VIDEO – Den nye X-Klasse møder Amarok

Mercedes-Benz træder som den første premiumproducent ind på markedet for pickups, og den nye X-Klasse skal både være luksusbil og arbejdshest på en gang. Vi lader den møde en af de største konkurrenter, Volkswagens Amarok

Mange af os har en fantasi om at eje en pickup, også selv om vi bor midt i byen i en lejlighed – og har lige så lidt brug for en bil på langt over fem meter med lad, som vi har brug for en traktor. Mens det underligt attraktive ved de store ladbiler er svært at definere, så er der ingen tvivl om, at der er sket meget de sidste 15 år med pickups. De er blevet større, de er blevet stærkere, de er blevet mere luksuriøse og sikre – de er blevet (lidt) mere som SUV’er med lad, og derfor lever flere og flere drømmen ud. Så det er ikke kun entreprenørfirmaer, kommuner og gartnerier, der i dag har en arbejdshest i stalden.

I 2017 stod Toyota HiLux øverst på listen over de mest solgte pickups i Danmark med 255 styk, og Nissan Navara fulgte lige efter med 241 eksemplarer. Nummer tre på listen var Volkswagen Amarok med 166 styk, og så fortsætter listen ellers med Ford Ranger, Mitsubishi L200, Fiat Fullback og Isuzu D-Max.

Mercedes-Benz har stået på sidelinjen og ventet på sin tur. Den tyske luksusbilsproducent har lavet varebiler i mange årtier – i modsætning til konkurrenterne Audi og BMW – så hvad er mere naturligt for mærket med stjernen end at lave en pickup? X-Klassen er resultatet af den naturlige udvidelse af modelprogrammet, men i stedet for at starte helt fra bunden, har tyskerne fra samarbejdspartneren Renault-Nissan (de deler bl.a. flere motorer) fået lov at tage udgangspunkt i Nissan Navara (som også kører som Renault Atlas). Karrosseriet er stort set helt nyt, og undervogn, styretøj og meget mere er afstemt som Mercedes-Benz har set det nødvendigt. Højere komfort, forbedret sikkerhed, mere luksus.

Evighedsmaskinen version otte

Kun X-Klasse har firecylindrede motorer

Alle X-Klasse har de uafhængige hjulophæng ved bagakslen, som kun de dyreste udgaver af Navara har, og så fås den med firecylindret dieselmotor med enten 163 eller 190 hk – og inden længe med 3-liters V6-diesel med 258 hk. Automatgearkassen har syv trin, så den mangler altså et par trin i forhold til Mercedes-Benz’ personbiler. X-Klasse fås i tre udstyrsniveauer: den rå arbejdshest Pure, den fint udstyrede Progressive og den luksusproppede Power med lædersæder, LED-forlygter og stort infotainmentsystem. Den fås både på hvide og gule plader, alt efter behov og indholdet i pengepungen.

Den nok største konkurrent til X-Klassen er Amarok, hvorfor det er den pickup, den skal møde i vores video-duel. Amarok er efterhånden en ældre model, men også den er første rigtige forsøg fra en producent på at lave en fuldbyrdet pickup; Volkswagen introducerede den i 2010. I starten blev alle modeller produceret i Argentina, men gennem længere tid er alle biler til Europa kommet fra den tyske fabrik i Hannover. I modsætning til X-Klasse har Amarok kun sekscylindrede motorer – under hjelmen ligger Audis 3-liters V6-diesel – i testbilen med 204 hk, men der findes også en udgave med 163 hk (basismodel) og en ny topmodel med 258 hk, som erstatter udgaven med 224 hk.

Sammenligner man på basismodeller, så ligger de to tyske pickups tæt, og på gule plader starter priserne omkring 310.000 kr. inklusive moms og afgift. Men efterhånden som man bevæger sig op i udstyr og hestekræfter, får Amarok en tydelig fordel, så man kan få en Amarok med 258 hk til omtrent samme pris som en X-Klasse med 190 hk. Premium koster ekstra.

Er den nye X-Klasse så premium nok, og kan en pickup fra 2010 overhovedet stille noget op mod en ny model? Se med i videoen, hvor vi sammenligner Mercedes-Benz X 250 d Power med 190 hk med Volkswagen Amarok 3,0 TDI 4Motion Comfortline med 204 hk.

Mitsubishi L200 gemmer på gode overraskelser