VIDEO OG FIRST DRIVE – En stærk hybrid

Hyundai går ind for diversitet, så efter en succesfuld introduktion af Kona i udgaver med benzin, diesel og el kommer en hybrid til. Den kompakte crossover står stærkt med en velfungerende drivlinje, udmærkede køreegenskaber og sit unikke design

På få år har Hyundai opbygget erfaring med elektrificering af biler, som kan gøre de fleste konkurrenter misundelige. Mærker som Opel og Citroën har sovet i timen, mens koreanerne har et bredt udbud i butikkerne: elbil, plug-in-hybrid, brintbil og hybrid.

Søstermærket Kia står stærkere, når det kommer til hybridmodellerne, både dem med og uden mulighed for opladning med et kabel, og hvis du har undret dig over, hvorfor Hyundai ikke har et modspil til den populære Niro, så er du ikke den eneste.

Hyundai kommer nu i nogen grad efter det. Kona har bevist sit værd som lille crossover, og selv om en hybridversion har stået bagest i køen, efter benzin, diesel og el, så er det bedre nu end aldrig, at koreanerne sætter en Kona Hybrid i søen. For selv om hybriden kommer sent i forhold til Kona som model, så er konkurrencen næsten ikke-eksisterende.

Jeg prøver den nye Kona Hybrid i og omkring Amsterdam. Den står tidligst hos de danske forhandlere i slutningen af året, sandsynligvis først i starten af 2020.

Større potentiale i Hyundai Tucson

Er Kia Niro Hybrid og Toyota C-HR Hybrid ikke konkurrenter?

Nej. Hvis jeg skal gå efter kasser og klasser, og det er to ting, som er dejligt nemme at forholde sig til, så hører Niro og C-HR hjemme i en anden kategori. De er større, begge 20 cm længere end Kona, og de vil forhåbentlig også vise sig at være dyrere.

Fordi der er så længe til introduktionen, så er det ikke priser, Hyundai gerne vil tale om på det her tidspunkt. Det vil jeg gerne, og fordi jeg er overbevist om, at en bil mindre end Niro Hybrid (fra 279.999 kr.) og Toyota C-HR Hybrid (fra 274.990 kr.) skal være billigere, bliver et foreløbigt gæt på priser fra et sted mellem 225.-235.000 kr. – afhængigt af standardudstyret, som endnu ikke er kendt.

Billigere hybrider er en mangelvare. Endnu. Du kan selvfølgelig købe en Yaris Hybrid, men det vil du ikke – med mindre du aldrig kører på motorvejen, som de fleste gør af og til.

Er det ikke et problem, den ikke kan lades op?

Det kommer an på, hvordan man ser på hybrider. Hvis du ved, at du fast kan lade op hjemme, på arbejde eller et andet sted, og du gerne vil køre på strøm meget af tiden, så er Kona Hybrid næppe attraktiv. Hvis du ikke vil tænke på ladestandere og kabler, så er Kona Hybrid en forholdsvis let bil, som på den baggrund får meget ud af den forholdsvis beskedne ydelse på 141 hk – og som jeg, uden at tænke over det, kan få til at køre 20-21 km/l. Lange stræk på motorvejen med 130 km/t, fine landeveje med livlig acceleration, så mon ikke nemt det kan lade sig gøre at køre 23 km/l?

Det gode forbrug ligger tæt på det WLTP-forbrug, der kommer til at stå på prislisten. Alt efter udstyr og fælge, som er enten 16 eller 18”, ligger det på 23,3-25,6 km/l. Store hjul og udstyr har altid kostet brændstof, men med WLTP kan det ses sort på hvidt.

Kamiq – det næste hit?

Hvad har Kona Hybrid i motorrummet?

Hyundai bruger en gennemprøvet sammensætning, kendt fra både Ioniq og Niro. Forbrændingsmotoren er dermed en 1,6-liters benzinmotor, turbofri, som med 105 hk (og 147 Nm) langt fra er presset til det yderste. Den er optimeret til effektivitet, og til at elmotoren med 43,5 hk og 170 Nm kan spæde til med kræfter. Når det hele går op i en højere enhed, leveres i alt 141 hk. Overførslen af kræfterne står en 7-trins aut. dobbeltkoblingsgearkasse for, så ingen trinløs gearkasse a la Prius her.

0-100 km/t på 11,2 sekunder (på 16” fælge. På 18” kræves 11,6 sek.) og en topfart på 160 km/t fortæller om en sløv bil, hæsblæsende fart ikke er langt oppe på listen over egenskaber. Kona Hybrid er imidlertid kun på papiret sløv. Elmotorens understøttelse, når man sætter i gang og har brug for et boost, er tydelig – men jeg kan mærke, at forbrændingsmotoren skal godt op i omdrejninger, op omkring 4.000 o/min, hvor den yder sine 147 Nm, før det største skub sætter ind.

Dobbeltkoblingsgearkassen kan fanges i at holde gearene lidt for længe, hvis al ydelse bliver kaldt ud på en gang, men fordi det ikke er nødvendigt, og fordi det virker malplaceret at straffe en lille hybridbil, er det noget, de fleste ejere vil opleve mere end få øjeblikke.

Batteriet er lille. 1,56 kWh. En plug-in-hybrid har typisk et sted mellem 8-15 kWh, så der er reel kapacitet til fuldelektrisk kørsel. Det er der også i Kona Hybrid, men her tælles tiden på el mere i sekunder end i kilometer – strømmen går til og fra, bruges mest som understøttelse. Det fungerer, og det fungerer godt. Når Kona Hybrid kan levere 21-23 km/l, uden sparefokuseret kørsel, så er der alle grunde til, at den eksisterer.

Hvad skal jeg ellers lægge mærke til?

At Kona Hybrid er som Kona med benzin- eller dieselmotor, når det kommer til designet. Den fuldelektriske Kona Electric skiller sig ud, men Kona Hybrid ser så almindelig ud, som en Kona nu kan. Den har et hybridlogo på bagklappen, Blue Drive-skiltning på forskærmene (Hyundais måde at tale grønne biler) og andre alufælge. Det er de væsentlige ændringer.

I kabinen er der lidt mere kød på ændringerne. Hybriden er den første Kona med det nye infotainmentsystem med 10,25” touchscreen og konstant netopkobling, som Hyundai kalder Blue Link, hvor vejret, parkeringspladser og meget andet optræder i realtid. Det bliver ikke standard, i hvert fald ikke i de billigste udgaver.

Omdrejningstælleren er væk, og i dens sted sidder et power-meter, som viser batteriets aktuelle stand og om man kører sparsommeligt eller sportsligt. Hybriden har sort og hvidt som tema i kabinen; om luftdyserne er der sorte og hvide rammer, mens dørgrebene og indlægget i rattet er blanksorte. Farveglade kunder kan vælge et farvetema som i en almindelig Kona, fx rød.

Når vi ikke kender prisen på den nye Kona Hybrid, er det svært at give noget entydigt svar på, om den vil blive central for modelprogrammet i Danmark. Både drivlinje, forbrug og køreegenskaber giver et godt indtryk – så langt, så godt.