Ugen der gik – de store bilnyheder

 • Ugen der gik - de store bilnyheder
 • Ugen der gik - de store bilnyheder
 • Ugen der gik - de store bilnyheder
 • Ugen der gik - de store bilnyheder
 • Ugen der gik - de store bilnyheder
 • Ugen der gik - de store bilnyheder
 • Ugen der gik - de store bilnyheder
 • Ugen der gik - de store bilnyheder
 • Ugen der gik - de store bilnyheder
 • Ugen der gik - de store bilnyheder
 • Ugen der gik - de store bilnyheder
 • Ugen der gik - de store bilnyheder
 • Ugen der gik - de store bilnyheder

Sommer er lig med agurketid – der kommer ingen nyheder. Men mange bilproducenter kører alligevel på med nye biler, og her præsenterer vi syv af de vigtigste fra den seneste uges tid

Samlebåndene stopper aldrig, og der produceres nye biler alle døgnets timer og året rundt. Og uden nye bilmodeller, ingen samlebånd, så på trods af sommeren, er der masser af nyheder i bilindustrien. Vi har håndplukket syv af de vigtigste nyheder fra den seneste uges tid.

Der er gode nyheder i et prisleje, hvor rigtig mange danskere køber bil (bl.a. den nye Renault Captur), og så er der de vilde og dyre nyheder som BMW X6 og Mercedes-AMG CLA 45.

BMW X6 den tredje

Bilen der er skyld i, at vi bliver overdænget med SUV-modeller med “coupédesign”; originalen, som de andre efterligner og prøver at udkonkurrere: BMW X6. Mens Audi og Porsche først for nylig er kommet ud med deres første udgaver af en SUV med sænket tag, så er den nye X6 allerede generation tre.

X6 den tredje står på platformen af nyere dato, som deles med alt fra 3-serie til X7. Det skulle give mærkbare fordele omkring køreegenskaber og komfort i den amerikansk producerede SUV. Den er 2,6 cm længere og nu over 2 meter bred (UDEN sidespejle), men til gengæld er den blevet 0,6 cm lavere; det er derfor ikke bare en illusion, at X6 virker lavere.

Mercedes-Benz er skyld i, at BMW nu for første gang laver en bil med belysning i grillen. Ja, i grillen. Lyset i og omkring grillen aktiveres, når man låser bilen op og i, men man kan også vælge at have nyrerne lyst op, mens man kører.

Inden den uundgåelige X6 M med flere end 600 hk ser dagens lys, må X6-kunder tage til takke med to benzinmotorer og to dieselmotorer med noget lavere ydelse. Lavere, men ikke voldsomt meget lavere. X6 M50i med V8-benzinmotor har 530 hk, X6 M50d med sekscylindret dieselmotor kommer med 400 hk. Under dem ligger de sekscylindrede versioner X6 30d med 265 hk og X6 40i med 340 hk.


Skoda Scala i sammenstød

De har smadret en ny stribe biler, folkene hos den europæiske organisation, som tester sikkerhed i biler, Euro NCAP. Denne gang er seks biler til test: DS 3 Crossback, Kia Ceed, Mercedes-Benz B-Klasse, Mercedes-Benz GLE, Skoda Scala og Tesla Model 3.

Der gives de maksimale fem stjerner til fire af bilerne med det sikkerhedsudstyr, der som minimum er standard på alle europæiske mærker. De to biler fra Mercedes-Benz, Skoda Scala og Tesla Model 3 får fem stjerner, mens DS 3 Crossback og Kia Ceed hver får fire stjerner. Men danske kunder skal se på DS 3 Crossback og Ceed som biler med fem stjerner, for i Danmark har de to biler det sikkerhedsudstyr, som udløser fem stjerner, nemlig udvidet automatisk nødbremse med bl.a. fodgængergenkendelse. Så kun danskere, som på et tidspunkt får fingrene i fx en brugt DS 3 Crossback eller Ceed fra udlandet, skal være opmærksomme på sikkerhedsudstyret.

VIDEO – Fornuft, fornuft og atter fornuft

Af de seks biler er det samlet set den nye Skoda Scala, der imponerer mest. For en forholdsvis billig bil klarer den sig fremragende på mange parametre. På procentskalaen fra 0-100 beskytter den voksne med en karakter på 97 procent, børn med 87 procent, fodgængere mv. med 81 procent og klarer sig pænt i kategorien aktive sikkerheds- og assistentsystemer med 76 procent.


Jeep med lad kommer til Europa

Selve bilen er ingen “ny nyhed”. Men det er nyt, at Jeep sender sin første pickup i mange år, den nye Gladiator, til Europa. Gladiator ligner den nye Wrangler, men har meget længere akselafstand og dele i undervognen fra andre pickups i Fiat Chrysler Automotive-gruppen.

Gladiator produceres i Toledo i den amerikanske delstat Ohio, side om side med Wrangler, og vi kommer til at vente lang tid på den nye pickup – køen er lang. Vi skal først regne med at se Gladiator i Europa i slutningen af 2020, og den vil da komme med en enkelt motorvariant: en sekscylindret dieselmotor på 3 liter, kendt fra bl.a. Grand Cherokee, med en ydelse på cirka 260 hk og 600 Nm. Den amerikanske pickup vil kunne trække 2.722 kilo på krogen.


Den heftige duo fra AMG

For en måned siden kunne vi præsentere motoren til de nye kompakte AMG-modeller, og nu kommer så de to første færdige biler: A 45 og CLA 45. Uanset om man vælger sin kompakte Mercedes-AMG som hatchback eller firedørs coupé, får man i topudgaverne den stærkeste serieproducerede motor med fire cylindre.

