Tillykke med de 30 år, MX-5!

  • Tillykke med de 30 år, MX-5!
  • Tillykke med de 30 år, MX-5!
  • Tillykke med de 30 år, MX-5!
  • Tillykke med de 30 år, MX-5!
  • Tillykke med de 30 år, MX-5!
  • Tillykke med de 30 år, MX-5!
  • Tillykke med de 30 år, MX-5!
  • Tillykke med de 30 år, MX-5!

Det er 30 år siden, Mazda indledte en ny epoke for de små roadstere med den første MX-5. Det er et jubilæum, japanerne fejrer med en specialmodel i Racing Orange, som produceres i 3.000 eksemplarer

Chicago Auto Show er ikke en biludstilling, der får den store opmærksomhed. Den amerikanske udstilling overrasker sjældent med store nyheder, men Chicago er kendt som stedet for en af de store og betydningsfulde premierer i bilindustrien – verdenspremieren på den første Mazda MX-5 i 1989.

Selv ikke Mazda kunne dengang have forestillet sig, hvor genialt det var at genoplive den lille roadster i 1980’erne, bygget efter klassisk britisk opskrift med kompakte dimensioner, baghjulstræk og lav vægt, tilføjet japansk sans for kvalitet, holdbarhed og mekanik. 30 år er gået, siden NA-versionen havde premiere, og selv om andre producenter har forsøgt at konkurrere (MG F, Fiat Barchetta), så har kun Mazda vist sig at have ekspertisen og forståelsen for den fjerlette roadster: konstante forbedringer, langtidsholdbart design og mekanik – og fans som aldrig ville køre andet.

Med flere 30 millioner MX-5 produceret siden begyndelsen, fejrer Mazda sin lille roadster med en jubilæumsmodel, som selvfølgelig har premiere på biludstillingen i Chicago. Chicago Auto Show åbner dørene for publikum i morgen, og på Mazda-standen står det orange vidunder, som markerer 30 år for MX-5. Jubilæumsudgaven af ND-modellen vil der kun blive lavet 3.000 eksemplarer af, til salg på verdensplan. De 500 eksemplarer, som er øremærket til USA, blev udsolgt på bare fire timer.

Temaet er starten på en ny dag

Den danske importør har sikret sig 15 eksemplarer af MX-5 30th Anniversary Edition, alle som roadster med blødt tag, og de heldige danskere kommer med i en meget eksklusiv klub, hvor farven afslører medlemsskabet: denne MX-5 har den særlige lakering Racing Orange, udviklet kun til jubilæumsmodellen. Farven skal markere noget så zen-agtigt som “begyndelsen på en spændende ny dag”, og den går igen på bremsekaliberne (Brembo foran, Nissin bagpå), indlæg i sæderne, i syningerne på instrumentbordet, på dørsiderne, i ventilationsdyserne og ved gearstangen.

De 3.000 eksemplarer bliver en blanding af den klassiske MX-5 med blød kaleche og den nye MX-5 RF med foldetag, og de vil være identisk udstyrede med Recaro-sportssæder, Bilstein-støddæmpere, mørke alufælge udviklet i samarbejde med producenten Rays (Rays ZE40 RS30, skulle nogen spørge), Bose Audio Pilot 2-lydanlæg, Apple CarPlay/Android Auto og en lille plakette på siden af bilen, hvor der står, hvilket af de 3.000 eksemplarer, man har været så heldig at få fingrene i.

Motoren i sidder i MX-5 30th Anniversary Edition er den opdaterede 2-liters motor med 184 hk, som ved faceliftet i 2018 gav den lille roadster et gevaldigt løft. I Danmark vil den udelukkende kunne fås med en manuel gearkasse.

Prisen på jubilæumsmodellen er sat til 434.700 kr. Den almindelige MX-5 starter ved 294.379 kr.

VIDEO – Roadster i Rumænien