne skribents øjne ser en vellykket og muskuløs SUV, der ser dyrere ud end Tucson.

Sportage får et design-boost med GT-Line-udstyret, som testbilen står med; GT-Line har 19″ fælge, mørktonet krom og mange andre pyntetaljer ude og inde, som får den til at se kraftigt motoriseret ud (også når den ikke er det). Selv den billigste Sportage har 17″ fælge uden merpris. Hyundai har ingen tilsvarende udstyrsvariant, så Tucson må selv i topversionen Trend (den tidligere Premium med mere udstyr findes ikke pt.) nøjes med 16″ fælge, som virker meget små på den voksne SUV. Udgaver med flere hestekræfter end den testede Tucson (1,6 T-GDI og 2,0 CRDi) har heldigvis 17″.


Kabinen

De er stort set lige lange, Tucson og Sportage – lige under 450 cm – og det er derfor ingen overraskelse, at pladsforholdene stort set er ens i de to biler. Der er god plads i både bredde og længde til fire voksne, og bagagerummet er også i orden uden at være prangende. Man skal være opmærksom på, at der er forskel på bagagerummet alt efter hvilken motor, man vælger: benzinudgaver med forhjulstræk har det største rum i både Tucson og Sportage med henholdsvis 513 liter og 503 liter, mens de testede dieseludgaver med forhjulstræk har 502 og 480 liter. Det skyldes tanken til AdBlue, som optager plads – og i de nye mild-hybrider med 48 volt-strømforsyning er bagagerummet endnu mindre: i Tucson 2,0 CRDi 48 Volt med firehjulstræk er vi nede på 459 liter.

Det er klart tydeligst at se udviklingen i interiørdesignet i Tucson i forhold til før faceliftet. Førerpladsen er lavet om med et bugtende instrumentbord, hvor den velfungerende touchscreen i 8″ (basisudgaven af Tucson har ikke infotainmentsystem med touchscreen som standard) stikker op øverst på midterkonsollen i stedet for at sidde integreret længere nede. Det giver en mere luftig kabine, men selv her i topmodellen med Deluxe-pakke med læderindtræk og læderdetaljer på instrumentbordet med syninger (27.999 kr., inkluderer også LED-forlygter, nøglefri adgang/start og fjernlysassistent) virker indretningen trist og grå. Materialerne er solide, men ikke lækre, og den blå baggrundsbelysning i knapper og instrumentering er noget, der burde høre fortiden til.

Der er færre synlige ændringer i Sportage, men det er ændringer, der virker. Den har et lækkert rat, knapper med et pænere design og generelt bedre materialer end i konkurrenten fra Hyundai. Sæderne i GT-Line-udgaven skulle ikke være meget anderledes end i andre Sportage-modeller, og de er bedre end sæderne i Tucson. Alle Sportage har infotainmentsystem med 7″ touchscreen og TomTom-navigation som standard – for 9.999 kr. kan man gå op til en skærm på 8″ og få et JBL-lydanlæg med i prisen.


Motorerne

Hos mange bilproducenter i dieselmotorerne på vej ud, men sådan går det ikke hos Hyundai og Kia. De opruster på dieselsiden, fordi diesel stadig giver det laveste forbrug – og de nyeste motorer er langt mere miljøvenlige end tidligere motorer. I både Tucson og Sportage er der kommet en 2-liters diesel med mildhybrid-system, og begge har fået koncernens nye 1,6-liters dieselmotor med 115 eller 136 hk som erstatning for den gamle 1,7’er. Vil man undgå diesel, kan man vælge en lige lovlig svag 1,6-liters benzinmotor uden turbo med 132 hk eller en velfungerende 1,6-liters med turbo og 177 hk.

I de to testede biler sidder den nye dieselmotor med den højeste ydelse, som altså er på 136 hk. Den har et maksimalt drejningsmoment på 320 Nm fra 2.000 o/min, som er 40 Nm mere end samme motor med 115 hk. Hvor motoren altid har manuel gearkasse med seks trin og forhjulstræk, når den har 115 hk, kan man vælge enten en manuel eller en 7-trins aut. dobbeltkoblingsgearkasse (DCT) med enten forhjuls- eller firehjulstræk, når ydelsen er 136 hk – og testens Tucson og Sportage har dobbeltkoblingsgearkassen og forhjulstræk.