Hvis det bare skal være den milde udgave af vildt, så kommer standardudgaverne med 2-liters motor med 387 hk. Ikke fordi det går langsomt: alle udgaver har firehjulstræk for et effektivt afsæt, og 0-100 km/t klares på 4 sekunder i A 45 (4,1 sek. i CLA 45). På trods af, at S-udgaverne har hele 421 hk, så skrælles der blot 0,1 sekund af accelerationstiden fra 0-100 km/t.

Rekord: Ny firecylindret AMG-motor yder 421 hk

S-udgaverne får lov at løbe op til 270 km/t som standard, men AMG slipper gerne “basismodellerne” fri til samme topfart – hvis man altså betaler for det. Firehjulstrækket kan fordele kræfterne mellem for og bag, men også mellem de to bageste hjul. ESC-systemet kan slås fra i flere trin, og som Ford Focus RS har den nye 45-modeller en drift-indstilling.


Mini goes electric

Det handler mere om fart og sjove køreegenskaber end om rækkevidde i den første fuldt elektriske Mini, der kommer til salg. Mini Cooper SE, baseret på den almindelige hatchback med tre døre, har et batteri med en kapacitet på 32,6 kWh.

Et lille batteri giver en lettere bil, og det skulle gøre Mini Cooper SE usædvanligt underholdende at køre – af en elbil at være, i hvert fald. Vægten er kun 145 kilo over en Mini Cooper S med aut.gearkasse. Den elektriske motor i den nye SE kommer med en ydelse på 184 hk (og 270 Nm), og den kan spurte fra 0-100 km/t på 7,3 sekunder, hvis man vil “brænde” rigtig meget strøm af.

Et lille batteri giver en kort rækkevidde, og Mini SE er ingen trussel mod biler som Kia e-Soul og den kommende Volkswagen ID.3. På en fuld opladning kan den, afhængigt af udstyr, køre mellem 235-270 kilometer, så en elbil til de lange ture er den nye Mini ikke.


Astra med 19 procent lavere CO2-udledning

Det er ikke store ændringer af designet, der kendetegner faceliftet af Opel Astra. Den ligner på næsten alle måder sig selv, så kun det trænede øje kan se, at bl.a. grillen ser anderledes ud. Den store fornyelse er i maskinrummet.

Med nye motorer og gearkasser leverer den fornyede Astra lavere forbrug og reduktion i CO2-udledningen på op til 19 procent. De væsentligste grunde er nye motorer og gearkasser. I stedet for en 1-liters benzinmotor med tre cylindre og en 1,4 med fire cylindre, kommer Astra nu udelukkende med trecylindrede benzinmotorer på 1,2 og 1,4 liter. 1,2’eren yder 105 eller 130 hk, mens 1,4’eren leverer 145 hk.

Dieselmotoren i Astra er også ny, og som benzinerne kører også den på tre cylindre. Ydelsen er enten 105 eller 122 hk (260/300 Nm), og mens 105’eren kører med manuel gearkasse, fås 122’eren med en ny 9-trins automatgearkasse.

I kabinen er de væsentligste ændringer muligheden for delvist digital instrumentering (primært speedometer), som vi kender det fra Insignia, og lydanlæg fra Bose. Sikkerhedsniveauet øges med nyt frontkamera, som gør at den aut. nødbremse også kan registrere fodgængere.

Den faceliftede Opel lander i Danmark i november.


Captur i raffineret udgave

1,2 millioner kunder kan ikke tage fejl. Så mange har købt en Renault Captur, siden den blev introduceret i 2013, og også danskerne har været og er stadig flittige Captur-købere. Derfor er den helt nye Captur ikke et radikalt skifte, i hvert fald ikke rent designmæssigt.

Captur tager det bedste fra forgængeren, krydrer det med indslag fra bl.a. den nye Clio og baglygterne fra Volvo-modellerne S60 og S90. Det skal ikke tages bogstaveligt, men vi synes altså, at baglygterne ser ganske “svenske ud”. På den nye platform, introduceres i Renault-Nissan-Mitsubishi-regi med den nye Clio, vokser Captur ganske meget: den er 11 cm længere, og med en længde på 423 cm er den kun lidt kortere end en Golf.

Clio med kendt design og ny platform

Captur bliver den første Renault, der kommer på markedet som plug-in-hybrid (E-Tech), som med en 1,6-liters benzinmotor (uden turbo) og elektrisk motor er koblet til et batteri, som giver en elektrisk rækkevidde på op til 65 kilometer. Benzinmotorerne er begge nye for Captur. I stedet for en 0,9-liters med 90 hk i basismodellen, ligger der nu en 1-liters med 100 hk. 1,2’eren med fire cylindre er skiftet ud med 1,3’eren fra bl.a. Kadjar (og MB A-Klasse), som kommer med enten 130 eller 155 hk. Dieselkunder kan vælge en firecylindret 1,5 med 95 eller 115 hk.

Interiøret er langt hen ad vejen, som det ser ud i den nye Clio. Der er derfor mulighed for fuldt digital instrumentering (7 eller 10,2″) og infotainmentsystem med touchscreen på enten 9,3 eller 10,2″. Automatisk nødbremse er en nyhed for Captur, og det samme er udstyr som varme i rattet og adaptiv fartpilot. LED-forlygter bliver endda standard.