Den nye motor opfører sig på præcis samme måde i de to SUV’er, og det er bemærkelsesværdigt god opførsel. For en lille dieselmotor med overskuelig ydelse, der ligger i så forholdsvis store biler med en køreklar vægt på omkring 1.600 kilo, har den rigtig gode kræfter og masser af spillerum. Den tager omdrejninger med lethed og uden at blive direkte støjende, og den er som skabt til de to biler. Den automatiske dobbeltkoblingsgearkasse kører med meget jævne og hurtige skift, så den får en varm anbefaling herfra.


Køreegenskaberne

Så dynamiske som man kan forlange, så komfortable som man kunne håbe på. Hverken Hyundai eller Kia har valgt en pseudo-dynamisk opsætning til deres SUV, og derfor er resultatet to biler, der kører sikkert, stabilt og lige efter bogen. Her handler det i langt højere grad om komforten, og det gælder både styretøjet, affjedringen og undervognen.

Med sine små 16″ hjul og dæk med masser af gummi har Tucson en affjedringskomfort, som passer rigtig godt til de danske veje. Den virker måske lidt stiv de første kilometer, men efter en uge i selskab med bilen virker affjedringen selv på hullede veje i byen helt udmærket, og noget af køresikkerheden kommer af, at affjedringen ikke tillader hård krængning i sving. Et godt kompromis, men ingen spændende køreoplevelse.

Sportage med GT-Line-udstyret og de 19″ hjul er overraskende godt med, når det kommer til affjedringen. Kun sjældent opleves den for hård, og på motorvejen virker den både stabil og rolig. Styretøjet er lidt mere involverende end i Tucson, men det kan være dækkene og hjulene, der gør forskellen. Der er lidt mere støj fra de store dæk, og derfor er det sandsynligt, at Sportage med et andet udstyrsniveau (med 17″ hjul) vil støje mindre.

Faceliftet Hyundai Tucson fra 254.995 kr.

Priserne

Tucson har en meget lavere startpris end Sportage, men Sportage har til gengæld altid et mere omfattende udstyr som standard. Tucson starter ved 254.995 kr. og Sportage ved 301.599 kr., men det har meget med udstyret at gøre – og mange varianter ligger meget tæt på hinanden i pris, så man fx får en Tucson eller Sportage med 1,6-liters benzinmotor med 177 hk til omkring 330.000 kr.

Den testede Tucson, 1,6 CRDi 136 DCT Trend, koster fra 329.995 kr., og den er godt udstyret med 8″ touchscreen, navigation, Apple CarPlay, alufælge, aut. klimaanlæg med to zoner, aut. nødbremse, sporassistent, tagræling, varme i forsæderne og rattet, LED-baglygter og blind vinkel-system.

Kia Sportage 1,6 CRDi 136 DCT GT-Line koster noget mere: 373.799 kr., men som GT-Line overgår Sportage også klart sin konkurrent på udstyr, om det så er større hjul, læderindtræk, nøglefri adgang/start, elektrisk p-bremse eller alle GT-Line-pyntedetaljerne, som gør Sportage mere lækker. En Sportage-model helt sammenlignelig med Tucson Trend er Sportage Advance til 334.199 kr. Men man skal lige huske, at hvor det “kun” er basisudgaven af Tucson, der går glip af automatisk nødbremse, så koster det ekstra i ALLE Sportage, desværre. Prisen er høj, 14.999 kr., men det er udstyr, der kan redde liv, lemmer og dyrt materiel. Tager man adaptiv fartpilot sammen med aut. nødbremse, får man det til 19.999 kr.

Priser på opdateret Kia Sportage – nødbremse stadig ikke standard

Vinderen

Det er klart, Tucson og Sportage minder om hinanden. Motorer og gearkasser er de samme, pladsforholdene er der meget lille forskel på, og det er derfor i nuancerne, vi skal finde en vinder. Sportage ser dyrere ud, og den virker også mere gennemført i kabinen. På trods af testbilens GT-Line-udstyr med 19″ hjul ofrer man ingen komfort i Sportage, og den er en smule mere involverende at køre end Tucson. Begge biler er rigtig gode bud på en forholdsvis prisbillig, solid og komfortabel familiebil, men det er Sportage, der løber med sejren.